RUSI GLEDAJU I NE VERUJU: Ukrajina traži da se uvede još jedan uslov da bi ruski sportisti mogli na Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

06. 04. 2024. u 21:53

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, ukrajinski političari bi da se kriterijumi za to - dodatno pooštre.

РУСИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Украјина тражи да се уведе још један услов да би руски спортисти могли на Олимпијске игре Париз 2024

FOTO: Tanjug/AP

Ti kriterijumi su već sada oštriji nego što su ikada prema bilo kome bili, otkako su ustanovljene moderne Olimpijske igre.

Recimo, ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama, bez nacionalnih obeležja (grba i himne), samo uz "neutralnu zastavu" - belu (koja, inače, simbolizuje predaju). 

Novi, nedavno utvrđeni propisi, predviđaju da Rusi (u ovoj stavki - i Belorusi) ne mogu da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara, da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca, zatim su, kako ih nazivaju, "neutralni sportisti" -  dužni i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a nadmetaće se uz sledeću himnu...

... i ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Pa opet, ukrajinskim vlastima to nije dovoljno.

Nakon što su nedavno priličnu buru podigle reči predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha (koji nije znao da ga snimaju, a i da ne priča sa "visokim afričkim činovnikom, već sa ruskim šaljivdžijama) da se ovogodišnje "Igre prijateljstva" koje Rusija organizuje - moraju bojkotovati po svaku cenu, sada je Ukrajina ovako reagovala na to:

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra sporta, Matvej Bednij, izjavio je za francuski "Mond" da Rusi i Belorusi koji planiraju da učestvuju na Olimpijskim igrama - moraju da potpišu izjavu da neće učestvovati na Igrama prijateljstva.

Da li će MOK ovo sprovesti u delo, i da li će Rusi na takvu ucenu pristati - ostaje da se vidi u najskorije vreme.

Jer, najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže:

Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)