TRI SLEMA KARTA ZA "LAUREUS": Koji su argumenti za nagradu Novaka Đokovića i ostalih nominovanih

S.Rajić

27. 02. 2024. u 22:10

ODAVNO nije bila oštrija konkurencija za osvajanje prestižne nagrade "Laureus" koju će dobiti najbolji sportista godine u svetu. Pred 69 članova žirija, sačinjenog od sportskih legendi, nalazi se paklen zadatak da izaberu najuspešnijeg, koji će na velelepnoj ceremoniji 22. aprila u Madridu podići "oskara". Argumenti koje imaju najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, ali i konkurenti, atletičari Armand Duplantis i Noa Lajls, i vozač Formule 1 Maks Ferštapen, izgledaju impresivno. Iz prikrajka vrebaju fudbaleri Leo Mesi i Erling Haland.

ТРИ СЛЕМА КАРТА ЗА ЛАУРЕУС: Који су аргументи за награду Новака Ђоковића и осталих номинованих

Foto: Profimedia

- Velika je čast što sam nominovan. Ovo je izuzetna grupa ljudi, drago mi je što sam sa njima, čestitke svima - napisao je Novak na društvenim mrežama.

U prethodna četiri navrata (2012, 2015, 2016, 2019) kada je stizao do nagrade, Nole je isto tako iza sebe imao impresivne sezone. Njegov bilans za 2023. je najjači od osvojene nagrade 2016. Tada je imao 11 titula, uključujući tri grend slema i završni masters, slično kao prethodne. Do "Laureusa" stizao je i sa slabijim dostignućima, jer je 2012. imao šest titula, 2019. jednu manje.

Sada naspram sebe ima kandidate koji su jednako prekrajali istoriju u svojim sportovima, baš kao Đoković. To se najviše odnosi na Maksa Ferštapena u Formuli 1. Sa 19 pobeda u 22 trke, nikada niko u istoriji nije imao uspešniju godinu. Uz to, vezao je deset trijumfa, što nikome nije pošlo za rukom u 74 godine "najbržeg karavana".

Pored fantastičog Holanđanina, tu su i dvojica asova "kraljice sportova". Sjajni sprinter Noa Lajls je na SP u Budimpešti ponovio podvig Jamajkanca Juseina Bolta sa šampionata sveta iz Pekinga 2015. i prigrabio zlatne medalje na 100, 200 metara i u štafeti 4h100 metara. Time je sebe promovisao kao najbržeg čoveka današnjice.

Dok Lajls izgleda kao brzi Gonzales, Armand Duplantis odavno preskače oblake. Švedski skakač s motkom, rođen u SAD, osim druge titule prvaka sveta zaredom, sedmi put u protekle četiri godine obarao je rekord, koji sada iznosi 6,23 metra. Duplantis je do sada neverovatnih 60 puta probijao granicu od 6,00.

Gotovo je izvesno da fudbaleri Leo Mesi i Erling Haland neće izdržati u žestokoj konkurenciji. U obrazloženju akademije, Argentinac je nominovan zahvaljujući osvajanju osme "Zlatne lopte", kao i time što je podigao 44. pehar u karijeri, osvajanjem Liga kupa sa Inter Majamijem. Omaleni "gaučos" u 2023. stigao je do 800 gola za klub i reprezentaciju, a "stotku" u dresu reprezentacije proslavio je u pobedi protiv Kurosaoa (7:0). Norveška gol-mašina iz Mančester sitija, Haland, izdvaja se time što je sa 52 precizna hica u kalendarskoj godini bio ključna figura u osvajanju šest trofeja "građana".

KANDIDATI

Novak Đoković (tenis)

* Tri grend slem titule, završni masters (sedam titula ukupno)

Maks Ferštapen (formula 1)

* 19 pobeda u sezoni, deset zaredom, treća uzastopna titula

Noa Lajls (atletika)

* zlata na 100, 200 metara i štafeti 4h100 metara na SP

Armand Duplantis (atletika)

* zlato na SP, rekord 6,23 metra, 60 puta preskakao 6 metara

Lionel Mesi (fudbal)

* Osma "Zlatna lopta", 800 golova za klub i reprezentaciju, 100 golova za Argentinu

Erling Haland (fudbal)

* Šest titula sa Sitijem, u kalendarskoj godini sa 52 gola

Iga, Aitana, Mikaela...

DOSTIGNUĆA nominovanih sportistkinja za "Laureus" su takođe za divljenje. Fudbalerka Aitana Bonmati pokupila je sve moguće titule sa Barselonom i Španijom. Skijašica Mikaela Šifrin oborila je rekord čuvenog Ingemara Stenmarka po broju pobeda u Svetskom kupu. Teniserka Iga Švjontek osvojila je Rolan Garos i završila godinu kao najbolja na svetu. Fejt Kipjegon postala je prva atletičarka sa zlatom na SP na 1500 i 5000 metara. Šakari Ričardson je najbrža žena na planeti na 100 metara, a Šerika Džekson na 200 m, uz drugo najbolje vreme u istoriji (21,41).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024