MONDO GLAVNA ZVEZDA: Sutra počinje EP u atletici od koga se najviše očekuje

S.Rajić

06. 06. 2024. u 11:57

POZORNICA je spremna - gladijatorska arena na čuvenom "Olimpiku" biće poprište velikih bitaka u "kraljici sportova". Tokom šest dana (7-12. jun), atletski Šampionat Evrope u Rimu, koji možda dolazi u "nevreme" zbog približavanja Olimpijskih igara u Parizu (26. jul - 11. avgust), biće jedna od poslednjih provera za najveće atletičare pred glavni izazov u Parizu.

МОНДО ГЛАВНА ЗВЕЗДА: Сутра почиње ЕП у атлетици од кога се највише очекује

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, takav raspored nije smanjio odziv globalnih superstarova i njihovu zainteresovanost da učestvuju u Rimu. Naprotiv, svi putevi ih vode ka Večnom gradu, u kojem će ljubitelji ovog sporta imati prilike da gledaju čak devet svetskih šampiona sa prošlogodišnjeg nadmetanja u Budimpešti, a to su: Jakob Ingerbrigsen (1.500/5.000 metara), Karsten Varholm (400 metara prepone), Đanmarko Tamberi (skok uvis), Armand Duplantis (skok s motkom), Miltijadis Tentoglu (skok udalj), Danijel Štol (bacanje diska), Femke Bol (400 metara prepone), Jaroslava Mahučik (skok uvis), Katarina Džonson-Tompson (sedmoboj).

Kompleks "Foro Italiko", gde se pre samo nešto manje od dva meseca dana igrao tenis, totalno je preuređen. Kroz njega će prodefilovati više od 1.600 sportista iz 48 različtih zemalja, koji će se takmičiti u 24 discipline.

Na kompletno novom tartanu na "Olimpiku", koji će posle tačno pola veka ugostiti najbolje evropske atletičare, Duplantis će biti najveća zvezda. Šveđanin je odavno sebi jedini konkurent. Popularni Mondo juri treće zlato (posle Berlina 2018. i Minhena 2022). Pre dve godine u Nemačkoj skočio je "skromnih" 6,05 metara, što je ujedno i novi rekord prvenstva. Ipak, sa preskočenom visinom od 6,24 i čak osmim postavljanjem svetskog rekorda, najavio je momak rođen 1999. u SAD da će napasti 6,25, a da čak nije daleko dan kada će doći i do 6,30 metara!

U moru izvrsnih atletičara, tandem Norvežana Ingebrigsen-Harholm, takođe, jure het-trik. Visoki srednjeprugaš i dugoprugaš opet će napasti "dubl" na 1.500 i 5.000 metara, dok je svetskom rekorderu na 400 prepone, koji još nije dostigao najbolju formu ovo usputna stanica ka Parizu.

Međutim, čini da se nikada nije bila siromašnija konkurencija za najbržeg čoveka u Evropi. Samo je mladi 23-godišnji Britanac Džeremaja Azu trčao ove sezone deonicu od 100 metara brže od 10 sekundi (9,97). Italijani će sve adute polagati u olimpijskog prvaka iz Tokija Marsela Džejkobsa, budući da deluje da je polako krenuo da se vraća u prepoznatljiv ritam, posle dugog turbulenog perioda u karijeri prouzrokovanim povredama.

Sa druge strane, kod dama u istoj disciplini očekuje se dvoboj, koji bi mogao da bude spektakularan i reši se u foto-finišu. Britanka Dina Ašer-Smit želi osvetu, jer je pre dve godine zbog grčeva završila tek na osmoj poziciji. Najveća konkurencija biće joj vatrena Poljakinja Eva Svoboda, željna da prekine crni niz i prvi put u karijeri dođe do odličja pod vedrim nebom.

Ništa manje uzbudljivo neće biti ni u okršaju Femke Bol na 400 metara prepone, ali sa štopericom. Holanđanka dominira na svetskom nivou, ali s obzirom na to da je nedavno u Stokholmu u prvoj trci na otvorenom istrčala 53,07 sekundi, vrlo lako bi moglo da se desi da se približi rekordu evropskih prvenstava od pre dve godine, 52,67 sekundi.

Za kraj, Hrvatica Sandra Perković juri neverovatnu sedmu titulu u bacanju diska, ali prvu kao gospođa Elkasević, budući da je početkom 2024. desetogodišnju vezu sa svojim trenerom Edisom krunisala brakom.

 

Dodela medalja van stadiona

PO sada već ustaljenom običaju, ceremonija dodele odličja biće izvan stadiona. Italijani su odlučili da instaliraju specijalni mini-trg i na njemu binu u okviru navijačkog sela, koji je deo kompleksa "Foro Italika". Upravo će na njemu od drugog dana takmičenja od 18.00, pa skoro do ponoći dodeljivati medalje, a pristup će biti omogućen svima.

Najstarija 44, najmlađa 16 godina

NA atletskom Prvenstvu Evrope najstarija takmičarka biće Francuskinja Melina Robert-Mišon u bacanju diska sa 44 godine. To će joj biti sedmo učešće na šampionatu Starog kontinenta. Najmlađa učesnica je 16-godišnja Rumunka Aleksandra Stefanija Uta, na 400 metara prepone.

Tim Srbije sa čak 17 članova

NIKAD brojnija četa Srbije nije bila na jednom nadmetanju "kraljice sportova" na EP. Od čak 17 nada, najveće šanse za medalju imaju Milica Gardašević u skoku udalj, Adriana Vilagoš u bacanju koplja, kao i Angelina Topić, koja će se takmičiti u dve discipline - skok uvis i skok udalj.

Tri dame bacaju koplje

Milica Emini (100 prepone)

Strahinja Jovančević, Lazar Anić (skok udalj)

Asmir Kolašinac, Armin Sinančević (bacanje kugle)

Angelina Topić (skok uvis, skok udalj)

Aleksa Kijanović (100 metara)

Ivana Ilić (100, 200 metara)

Maja Ćirić (400 metara)

Boško Kijanović (200, 400 metara)

Elzan Bibić (5.000 metara)

Slavko Stević (skok uvis)

Nikola Kostić (400 metara prepone)

Adriana Vilagoš, Marija Vučenović, Ivana Đurić (bacanje koplja)

Milica Gardašević skok udalj

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD