RUSIJA NETREMICE GLEDA: Ko će biti novi predsednik MOK-a? Sedam kandidata, Rusi navijaju za dva - tu su i princ, dva olimpijska šampiona...

Novosti online

16. 09. 2024. u 13:39

Rusija se, otkako je počeo rat u Ukrajini, nalazi pod brojnim sankcijama, pa i sportskim, a glavna svetska sportska organizacija, na čije odluke se i pozivaju sve niže instance kada suspenduju Ruse je - Međunarodni olimpijski komitet. I upravo on, MOK, dobija novog predsednika.

РУСИЈА НЕТРЕМИЦЕ ГЛЕДА: Ко ће бити нови председник МОК-а? Седам кандидата, Руси навијају за два - ту су и принц, два олимпијска шампиона...

FOTO: EPA

Tomas Bah, aktuelni prvi čovek olimpijskog pokreta, najavio je se neće pokušati da dobije novi mandat, a u nedelju, 15. septembra, završen je rok za prijavu kandidata.

I, sedam osoba je predalo svoje kandidature.

Među njima je samo jedna žena - čuvena plivačica iz Zimambvea, dvostruka olimpijska šampionka, Kirsti Koventri.

Njena eventualna pobeda obradovala bi Rusiju jer, kako je nedavno prilikom posete Moskvi rekao predsednik pomenute države Emerson Dambudzo Mnangagva, "Zimambve je jedna od retkih zemalja u južnom delu Afrike koja se smatra anti-zapadnom", a koja gaji izuzetno prisne odnose sa Ruskom Federacijom.

Predsednik Zimbabvea  Emerson Dambudzo Mnangagva / Foto: Printskrin/ Jutjub/ Al Jazeera English

 

Protiv Kristi Koventri je i tradicija MOK-a: tokom 130 godina postojanja pomeute organizacije em nikada žena nije bila na njenom čelu, em su predsednici bili isključivo iz Evrope (njih osmorica) ili Sjedinjenih Američkih Država (jedan).

Uz nju, članicu izvržnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta, još jedan olimpijski (i to dvostruki) šampion se kandidovao - u pitanju je slavni britanski trkač i aktuelni predsednik Svetske atletike, Sebastijan Kou. Jasno je da on baš ne bi obradovao rusku javnost kao prvi čovek MOK-a.

Sebastijan Kou / Foto: EPA

Jedini koji bi uz Koventrijevu, donekle, mogao da prija ruskom sportu u aktuelnoj situaciji jer princ Fejzal al Husen iz Jordana, koji se kandidovao kao član MOK-a.

Jordanci su verni saveznici Amerikanaca, ali u poslednje vreme značajno popravljaju odnose i sa Rusima (pre 12 dana su počeli pregovori o uvođenju bezviznog režima za građane te dve zemlje, kao i obnova direktnih letova na trasi Moskva - Aman, a na međunarodnom planu Jordan je odbio da glasa za antiruske rezocije u skupštini Ujedinjenih Nacija i povukao potpis sa konačnog dokumenta na samitu o Ukrajini održanom u Švajcarskoj).

Ostali kandidati za novog predsednika MOK-a su:

  • Španac Huan Antonio Samaran Mlađi, trenutno jedan od četvorice potpredsednika pomenute organizacije, a čiji je otac bio predsednik MOK-a punu 21 godinu, sve do 2001.
  • Francuski političar David Lapartijen, koji je ujedno prvi čovek svetskog biciklizma
  • Japanski biznismen Morinari Vatanabe, koji je na čelu gimnastike
  • Švedsko-britanski biznismen Johan Eliaš, predsednik Međunarodne skijaške i snoubord federacije.

Izbori za novog predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta trebalo bi da se održe u narednih šest meseci, do marta 2025.

Bonus video: ČIJE JE KOSOVO? Mališani Crvene zvezde su u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača (VIDEO)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

Teniski svet je uzdrmala informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen", potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali, a to je saznao čitav svet - tek kada je oslobođen optužbi. Međutim, to nije jedina stvar koja je iznervirala mnoge. Ali, sve njih, iznervirane - oduševila je, niko drugi do, Jelena Đoković.

16. 09. 2024. u 19:32

Komentari (1)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)