"SRBI IMAJU NOVU BLANKU VLAŠIĆ!" Hrvatska zatečena onim što je Angelina Topić uradila na Evropskom prvenstvu u atletici

Novosti online

10. 06. 2024. u 19:07

Angelina Topić, srpska skakačica u vis, zablistala je u finalu Evropskog prvenstva "Rim 2024", i to toliko, da je jedna od sportskih tema dana - i u Hrvatskoj.

СРБИ ИМАЈУ НОВУ БЛАНКУ ВЛАШИЋ! Хрватска затечена оним што је Ангелина Топић урадила на Европском првенству у атлетици

FOTO: Tanjug/AP

Iako najmlađa učesnica završnih borbi za odličja, i to ubedljivo, kao jedina koja je rođena posle 2001. (na svet je došla 26. jula 2005. godine), Angelina Topić je postala vicešampionka Evrope.


Evo kako je o njenom podvigu svoje čitaoce izvestio najpopularniji dnevni list na hrvatskom primorju, "Slobodna Dalmacija":

"Srbija ima novu Blanku Vlašić, mlađana Angelina je ćerka dve legende srpskog sporta i postaje prava zvezda


Dobro je svima u Hrvatskoj poznata kombinacija uspešne atletičarke i roditelja trenera. Dugo nas je sve veselila Blanka Vlašić svojim uspesima, pod trenerskom palicom oca Joška se pretvorila u jednu od najboljih atletičarki sveta.

Očigledno ima nečeg u toj kombinaciji tate trenera i ćerke atletičarke, pogotovo u skoku u vis: Jani Koščak trener je takođe tata, Patrik.

A sada se u našem susedstvu stvara još jedna takva priča. Naime, za vikend je mlada srpska atletičarka Angelina Topić postala evropska viceprvakinja u Rimu.

Skokom od 1,97 metara osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i upisala još jedan veliki uspeh. Napravila je to uprkos zvižducima italijanske publike koja joj je pokušala poremetiti koncentraciju.


Inače, Angelina je ćerka Dragutina i Biljane Topić, dve legende srpskog sporta. I nju, kao i Blanku i Janu, trenira njen otac, poznati atletičar koji se fokusirao na skok u vis. Mama Biljana bila je sjajna troskokašica, četvrtoplasirana na Svetskom prvenstvu u Berlinu 2009.

Biljana Topić / FOTO: N. Paraušić

Ima Angelina atletske gene svojih roditelja, a ipak se opredelila za tatinu disciplinu. A i hrvatska publika je dobro upoznata s rezultatima Dragutina Topića, koji je na Evropskom atletskom prvenstvu u Splitu 1990. godine kreirao jednu od najupečatljivijih priča tog nadmetanja. 

Tada tek 19-godišnjak i sveži svetski juniorski prvak, tog se posednjeg avgustovskog dana vinuo do 2,34 metra i osvojio zlato u skoku u vis, zaradivši ovacije više od 30.000 razdraganih splitskih navijača.

Dragutin Topić dočekan je aplauzom i na zagrebačkom mitingu 2023. godine - ljubitelji atletike zapamtili su kroz decenije njegove rezultate.

- Iskreno, uvek se dobro osećam ovde, ljudi i dalje prepoznaju ono što sam radio, a drago mi je da danas na isti način dočekuju i moju decu, rekao je za "Sportske novosti" tom prilikom", zaključuje se u tekstu splitskog medija.

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama