"STVARNO JE LUDO!" Angelina Topić - iz kolica do zlata: Kako je srpsko atletsko čudo postalo svetska šampionka u juniorskoj konkurenciji

S.Rajić

01. 09. 2024. u 22:50

PRAVO čudo! Srpska atletska heriona pokazala da osim talenta poseduje i neverovatnu čeličnu volju. Posle manje od mesec dana od teške povrede i preloma noge na Olimpijskim igrama, mlada Angelina Topić "katapultirala" se na krov planete na SP za juniore u Limi. U skoku uvis sa visinom 191 centimetar uspela je da se okiti prvim planetarnim odličjem u karijeri.

СТВАРНО ЈЕ ЛУДО! Ангелина Топић - из колица до злата: Како је српско атлетско чудо постало светска шампионка у јуниорској конкуренцији

FOTO: Tanjug/AP

Bio je 2. avgust kada se nesrećno na zagrevanju skoka uvis na Igrama u Parizu povredila 19-godišnjakinja. Poslednjeg dana istog meseca, na stadionu u Peruu, ogrnuta zastavom i u suzama slavila je jedan od najvećih uspeha u karijeri koja je tek u povoju. Na pobedničkom postolju zajedno sa njom stajale su srebrna Australijanka Izobel Luison-Roe i bronzana Estonka Karmen Brus, sa preskočenih 189 centimetara.

- Stvarno je ludo, jer ceo svet zna da sam polomila nogu pre samo četiri nedelje na OI, a to mi je slomio i srce. Nisam znala kako će to uticati ne samo na ovu sezonu, nego i na karijeru. Tako da sam krenula sve iz početka. Stala sam na nogu pre samo dve nedelje, prohodala sam pre desetak dana. Došli smo u Limu bez pravog treninga u prethodne tri sedmice. Zapravo, tek pre 14 dana sam krenula sa vežbama. Ludo je - preponosna je Angelina na svoj uspeh.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Kako i ne bi bila kada je iz kolica i zaštitne čizme došla pravo na tartan stazu. Zato, ni tata i trener Dragutin nije skrivao sreću zbog uspeha svoje mezimice.

- Nosio te ćalac na ramenima. I danas je. Do pobedničkog postolja. Ne znam šta da napišem, šta da izgovorim, osim Bogu hvala - napisao je Topić na drupštvenim mrežama.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Aludirao je Dragutin na emotivnu objavu posle peha u Gradu svetlosti kada je ovo dostignuće bilo u oblaku prašine.

Angelina je na nadmetanju ponovo prikazala konstatnost i mirnoću. Bez problema je klizila iznad 180, 184 i 187 centimetara. Kada se lomilo, na 189 iz trećeg je "preživela", a na 191 iz prvog je stigla do titule prvaknje sveta.

- Kada sam pobedila, imala sam želju da rezultat bude još bolji. Ipak, bilo je hladno, počela je kiša da pada. Nisam želela ništa da rizikujem. Nije sezona još gotova. Imam takmičenja u Dijamantskoj ligi, ali pošto je ovo bilo moje poslednje nadmetanje u juniorskoj konkurenciji, imala sam želju da se oprostim uz zlato - objasila je Angelina zbog čega nije "pojurila" i bolje ostvarenje.

Atletska sezona je, praktično, ušla u ciljnu ravninu. Od značanijih nadmetanja ostao je miting u Cirihu 4. septembra, na kojem Topićeva još nije potvrdila učešće. Međutim, izvesno je da će se 13. septembra u Briselu boriti za "dijamant" i pokušati da nadogradi uspeh od lane, kada je završila kao treća.

Impresivna kolekcija

SA samo 19 godina Angelina Topić već ima najvrednija odličja. Na evropskom nivou bila je prvakinja Starog kontinenta u Jerusalimu do 18 i 20 godina, 2022. i 2023. Posle bronze iz Kalija 2022, za starije juniorke, sada je stigla i pozlata.

Na seniorskom nivou tu je treće mesto na EP u Minhenu 2022, i srebro u Rimu u junu ove sezone. Sledeći veliki cilj je planetarni šampionat u Tokiju naredne godine u najjačoj konkurencijom.

Teodora i Ćatović deveti

U JAKOJ konkurenciji u preostala dva finala za Srbiju Teodora Boberić u troskoku stigla je do devete pozicije sa rezultatom od 13,02 metara. Istu poziciju zauzeo je talentovani Aldin Ćatović u trci na 1.500 metara, a pritom je postavio i novi lični rekord od 3.44,85 minuta.

Istovremeno, Saima Murić iz Novog Pazara u trci na 3.000 metara zauzela je 10. mesto, postavivši lični rekord - 9.13,21 minut.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI: Poginuo Arsenije Zamjatkin