ŽELIM DA RASTANAK BUDE ZA PAMĆENJE: Aleksandar Atanasijević će se posle Olimpijskih igara u Parizu oprostiti od odbojkaške reprezentacije

S. Krstović

11. 07. 2024. u 10:25

ALEKSANDARU Atanasijeviću se ispunio san da se od najdražeg dresa oprosti na Olimpijskim igrama u Parizu. Trofejni korektor odbojkaške reprezentacije Srbije želi da na rastanku ostvari što bolji rezultat, jer, kako sam primećuje, samo učešće na najvećoj sportskoj manifestaciji ne znači puno.

ЖЕЛИМ ДА РАСТАНАК БУДЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Александар Атанасијевић ће се после Олимпијских игара у Паризу опростити од одбојкашке репрезентације

Foto CEV

- Sigurno je da će posle Pariza većina reprezentativaca da se oprosti, jer želimo da damo šansu mlađim igračima. Došao je taj trenutak da oni preuzmu primat i pokažu šta mogu. U septembru ću da napunim 33 godine i osećam da je pravi momenat da se povučem. Zato poslednjih nedelja radim žestoko, želim da dam maksimum i da doprinesem što boljem rezultatu na Igrama. Zaista, odlazim uzdignute glave, znajući da se radilo maksimalno, ne samo u najboljem timu, nego i u mlađim selekcijama - ističe za "Novosti" Aleksandar Atanasijević.

Popularnom Bati će Igre u Parizu biti druge i nada se da će biti lepše nego u Londonu 2012. godine.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Prve su bile posebne, jedinstven osećaj, naročito u olimpijskom selu. Nadam se da ćemo u Parizu napraviti bolji rezultat, jer smo maksimalno koncetrisani - podvlači Atanasijević.

Proslavljeni korektor kaže da je doskoro bio "nezahvalan sistem kvalifikacija", da su zbog toga propustili Igre 2016. i 2021, tako da je ovaj put kroz Ligu nacija bio, po Atanasijeviću, malo lakši. Ali, uz opasku da je bilo vraški teško izvaditi olimpijsku vizu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Najvažnije je da smo došli do Pariza, videli smo da u Ligi nacija nema izrazitih favorita, da svako može svakog da pobedi. Uostalom, Francuska je u ligaškom delu bila šesta, pa je na F8 u Lođu uzela zlato. Shvatili smo da možemo da igramo i da se nadmećemo sa, po rejtingu, jačim selekcijama, što nam daje za pravo da verujemo da ćemo moći da napravimo što bolji rezultat - optimizam greje Atanasijevića.

Legendarni smečer smatra da su plasmanom na Igre napravili određen rezultat, ali da moraju da naprave korak dalje.

- Ukoliko verujemo u uspeh, to može da bude jedna lepa Olimpijada za nas. Mi, Pariz pamtimo po lepom. Pre pet godine osvojili smo evropsko prvenstvo. Nadam se da ćemo biti u rangu sa ostalim ekipama, a kasnije da uz želju i motivaciju dođemo do cilja - ističe Atanasijević.

U jednom trenutku, posle prvog turnira Lige nacija u Riju, činilo se da će san o odlasku na Igre ostati samo - san. A onda se desio preokret posle priprema u Argentini.

- Nije se toliko razgovaralo, jednostavno smo se skupili. Nešto se desilo, promenilo, uspeli smo da od turnira u Otavi zaigramo drastično bolje. Postava koja je iznela najveći teret, odlično je odigrala protiv Holandije (3:0) i taj meč je, po meni, bio prekretnica. Počela je da se vraća vera, samopuzdanje koje nam je falilo u Riju. Kasnije je išlo mnogo lakše, imali smo kontrolu nad utakmicama, tačno smo znali koje moramo da dobijemo, a koje baš i ne. Poslednja dva poraza od Poljske i Slovenije (oba 2:3), odnela su nam samo 1,01 bod. Bili smo iznad Kube duže vreme, tako da mislim da ova generacija zaslužuje da se oprosti sa Olimpijskim igrama, što je bio san svih nas - naglašava Atanasijević.

