SREBRO IMA UKUS ZLATA: Adrina Vilagoš blista posle uspeha na prvenstvu Evrope u Rimu

S. Rajić

12. 06. 2024. u 15:34

NAŠI mladi asovi „kraljice sportova“ sijaju poput najfinijeg grumenja zlata. Angelina Topić u skoku uvis, a sada i bacačica koplja Adriana Vilagoš imaju retku privilegiju da sa samo 18, odnosno 20 godina budu dvostruke osvajačice medalja na šampionatima Evrope.

СРЕБРО ИМА УКУС ЗЛАТА: Адрина Вилагош блиста после успеха на првенству Европе у Риму

Foto: Tanjug / Marko Jovanović

Devojka iz Malog Iđoša, ponovo je zadivila baš kao što je to učinila pre dve godine u hladnom i kišovitom Minhenu, ali je ovoga puta u Rimu ostvarenje do 64,42 metara imalo trostruku vrednost. Tatjana Mirković (devojačko Jelača) pre 10 godina u Cirihu takođe je bila srebrna sa do preksinoć najboljim ostvarenjem Srbije od 64,21, a sada je dobila nasledicu. Ipak, ono što je sada dvostruku vicešampionku Starog kontinenta najbitnije pored i ličnog rekorda jeste da će se naći na najvećoj svetskoj sportoskoj smotri-

- Najvažnije za mene je to što sam obezbedila učešće na OI. Srebro ima ukus kao zlatna medalja. Ovo je bilo još jedno veliko iskustvo, ali i injekcija samopouzdanja. Dokazala sam sebi da mu da bacam najbolje kada sam pod pritiskom. Moja mama ujedno i trener, mislim da je zbog toga ponosna na mene – rekla je Adriana.

Nadarenost bila je primećena dok je još bacala sa malom spravicom vorteks ukazivala je da u njoj čuči šampionski gen. U tom trenutku kada je Adriana bila u osnovnoj školi verovalo se da će biti rukometašica baš kao i njena mama Đerđi. Međutim, sudbnosno školsko takmičenje je pokazalo da bi bilo bolje da postane atletičarka. Izbor je bio pravi.

Od svih mlađih juniorskih kategorija, profilisala se kao najbolja, najdominantnija.

Uostalom dvostruka je svetska prvakinja na SP do 20 godina, dok na šampionatima Evrope u istoj kategoriji ima srebro iz Talina 2021, a zlato je stiglo lane u Jerusalimu.

Međutim, namučila se da stigne do njega, baš kao što je i čitava sezona bila usled povrede lakta bacačke desne ruke. Više vremena provodila je na terapijama i oporavku, nego što je mogla da bude na zaletištu. Imalo je to veliki uticaj i na tehniku. Samo je želja da se juniorski staž završi na najboljem mogućem nivou najsjajnim odličjem u Izraelu.

Prva zapravo puna sezona kao seniorka ima najbolji mogući početak. U maju je nagovestila da je povreda iza nje bacivši 63,58 u Ofenburgu. Nepun mesec kasnije od tog rezulata u Rimu je stigla kruna dosadašnje karijere.

Da je satkana od šampionskog materijala videlo se u Minhenu 2022, kada je do medalje stigla u poslednjoj šestoj seriji. U Rimu, ozbiljno je „visio“ i plasman među osam najboljih na kontinentu, ali opet kada se lomilo pokazala da je najjača.

- Devojke su od starta krenule dobro da bacaju. Ipak, baš kao pre dve godine započela sam loše. Nisam bila među osam posle dve serije, zato sam bila jako nervozna pre trećeg pokušaja. Potom nisam ni svesna šta se dogodilo, dala sam sve od sebe. Kada sam ispalila koplje nisam shvatila da je to toliko dobar hitac. Presrećna sam bila kada se pokazao rezulatat i da je to državni, lični rekord i norma za OI – zaključila je Vilagoševa.

Povratak u četvrtak

Dve srebrne dame Angelina Topić i Adriana Vilagoš, kao i ostatak naše atletske ekspedicije u četvrtak će se vratiti za Beograd. Oko 11.00 trebalo bi da slete na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD