HITLER BI BIO SREĆAN! Bruka: Zabranili čuvenom Rusu da brani olimpijsku titulu u Parizu iz skandaloznog razloga

Novosti online

19. 03. 2024. u 15:55

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" deluju neverovatno.

ХИТЛЕР БИ БИО СРЕЋАН! Брука: Забранили чувеном Русу да брани олимпијску титулу у Паризу из скандалозног разлога

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine možete uživo da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali odluke o nekim novim poniženjima sve su češće.

Tako je, naime, Rusija danas saznala da njen sportski velikan, olimpijski šampion iz Tokija u rvanju grčko-rimskim stilom, Musa Jevlojev, ne može na Igre u Parizu.

Od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta izrečena mu je zabrana učešća na ovogodišnjem olimpijskom nadmetanju jer se fotografisao za plakat na kome piše "Ne nacizmu!".

Predsednik Rvačkog saveza Ruske Federacije, Mihail Mamiašvili, ovako je prokomentatisao skandaloznu odluku MOK-a:

- Njega su kaznili zbog fotografije na plakatu "Ne nacizmu". To je jedino zamereno olimpijskom šampionu Jevlojevu, samo to što je za svet bez nacizma. Drugih zamerki nije bilo - rekao je Mamiašvili o objašnjenju koje je stiglo iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Naravno, biće da je MOK zamerio Jevlojevu što se oglasio protiv nacizma baš u vreme kada Rusija ratuje u Ukrajini i sa ciljem "da zatre neonacizam koji se tamo probudio", ali predsednik Saveza je slikovito pojasnio da je suspenzija izrečena "jer je osvajač olimpijskog zlata, prosto, za svet bez nacizma".

Musa Jevlojev, 30-godišnjak sa nadimkom "Inguški tenk", dvaput je bio prvak sveta, takođe u teškoj kategoriji kao i u Tokiju, kada je došao do olimpijskog zlata u konkurenciji rvača do 97 kilograma, a dvaput je bio i evropski šampion.

Podsetimo, uz pomenuta ponižavanja o odustvu nacionalnih simbola kod ruskih takmičara koji će dobiti dozvolu da učestvju na Olimpijskim igrama u Parizu, od ranije je o njima rešeno i sledeće:

  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Izgleda da je baš ta komisija i proglasila Jevlojeva nepodobnim, zbog pomenutog plataka "Njet nacizmu!", što je slogan koji se na teritoriji SSSR-a često koristio od završetka Drugog svetskog rata na ovamo.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024