RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev

Novosti online

17. 07. 2024. u 20:10

RAT u Ukrajini i dalje privlači ogromnu pažnju širom planete, a najnovije vesti vezane za taj sukob, koji Rusija naziva "specijana vojna operacija", dolaze iz sfere sporta.

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев

FOTO: Tanjug/AP

Naizgled, to što je neko poginuo u saobraćajnoj nesreći - nema veze sa ratnim zbivanjima, ali čelni ljudi ruskog sporta ubeđeni su da i te kako ima. I to da je "za sve kriv Međunarodni olimpijski komitet" i njegove sankcije ruskim sportistima.

Inicijalna informacija koju je objavila ruska novinska agencija "RIA Novosti" glasila je:

- Poginuo je selektor kajak i kanu reprezentacije Rusije.

Po saopštenjima lokalnih medijja, Dmitrij Adajev je stradao u saobraćajnoj nesreći u Voronješkoj oblasti. Imao je 40 godina. - ističe se u pomenutoj vesti.

Međutim, stvari nisu tek, tako, "nesrećan slučaj na putu".

Ruski portal URA donosi kompletniju informaciju, i "Novosti" vam je prenose u celosti:

"Trener reprezentacije Rusije u kajaku i kanuu, Dmitrij Adajev, 16. jula poginuo je u saobraćajci, udarivši u veliki kamion. Tu informaciju potvrdili su nam u ministarstvu sporta Saratovske oblasti. On bi 29. jula napunio 41 godinu. Slede glavni fakti:

Biografija sportiste i trenera

Dmitrij Adajev je rođen 29. jula 1983. godine. Počeo je da se bavi sportovima na vodi kao 13-godišnjak. Trenirao pod rukovodstvom Sergeja Lukjanova i Alekseja Nelovka u gradu Engelsu, u Saratovskoj oblasti. Postao je juniorski šampion Evrope 2005. godine, a 2010. svetski prvak u studentskoj konkurenciji. Na podužem spisku uspeha je i titula ruskog šampiona.

Postao je Zaslužni sportista Rusije međunarodnog nivoa. U junu 2021. postao je i Zaslužni trener Rusije. Kao trener, radio je je u školi kajaka i kanua u Engelsu. Među njegovim učenicima su Ivan Štilj i Aleksej Korovaškov, koji su bili prvaci Evrope ove, 2024. godine, na 200 metara. Bio je trener selekcija Primorskog kraja i ruske reprezentacije.

Pogibija u saobaćajnoj nesreći

Nesreća se desila u Aninskom rejonu Voronješke oblasti. Do saobraćajne nesreće je došlo na 334. kilometru trase Kursk - Saratov. U sudaru automobila Folksvagen Tuareg, kojim je upravljao Adajev, i kamiona marke Šakman, sportista je poginuo na licu mesta. Vozač kamiona je doživeo povrede i prebačen je u bolnicu. Nadležni organi počeli su istragu kako bi se utvrdili svi detalji tragedije.

"MOK je doveo trenera do depresije!"

Predsednik Sveruske federacije kajaka i kanua, Jevgenij Arhipov, izneo je informacije o poslednjim danima života Dmitrija Adajeva u intervjuu za "Meč TV".

On je istakao da je "Dmitrijeva smrt na savesti činovnika Međunarodnog olimpijskog komiteta".

Po njegovim rečima, Adajev je bio u depresiji jer njegovog đaka, Ivana Štilja, nisu pustili na Olimpijske igre.

Naime, Štilj je uspešno okončao kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, dobio licencu za učešće, a onda je rešenjem činovnika MOK-a (tzv. Komisija za podobnost ruskih sportista, na osnovu parametara koji nemaju veze sa sportom, već sa odnosim prema ruskoj vlasti ili ratu u Ukrajini, prim. prev.) njemu zabranjeno da učestvuje na Igrama.

Po mišljenju Arhipova, tandem Ivan Štilj - Aleksej Korovaškov (koji su ove godine postali prvaci Evrope), mogao je da bude jedan od favorita na pariskim Igrama", navodi se u tekstu URA.ru.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama