MALJKOVIĆ: Želim bar medalju više nego u Tokiju

Tanjug

21. 07. 2024. u 12:15

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da na 33. letnjim Olimpijskim igrama, koje počinju u Parizu 26. jula, želi bar medalju više nego u Tokiju, kada su naši sportisti osvojili rekordnih devet medalja, od kojih su tri bile zlatne.

МАЉКОВИЋ: Желим бар медаљу више него у Токију

Foto arhiva VN

Maljković je za današnju Politiku istakao da Srbija u Pariz ide sa velikim hendikepom, s obzirom na odluku Olimpijskog komiteta Francuske da izbaci karate iz programa.

- To znači da smo uskraćeni za učešće Jovane Perković, koja bi sigurno imala velike šanse da odbrani zlato. Milica Mandić, jedina žena sa dva zlata u Srbiji, povukla se iz tekvondoa iz porodičnih razloga. U Pariz idemo bez dve sigurne medalje - kaže Maljković.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

On naglašava da od naših sportista želi da daju poslednji atom snage u borbi za medalje, ali da uspeh ipak zavisi od trenera.

- Da bi džudisti Kukolj ili Majdov bili olimpijski prvaci, moraju u jednom danu da pobede pet strašnih boraca iz drugih zemalja. Treneri su ti koji sportistima usađuju veštinu - kaže Maljković i dodaje da medalje osvajaju hrabri ljudi.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Predsednik OKS navodi da smo najbolji na svetu kada se gleda procenat novca koji se iz budžeta usmerava direktno na sportiste i trenere.

- Oko 78 odsto novca iz OKS ide u tom smeru, a taj odnos je kod Francuske, Amerike i Nemačke 27 ili 28 odsto - rekao je Maljković.

Ističe da OKS ima veliko razumevanje države, a pogotovo predsednika Aleksandra Vučića.

- Nije se nikada desilo da odem kod njega, da mu obrazložim za šta nam je neophodan novac, a da ta sredstva ne dobijemo - rekao je Maljković.

Osvrćući se na to što su treneri 2009. godine isključeni iz Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i penzijama, Maljković kaže da taj problem može da reši jedino predsednik države.

- Red je da se odužimo uspešnim trenerima i da im damo ono što su zaslužili, pogotovo onima koji teško žive - rekao je Maljković.

On dodaje da su Srbiji potrebni treneri, kao i da bi trebalo neuporedivo više ulagati u njihovu edukaciju.

Olimpijski program biće gust, a Maljković kaže da su u OKS napravili plan ko će ići na koje borilašte da podrži naše takmičare.

Maljković je takođe rekao da postoje veliki izgledi da se u Parizu sastanu džudistkinje Srbije i tzv. Kosova.

- Što se tiče nastupa tzv. Kosova na OI, iz ugla OKS to je pre svega sportsko pitanje. Deca, i jedna i druga, treba da se takmiče. Kad ulaziš u jednu organizaciju, prvo pročitaš pravila ponašanja u njoj. Mi smo ta pravila odavno pročitali i ne ostaje nam ništa drugo nego da ih se pridržavamo - rekao je Maljković.

BONUS VIDEO: Nadal se priprema za Olimpijske igre - Pariz 2024

   

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)