PUTIN VIDEO OVO I HITNO REAGOVAO: Predsednik Rusije izdao naređenje u vezi sa Olimpijskim igrama "Pariz 2024"

Novosti online

25. 02. 2024. u 20:05

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, a poslednja dešavanja vezana za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dovele su do toga da reaguje ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ВИДЕО ОВО И ХИТНО РЕАГОВАО: Председник Русије издао наређење у вези са Олимпијским играма Париз 2024

Ilustracija

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na drugu godišnjicu ovog strašnog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo najpre na poslednju informaciju koja je razbesnela rusku javnost:

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Rusije na suspenziju iz Međunarodnog olimpijskog komiteta. MOK je suspendovao Rusiju u oktobru prošle godine nakon što je  Olimpijski komitet Rusije (OKR) pridružio u svoje članstvo olimpijske savete Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.


U obrazloženju MOK-a, suspenzija je usledila jer "predstavlja kršenje Olimpijske povelje i narušavanje teritorijalnog integriteta" ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta.
 

Nakon ratnih sukoba u Ukrajini ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci MOK je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali je pritom Međunarodni olimpijski komitet napravio dva poteza koja su zgrozila ruski javnost.

Najpre su dati "opšti uslovi da bi sportisti iz Rusije mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu", a ti uslovi su:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Videvši sve ovo, reagovao je i predsednik Rusije.

Naređenje Vladimira Putina

Ruski mediji javljaju da je Putin "naložio ruskom olimpijskom komitetu i Ministarstvu sporta da pripremi predloge o tome da li Rusi treba da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. godine".

To je izjavio pomoćnih ruskog predsednka, Igor Levitin.

"Novosti" vam prenose šta je on izgovorio na plenarnom zasedanju "Uspesi u razvoju sfere fizičke kulture i sporta" na izložbi "Rusija":

- Predsednik je poručio Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Rusije da daju svoje predloge o učešću naših sportista na Olimpijskim igrama u Parizu. Kako su kvalifikaciona takmičenja već u toku (Rusima uglavnom nije dozvoljeno da u njima učestvuju, prim. prev.), neophodno je da svaki naš sportski savez iznese kakvi su tačno uslovi pred njega stavljeni da bi se u tom sportu mogli takmičiti (u Parizu) i kakve deklaracije moraju naši sportisti da potpisuju, da bi onda mogla da bude doneta odluka o učešću naših sportista.


U ruskoj javnosti je prvi reagovao ministar sporta Oleg Maticin, koji je, posle ovog Putinovog naređenja, istakao da se "u najskorije vreme očekuje završni dokument MOKA o kriterijumima za učešće Rusa na OI 2024", dodajući da će rešenje o (ne)učešću na Igrama ministarstvo doneti zajedno sa Olimpijskim komitetom Rusije i ruskom sportskom zajednicom.

Olimpijski komitet Rusije već upozorio svoje sportiste

Podsetimo, posle najnovije loše vesti za ruski sport, ove iz Lozane, OKR je upozorio svoje sportiste: "nije isključeno da će MOK uvesti nove, dodatne parametre koje morate da ispunite da biste se takmičili u Parizu, a čak i sa ovim sadašnjim, ponižavajućim kriterijumima, možete doći u situaciju da (ako na te uslove pristanete, prim. prev.) kršite zakone Ruske Federacije".

Da li će posle ovakvog upozorenja i izveštaja koje će savezi spremiti za predsenika ruski sportisti uopšte otići na Igre li ne, ostaje da se vidi, baš kao što ostaje da se vidi i kako će na eventualni odlazak - reagovati Ukrajina, odnosno da li će pribeći najavljenom bojkotu ako se Rusi na Igrama pojave. Ono što je zasad jedino sigurno, to je da trofejni ruski sport, gimnastika, neće imati predstavnike u Parizu. Svi pojedinci koji čine reprezentaciju Rusije - odbili su da se prijave za učešće na Igrama, jer im ne pada na pamet da pristanu na pomenute uslove o odricanju od sopstvenog identiteta.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)