RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo su najnoviji uslovi za Ruse da bi učestvovali na Igrama "Pariz 2024"

Novosti online

10. 03. 2024. u 19:50

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" stižu iz sveta paraolimpizma, jer su ustanovljene izuzetno oštri uslovi za učešće Ruske Federacije i Belorusije na Igrama za paraolimpijce čiji je domaćin ove, 2024. godine, poput Olimpijskih igara, Pariz.

РУСИЈА ЈЕ ЗГРОЖЕНА: Ово су најновији услови за Русе да би учествовали на Играма Париз 2024

Ilustracija

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u krvavim sukobima ruskih i ukrajinskih snaga snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što su članovi Izvršnog komiteta MOK-a najpre usvojili preporuku da se Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista i, kada se o ruskim takmičarima radi, bez ikakvog korišćenja nacionalnih simbola, veliku buru su ovog vikenda izazvali i zvanični uslovi koji su stavljeni pred Ruse i Beloruse da bi mogli da se pojave na Paraolimpijskim igrama.

Ruski paraolimpijski komitet je javnosti svoje zemlje obelodanio šta je pred njega stavljeno kao uslovi, i/ili mogućnosti:

"Na Paraolimpijske igre može da dođe 225 naših ljudi, od kojih su 125 sami takmičari-paraolimpijci.

Uslovi koji nas diskriminišu su sledeći:

  • Nastupa se u neutralnom svojstvu, sa belom zastavom, bez ijednog državnog simbola ili bilo čega što na državne simboel podseća;
  • Može da se učestvuje samo u individualnim discplinama. Neće biti timova, niti reprezentacija, a koji god da se rezultat ostvari, to se neće upisivati na listu osvajača medalja;
  • Zabranjuje se učešće ruskih paraolimpijca i na svečanoj ceremoniji otvaranja i na ceremoniji zatvaranja Igara;
  • Definitivno se zabranjuje učešće svih paraolimpijaca koji su podržali Specijalnu vojnu operaciju, a ako se desi da neko od naših paraolimpijaca pobedi, intoniraće se himna Međunarodnog paraolimpijskog pokreta;
  • Nikome (pa ni gledaocima) neće biti dozvoljeno da na takmičenju ističe rusku zastavu, a zabranjena su i javna obraćanja članova ruske delegacije;
  • U slučaju kršenja bilo kog od ovih propisa, paraolimpijac će izgubiti pravo nastupa kao "neutralni takmičar" (i biti izbačen sa Igara).

Sve ovo se odnosi i na paraolimpijce Belorusije".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave