IZBORENA DVA FINALA: Posle Jovančevića i Topićeva u borbi za medalje na atletskom prvenstvu Evrope u Rimu

S. Rajić

07. 06. 2024. u 21:55

PRVOG dana srpska „kraljica sportova“ izborila je dva finala. Evropsko atletsko prvenstvo u Rimu odlično je počelo za naše takmičare. Elzanu Bibiću koji će večeras (22.28), trčati na 5.000 metara, odličnim nastupom u kvalifikacijama pridružio se Strahinja Jovančević u skoku udalj. Među 12 „odabranih“ u obračunu koji je zakazan za danas 20.06, plasirao se rezultatom od 7,95 metara. Sjajan učinak kompletirala je Angelina Topić u skoku uvis. Bronzana sa proteklog šampionata Starog kontinenta u Minhenu za novu medalju boriće se sutra (20.28).

ИЗБОРЕНА ДВА ФИНАЛА: После Јованчевића и Топићева у борби за медаље на атлетском првенству Европе у Риму

FOTO: Tanjug/AP

Jutranja sesija donela je odmah prvu radost. Jovančević je uspeo u poslednjoj trećoj seriji da se „ušunja“ u 12 najboljih.

- Sjajan osećaj. Stigao sam u Rim sa ciljem da uđem u finale i tome sam uspeo. Biću mnogo opušteniji i relaksiraniji u njemu. Nisam se nadao da će devetorica takmičara skakati preko osam metara u kvalifikacijama. Svakako ću uživati, a u isto vreme biću i hrabar, naravno uz srpski inat. Nadam se skoku preko osam metara - zadovoljno je konstatovao Jovančević. U istoj disciplini Lazar Anić nažalost imao je samo jedan validno ostvarenje od 7,88 metara, te je u ukupnom poretku bio na 18. mestu.

Za Topićevu kvalifikacije skoka udalj su bile samo formalnost. Pobednica dva mitinga Dijamantske lige ove sezone, komotno je klizila preko lestivice tokom uvodnih visina 181, 185 i 189 cenimetara. Zadatu normu od 192 centimetara savladala je iz drugog pokušaja.

Sprinterska trojka prepodne

DRUGOG dana tokom prepodneva na tatran stadiona „Olimpiko“ naći će troje naših sprintera. Ivana Ilić na 100 metara ima zadatak da bude među 14 koliko će ih izboriti polufinale. Na 400 metara, Bošku Kijanoviću prolaz dalje garantuje ukoliko se domogne 14 najboljih po rezultatu, a Maji Ćirić u istoj disciplini je potrebno da bude među 12.

Za razliku od Angeline koja će se boriti za drugo uzastopno odličje, Armin Sinančević neće biti u prilici da brani srebro iz Minhena. Vicešampion Evrope 2022, imao je košmarne kvalifikacije u kojem je ubeležio tri prestupa i ostao bez plasmana. Drugi naš „kolos“, veteran, Asmir Kolašinac sa 19,19 metara bio je tek na 18. poziciji.

Najviše razloga za žal, svakako, ima Milica Emini. Za dlaku, odnosno za tek dve stotinke je našoj sprinterki na 100 s preponama falilo da se domogne polufinala. Sa 13,24 sekunde zauzela tek peto mesto u svojoj grupi. Crta se za plasman dalje podvlačila na 13,22, koliko je ostvarila Poljakinja Klaudija Vojtunik. U kvalifikacijama na 100 metara Aleksa Kijanović istrčao je 10,54 sekunde, što je bilo dovoljno za osmu poziciju u svojoj grupi.

BONUS VIDEO: Ivana Vuleta nakon svetskog zlata 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru