UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

24. 02. 2024. u 19:27

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, poslednja dešavanja vezana za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) možda dovedu do burne reakcije Ukrajine.

УКРАЈИНА ПОВЛАЧИ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ: Ово многи нису очекивали, чак су и Руси збуњени пред Олимпијске игре Париз 2024

Foto: Piksabej

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na drugu godišnjicu ovogo sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo najpre na poslednju informaciju koja je razbesnela rusku javnost:

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Rusije na suspenziju iz Međunarodnog olimpijskog komiteta. MOK je suspendovao Rusiju u oktobru prošle godine nakon što je  Olimpijski komitet Rusije (OKR) pridružio u svoje članstvo olimpijske savete Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.


U obrazloženju MOK-a, suspenzija je usledila jer "predstavlja kršenje Olimpijske povelje i narušavanje teritorijalnog integriteta" ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta.
 

Nakon ratnih sukoba u Ukrajini ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci MOK je naveo da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada, ali iako su Rusi sada besni zbog odluke iz Lozane, ljuti su i dalje i Ukrajinci.

 

Razlog?

Činjenica da je ostavljena mogućnost da čak i jedan jedini ruski sportista tamo učestvuje.

Ovako je o tome izvestila ruska agencija "RIA Novosti":

- Ukrajina može da odustane od učešća na Olimpijskim igrama zbog bilo kakve dozvole Rusima. U tamošnjem (ukrajinskom) ministarstvu sportova nikako da bude mira. Ministar omladine i sporta Matvej Bednij je primetio da ako u Kijevu vide "nekonstruktivnu poziciju" MOK-a, "koji bude podržavao učešće Rusa, u tom slučaju učešće Ukrajinaca nije moguće - piše pomenuta agencija, dodajući pitanje:

"I oni ove uslove nazivaju podršku Rusima?", a pritom misle na sledeći propis MOK-a:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Olimpijski komitet Rusije upozorio svoje sportiste

Posle najnovije loše vesti za ruski sport, ove iz Lozane, OKR je upozorio svoje sportiste: "nije isključeno da će MOK uvesti nove, dodatne parametre koje morate da ispunite da biste se takmičili u Parizu, a čak i sa ovim sadašnjim, ponižavajućim kriterijumima, možete doći u situaciju da (ako na te uslove pristanete, prim. prev.) kršite zakone Ruske Federacije".

Da li će posle ovakvog upoorenja ruski sportisti uopšte otići na Igre li ne, ostaje da se vidi, baš kao i kako će na eventualni odlazak - reagovati Ukrajina, odnosno da li će pribeći bojkotu. Ono što je zasad jedino sigurno, to je da trofejni ruski sport, gimnastika, neće imati predstavnike u Parizu, jer su svih pojedinci koji čine reprezentaciju Rusije - odbili da se prijave za učešće na Igrama, jer im ne pada na pamet da pristanu na pomenute uslove o odricanju od sopstvenog identiteta.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)