PRESREĆNI DO NEBA: Članovi muške štafete Srbije na 4 h 100 slobodno oduševljeni zbog osvojenog evropskog zlata

S.K. - S.R.

21. 06. 2024. u 13:43

SAD ili nikad. To je verovatno prošlo kroz glavu našim fenomenalnim plivačima uoči starta finala štafeta na 4 h 100 m slobodno na EP u Beogradu. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su plivali kao u transu, prvi put su spustili vreme ispod 3.13,00 i sa novim nacionalnim rekordom - 3.12,90 pokorili su Evropu. Bila je to peta zlatna medalja za Srbiju u istoriji šampionata Starog kontinenta i prva u štafetama.

ПРЕСРЕЋНИ ДО НЕБА: Чланови мушке штафете Србије на 4 х 100 слободно одушевљени због освојеног европског злата

FOTO: AP/Tanjug

- Osvojiti medalju u individualnoj trci je sjajno, ali zlato u štafeti pred domaćom publikom je nešto posebno. To ne može da se meri ni sa čim. Svi smo presrećni do neba - impresioniran je naš najbolji plivač, bronzani na 100 m slobodno Andrej Barna.

Priča o srpskoj štafeti na 4 h 100 m slobodno počela je još 2017, na SP u Budimpešti. I godinama se polako kristalisala najbolja četvorka. Plivala je finala na evropskim i svetskim prvenstvima, nadmetala se na Olimpijskim igrama u Tokiju, sada je čeka Pariz. Pre samo četiri meseca, na SP u Dohi bila je sedma sa vremenom 3.13,88. U međuvremenu je pretrpela jednu izmenu, supertalentovani Justin Cvetkov (17 godina) uspeo je da istisne Uroša Nikolića. I ne samo što je ostvario svoj san da pliva sa svojim idolima, Veljom i Andrejom, nego je i pomogao da štafeta bude brža.

Ipak, malo ko je očekivao da će u jednom danu državni rekord da poprave za skoro jednu sekundu. A plivali su besprekorno, Stjepanović je u prvoj izmeni ostvario "A" olimpijsku normu na 100 m slobodno (47,99), odlični su bili Aćin i Cvetkov, a Barna je leteo stazom - 46,88.

- Kada sam video da Velimir pliva skoro rame uz rame sa Popovićijem, znao sam da će to biti naš dan i da možemo mnogo. Plivao sam svoju izmenu ludački, to je samo bila demonstracija koliko sam željan da dođemo do zlata. Ovo je neverovatno dostignuće - podvlači Barna.

Finale na Igrama

DA su u Dohi bili brzi kao u Beogradu, bili bi četvrti na svetu. Ipak, krasi ih umereni optimizam uoči Olimpijskih igara u Parizu. Svesni su da bi ulazak u finale bio podvig, jer će tamo doći svetski prvaci Kinezi, vicešampioni planete Italijani, da će Amerikanci i Australijanci biti veoma jaki.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um