U OKVIRU SVESRPSKOG SABORA: Ministar Gajić i Ministarka Čabrić obišli radove na izgradnji Nacionalnog stadiona (VIDEO)

Александар Илић
Aleksandar Ilić

07. 06. 2024. u 20:31

Beograd će 8. juna 2024. biti domaćin centralne proslave Svesrpskog sabora koji se organizuje po dogovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ova svečanost u prestonici biće svojevrsna potvrda jedinstva srpskog naroda, uz uspostavljanje saradnje na svim nivoima. Dan će početi molebanom u Hramu Svetog Save, a nastaviće se susretima predsednika, vlada, privrednika, kao i predstavnika različitih udruženja, sportskih i kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

У ОКВИРУ СВЕСРПСКОГ САБОРА: Министар Гајић и Министарка Чабрић обишли радове на изградњи Националног стадиона (ВИДЕО)

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Svaki ministar u sklopu ove manifestacije ima svog gosta, kao i svi direktori javnih preduzeća. Ministar sporta u Vladi Republike Srbije domaćin je ministarki porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selmi Čabrić i njenom pomoćniku za sport Mariju Đuranu.

Susret ministara započeo je obilaskom izgradnje Nacionalnog stadiona u beogradskoj opštini Surčin čiji će kapacitet biti 52.000 mesta i u okviru čijeg kompleksa će biti izgrađeni tržni centar i fudbalska akademija. Stadion će biti pravo remek-delo, a za to će se postarati poznati španski arhitekta Mark Fenvik. Inače, sam stadion će biti kružnog oblika i biće izgrađen po svim UEFA standardima i prostiraće se na 32 hektara. Cilj autora je da stadion "živi" 365 dana u godini i zamišljen je kao prostor na kojem će građani Srbije i gosti glavnog grada u Srbiji provoditi slobodno vreme i to uz utisak da su u prirodi, a ne na stadionu, zahvaljujući "ozelenjenoj fasadi".

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Usledio je obilazak multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku, gde je gostima iz Republike Srpske predstavljen najmoderniji sportski objekat u regionu i gde su imali priliku da pogledaju trening i pozdrave svetske šampionke u odbojci, žensku selekciju Srbije. U ovoj multifunkcionalnoj dvorani treniraće sedam Nacionalnih sportskih Saveza. Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima. U ovom sportsko – rekreativnom objektu nalaze se trening centri rvačkog, džudo, tekvondo, karate, streljačkog i penjačkog Saveza, ali i sadržaji za medicinu sporta, kao i tereni za druge sportove sa loptom, zone za relaksaciju, teretane, zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

Program prvog dana posete Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske kolegama iz Srbije završen je sastankom najznačajnijih sportskih saveza Srbije i Republike Srpske, istaknutih sportista i sportskih radnika. Na stastanku se govorilo o dosadašnjoj saradnji i o strateškim planovima za budućnost u kojima će se kontinuirano raditi na osnaživanju i unapređivanju zajedničkog rada u razvoju sporta bratskih zemalja.

Ministar sporta Zoran Gajić obratio se gostima. 

- Dragi naši prijatelji, poštovana gospođo Selma Čabrić sa saradnicima, za Srbe u Srbiji i za Srbe u Republici Srpskoj Drina je uvek bila reka koja je tekla kroz srpsku zemlju i nikada je nismo osećali niti videli kao granicu. Zajedništvo Republike Srpske i Srbije se itekako vidi kroz saradnju u oblasti sporta. Nema značajnijeg uspeha reprezentacije Srbije koji nije proslavljen na ulicama svih većih gradova u Republici Srpskoj i tada se slavi uz sirene automobila, rodoljubive pesme, srpske trobojke. Na mnogim sportskim događajima u Srbiji veliki je broj navijača naših Nacionalnih timova i sportskih klubova koji nam dolaze iz Republike Srpske. Međutim ta naša povezanost ide i korak dalje pa tako nije mali broj sportistkinja i sportista koji su svoj sportski identitet pronašli u Srbiji kroz nastupe u državnom timu Srbije, u obe konkurencije.

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

A sve je počelo nakon proglašenja tadašnje Srpske Republike, 9. januara 1992. godine, kada je „Led probio" svestrani sportista iz Doboja, Aleksandar Đurić, legenda i ikona singapurskog fudbala rekorder po broju golova i jedan od najefikasnijih fudbalera na listi strelaca Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Danas lista vrhunskih sportistkinja i sportista koji nastupaju za Nacionalne timove Srbije, a da su poreklom iz Republike Srpske je sve duža i duža.

Nećete se ljutiti ali kao odbojkaš naravno da će moj prvi primer naše povezanosti i saradnje biti Bilećanka Tijana Bošković, inače najbolja igračica sveta i devojka koji je pravi uzor za sve mlade naraštaje sa obe strane Drine. Naravno želim da pomenem i Brankicu Mihajlović i Đorđa Đurića.

Kajakaš Milenko Zorić, srebrni sa Olimpijskih igara iz Rio de Žaneira, svetski šampion i evropski vicešampion rođen je u Sanskom Mostu, 1989. godine,

FOTO: Ministarstvo sporta Srbije

U Srbiju je izbegao napustivši svoj Podgrmeč 10. oktobra 1995. godine kada se i nastanio u Bačkoj Palanci gde se afirmisao kao vrhunski kajakaš i nosilac je Nacionalnog priznanja Republike Srbije.

Bokserka Sara Ćirković je djevojka koja je sportskim uspesima povezala Bratunac, Zvornik i Mali Zvornik. Ona živi u Bratuncu, školuje se i trenira u Zvorniku, u bokserskom klubu „Obilić TRB", a nastupa za reprezentaciju Srbije i njeni su uspesi bili dovoljni da se kvalifikuje za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Aktuelni predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je poreklom sa Romanije, sa mnogo uspeha je boksovao za banjalučku Slaviju, ostavio je dubok trag u "plemenitoj veštini" u Gradu na Vrbasu, a danas je najzaslužniji za potpuni preporod srpskog boksa.

Džudista Nemanja Majdov 2017. godine je postao prvak sveta, a već dugi niz godina jedan je od najboljih svetskih džudista. 2023. godine je osvojio zlatnu medalju na prvenstvu Evrope, a pre samo mesec dana postao je vice šampion sveta i kvalifikaovao se za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu i od Nemanje očekujemo da zablista u Parizu.

Dragi naši prijatelji, drage naše sestre i braćo mi ćemo nastaviti da sarađujemo u oblasti sporta i gradićemo nove mostove, činićemo sve da naše prijateljske i rodbinske konekcije budu sve snažnije i snažnije jednostavno učinićemo sve da one postanu neraskidive. Izgradnjom jednog ovako modernog i mogu slobodno reći impozantnog trening centra kao što je to kompleks u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije stvorili smo uslove da se naši mladi druže, zajedno treniraju i usavršavaju u vrhunskim uslovima koje je obezbedila Republika Srbija. Ovde ćemo se zajedno pripremati za sve reprezentativne nastupe, razmenjivaćemo znanja i iskustva i nastavićemo da stvaramo buduće šampionke i šampione.

Međutim to nije sve. Ministarstvo sporta ima veoma ambiciozan plan da u narednom periodu izradi čitav niz Pravilnika kojim ćemo bliže urediti pojedine oblasti sporta, menjaćemo i Zakon o sportu, ali najvažnije je da smo krenuli sa procesom izrade Strategije razvoja sporta za period 2025-2035 godine. Poštovana gospođo ministarka, gospođo Selma Čabrić jedan značajan deo našeg strateškog dokumenta, ali i Akcionog plana biće usmeren ka definisanju aktivnosti naša dva Ministarstva za period od narednih 10 godina. Ovo će biti i biti prvi put u našoj istoriji da na sistemski način uspostavimo i regulišemo našu buduću saradnju, a sve u cilju postizanja još boljih sportskih rezultata i

naravno u cilju sve većeg zbližavanja. Strategijom će biti jasno definisane svi ciljevi, mere i aktivnosti koje ćemo zajedno pripremiti i realizovati u desetogodišnjem periodu pa Vas zato sada i obaveštavam da ćemo Vam se zvanično obratiti da nam dostavite ime eksperta iz Vašeg Ministartsva koji će učestvovati u izradi Strategije razvoja sporta Republike Srbije. Naravno kada i Vi budete počeli da radite svoje javna politike mi Vam stojimo na raspolaganju da usmerimo sve stručne kapacitete kao bi sve naše ideje objedinili i sistematizovali u jednu jedinstvenu sportsku javnu politiku.

Živela Srbija i živela Republika Srpska,  poručio je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?