SELO KAO GRAD U GRADU: Šta će se sve nalaziti u zvanično otvorenom Olimpijskom selu u Sen Deniju za pariske igre (FOTO)

Olimpijsko selo je zvanično otvorilo vrata, na osam dana od početka Igara.

СЕЛО КАО ГРАД У ГРАДУ: Шта ће се све налазити у званично отвореном Олимпијском селу у Сен Денију за париске игре (ФОТО)

Foto: Goran Čvorović

Od ovog trenutka, očekuje se dolazak prvih olimpijskih timova, a među njima će biti oni najbrojniji, iz SAD, Brazila, Francuske, Engleske… Prethodnih dana, vođe delegacija i tehničke ekipe već su pripremale njihov dolazak, proveravajući do tančina kako funkcioniše smeštaj.

Čak 82 zgrade Olimpijskog sela bile su potpuno završene u martu, mada su neke već bile privedene funkciji još krajem prošle godine. Poslednjih sedmica, organizatori su uređivali prostor i doterivali sitnice, unosili nameštaj, sadili drveće…

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Proteklih dana Selo je živnulo, ali se od danas očekuje istinska "navala". Najavljuje se u prvom "cugu" dolazak od hiljadu do dve hiljade sportista.

Kompleks se prostire na 52 hektara i u jeku Olimpijskih igara utostiće blizu petnaestak hiljada članova sportskih delegacija, od kojih oko dve trećine takmičara i, ostatak, njihovih trenera. Biće tu i oko 4.000 zaposenih, kao i oko hiljadu i po volontera koji će pre svega biti zaduženi za kontakte s delegacijama i olakšavanje njihovog kretanja i svakodnevice.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Smeštaj za učesnike pariskih Olimpijskih igara izgrađen je na severnoj periferiji prestonice, u trouglu između gradova Sen Deni, Sent Uan i ostrva Sen Deni. Selo je povezano s gradom produženom linijom metroa broj 14.

Olimpijsko selo je pravi "grad u gradu". Stanovnici će na, uz sobe, kupatila i kuhinje, u zajedničkim prostorijama na raspolaganju imati i sale za fitnes, velike TV-ekrane, prodavnice, sale za društvene igre, mini-fudbal, distributere za običnu i gaziranu vodu, perionicu veša, policijski komesarijat, frizera, polikliniku, bar s bezalkoholnim pićima, salu za verske obrede… Restoran će biti otvoren non-stop i služiće 40 hiljada obroka dnevno.

Stanovnicima Olipijskog sela, iz preko dvesta nacionalnih delegacija, na raspolaganju su i električni bicikli kao i minibusevi takođe na strujni pogon, za lakše lokalno  prebacivanje.

Organizatori su dali prioritet zaštiti prirode, uz što manju emisiju ugljen-dioksida. Ipak, iako je gradonačelica Pariza An Idalgo najavila "ekološku klimu", odnosno ventilaciju bez klima-uređaja, na insistiranje nekih delegacija ugrađeno je 2.500 klimatizatora. Takmičari će spavati na kartonskim krevetima.

Posle Olimpijade i Paraolimpijskih igara, Selo će postati moderno stambeno i poslovno naselje. Očekuje se da ovde od sledeće godine živi 6.000 stanovnika, uz isto toliko službenika koji će tu raditi u firmama. Ipak, visoka cena od 7.000 evra po kvadratnom metru i skok kamate za bankarske kredite, uticali su na to da se dobar deo kupaca još očekuje.

Foto: Goran Čvorović

Dopisnik "Novosti" na olimpijskom krevetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024