OLIMPIJSKE IGRE SE CRVENE OD STIDA! Holandiju u Parizu predstavlja monstrum koji je silovao dete

Novosti online

28. 06. 2024. u 13:39

Ličnost i karakter Pjera de Kubertena (Pierre de Coubertin), osnivača modernih Olimpijskih igara, nastavlja da deli javno mnjenje po pitanjima da li je bio vizionar i humanista ili ženomrzac i rasista.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ СЕ ЦРВЕНЕ ОД СТИДА! Холандију у Паризу представља монструм који је силовао дете

Foto: EPA

Kroz prizmu vrednosti 21. veka, nekoliko rečenica je dovoljno da se dovede u sumnju ličnost Kubertena, čak i da se diskredituje taj aristokrata, rođen 1863. godine, prožet vrednostima svog vremena i svog okruženja.

Međutim, Kuberten je, kao osnivač modernih Olimpijskih igara, želeo da sportske igre poveže sa mirom u svetu, uz vrednosti, pozajmljene iz kodeksa aristokratije svog vremena, kao što su poštovanje protivnika, lolajnost i univerzalnost.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ipak, priča koja dolazi iz Holandije govori da ni Olimpijske igre više nisu kao što su bile. Naime, odbojkaš na pesku, koji je bio u zatvoru zbog silovanja deteta pre 10 godina, predstavljaće Holandiju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Steven van de Velde, koji sada ima 29 godina, osuđen je 2014. godine na četiri godine zatvora zbog silovanja devojčice koja je tada imala 12 godina, prenose britanski mediji. Na slobodu je pušten 2017. godine.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Foto: EPA

 

- Poznajemo Stevenovu istoriju - rekao je Majkl Everaert, generalni direktor Holandskog odbojkaškog saveza, prenosi Si-En-En.

Everaert je rekao da je savez razgovarao sa Holandskim nacionalnim olimpijskim komitetom (NOC), Međunarodnom odbojkaškom federacijom (FIVB) i Van de Veldeom pre njegovog povratka u bavljenje sportom 2017. godine. Dodao je da se ovaj sportista pokazao kao "uzoran profesionalac i ljudsko biće, te da nema razloga za sumnju u njega".

- Uradio sam ono što sam uradio. Ne mogu to vratiti, pa ću morati da snosim posledice toga. Možete suditi, naravno. To je najveća greška u mom životu - rekao je Van de Velde 2018. godine.

Savez je napomenuo da je Van de Velde bio svestan da će se ovaj "crni period u njegovom životu" ponovo pojaviti, "ali očigledno nije zadovoljan zbog toga".

- Razumem da uoči najvećeg sportskog događaja na svetu ovo može privući pažnju međunarodnih medija. Zahvalan sam Holandskom odbojkaškom savezu, jer su mi, uz jasne uslove i dogovore, ponudili ponovo budućnost u ovom lepom sportu. Ipak, setim se i tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život kao vrhunski sportista i nesrećan iznutra, jer nisam znao ko sam i šta želim - dodao je Van de Velde.

FOTO: Tanjug/AP

 

Žaris Kolon, iz američkog centra Sejf sport, rekla je za Si-En-En da je organizacija vrlo zabrinuta "da bi svako ko je osuđen za seksualno zlostavljanje maloletnika mogao učestvovati na Olimpijskim igrama 2024. godine".

- S obzirom na to da će se timovi iz celog sveta okupiti u Parizu, od kojih su mnogi zapravo maloletni sportisti, ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove sigurnosti. Bavljenje sportom je privilegija, a ne pravo - navela je Kolon.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)