Srbija je na olimpijskom turniru u grupi A sa Francuskom, Slovenijom i Kanadom. Prvi put se igra po novom sistemu, 12 ekipa je podeljeno u tri grupe, tako da u četvrtfinale idu prve dve i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

- U Ligi nacija smo videli da nema pravila. Nešto može da izgleda teže, a u stvari bude lako i obrnuto. Bitno je da mi igramo dobro i u tom slučaju ne bi trebalo da brinemo ko je sa druge strane mreže. Imamo najbolju moguću grupu, moramo da budemo realni. To su ekipe sa kojima smo do sada dobro igrali. Francusku smo na važnim mečevima poslednjih godina pobeđivali, Kanadu dobijali u Ligi nacija, sa Slovenijom igrali 2:3. Grupa nam odgovara, ne kažem da će biti lako, ali možemo da igramo sa svima i da se nečemu nadamo - podvlači Atanasijević.

Aleksandar smatra da sada favoriti neće olako shvatiti "ekipe iz senke".

- Turnir je najjači do sada, može svako da osvoji, prvih 11 selekcija sa Svetske rang-listi može da se nada, da se bori za medalju, osim Egipta. Videli smo da je na prošlim Igrama zlato osvojila Francuska, koja je u tom trenutku bila autsajder, to niko nije očekivao od njih. Sada su Poljaci apsolutni favoriti, a nisu kod kuće osvojili Ligu nacija. Biće velika borba i želimo da budemo deo te borbe. Idemo uzdignute glave da vidimo gde smo u odnosu na te ekipe - ističe Atanasijević.

Zato su se svi igrači maksimalno posvetili pripremama za Pariz.

- Mi smo se dogovorili da se okupimo čim završimo klupske obaveze. Niko nikada nije rekao ni reč, u stilu "ajde ja", niti je neko tražio dodatni dan odmora. Zaista sa radošću i velikom željom očekujemo Pariz. Porodice nas razumeju i mislim da su i one ponosne na nas što idemo na veliko takmičenje i da i njih predstavljamo na pravi način - ističe Atanasijević. n

 

Podređeni selekciji

SELEKTOR Igor Kolaković je više puta iskazao divljenje zbog Batine posvećenosti reprezentaciji...

- Velika zahvalnost Igoru, on je vrhunski trener. Svako od nas bi trebalo da prihvati svoju ulogu, tako da moram da pokušam da shvatim da je moja uloga sada manje značajna, ali da učinim sve da u svakom trenutku doprinesem ekipi. Nema potrebe da sada stavljamo ego u prvi plan. Reprezentacija je u pitanju, svi smo mi ostvareni igrači i ljudi, na nama je da doprinesemo našim zalaganjem i trudom i da ta mala razlika među ekipama u Parizu presudi u našu korist - kaže Atanasijević.

Krasi nas zajedništvo

- MISLIM da smo mnogo toga prošli zajedno, to je generacija koja igra duže od 10 godina i falilo nam je samo da odemo na ovako veliko takmičenje. Podraščanin, Kovačević i ja imali smo prilika da radimo sa starijom generacijom. Ali, želimo da sa našom pokušamo da napravimo nešto što bi nas ostavilo na lestvici uspešnih generacija. Jer, bez obzira na medalje koje smo osvajali, mislim da fali dobar olimpijski rezultat - naglašava Atanasijević.

Hteli smo da se izolujemo

ODBOJKAŠI su od ponedeljka, 8. jula, u Vrnjačkoj Banji. I to na njihov zahtev.

- Razgovarali smo i želimo da se pripremama posvetimo maksimalno, da nemamo izazove u Beogradu, u kojem se zna koliko stvari može da se dešava, da između treninga mogu da se i završe neke privatne stvari. Hteli smo da se izolujemo, da razmišljamo samo o odbojci, siguran sam da mali broj selekcija tako razmišlja. Reprezentacija je prioritet u ovom trenutku, jer nam je stalo da budemo maksimalni u Parizu - ističe Atanasijević.

Gladan sam izazova

SLAVNI odbojkaš razmišlja da li da i u novoj sezoni igra u Kini.

- Bilo je prelepo u Šangaju, u plej-ofu smo osvojili titulu bez izgubljenog seta. Šangaj je fantastičan grad. Sada razmišljam šta bi bilo najbolje. Ono što znam je da sam željan izazova i da hoću da pokažem da mogu da budem na onom nivou iz Peruđe, pre šest, sedam godina - kaže Atanasijević.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini i dalje privlači ogromnu pažnju širom planete, a najnovije vesti vezane za taj sukob, koji Rusija naziva "specijalna vojna operacija", dolaze iz sfere sporta. Naime, postalo je poznato ko tačno od ruskih sportista može na Olimpijske igre "Pariz 2024", a taj spisak je prilično kratak - jer su o njemu odlučivali ne samo sportski, već i politički parametri.

18. 07. 2024. u 13:59

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)