NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

IGRE BUDUĆNOSTI ZA SRBIJU BUDUĆNOSTI: Fidžital prvenstvo Srbije oduševilo sve

Александар Илић
Aleksandar Ilić

20. 05. 2024. u 17:27

U hali DKC “Majdan” na Senjaku uspešno završene su završene Fidžital igre u Basketu 3 na 3, kao deo prvenstva Srbije.

ИГРЕ БУДУЋНОСТИ ЗА СРБИЈУ БУДУЋНОСТИ: Фиџитал првенство Србије одушевило све

FOTO: Privatna arhiva

U saradnji Gradske opštine Savski venac,  Sportskim savezom Savskog venca, Beogradskom asocijacijom za školski sport i Košarkaškim savezom Srbije, manifestaciju je otvorio državni sekretar Marko Kešelj, koji je poručio da Savskovenački turnir predstavlja izuzetnu inspiraciju za sve takmičare koji su izuzetno motivisani da na terenu pokažu koliko je sportski duh važan za sve generacije.

Ove godine kao vid dodatne promocije fidžital sporta na lokalnom nivou realizovan je turnir uz učešće 32 ekipe. Jedan od organizatora Aleksandar Isajlović je izjavio da je cilj fidžital sporta promocija fizičke aktivnosti i razvoja digitalnih veština kod mladih a ciljna grupa su deca srednjoškolskog uzrasta. Ovaj koncept može se primenjivati kao dodatna nastavna aktivnost u srednjim školama. 

FOTO: Privatna arhiva

Fidžital promoviše integraciju digitalnih veština (igranje video igre) u tradicionalnih sportskih disciplina (fudbal I košarka) uz istovremeno razvijanje fizičke spremnosti i digitalnih komeptencija. U prvom delu konzolama za video igre igraju se one poput fudbala i košarke, a u drugom delu se prelazi na teren i nastavlja se takmičenje. Broj poena dobijen prilikom igranja video igara sabira se sa brojem poena osvojenim na terenu i dobija se konačni rezutat. 

Kao poseban aspekt igara ističe se inkluzivan pristup i integracija u timove dece iz ranjivih grupa, posebno onih u riziku od socijalne isključenosti i višestruke diskriminacije. Takođe, ovaj pristup omogućava i promociju rodne ravnopravnosti – postojanje ženskih i muških timova ali i mogućnost mešovitih timova. Koncept fidžital sporta odgovara ciljevima održivog razvoja, pre svega cilju 4 – Kvalitetno obrazovanje, posredno cilju 10 – Smanjenje razlika. 

BONUS VIDEO: Ivana Vuleta nakon svetskog zlata 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!