EVROPSKA NEDELJA SPORTA: Tradicionalna manifestacija širom Srbije od 23. do 30. septembra

N. I.

18. 09. 2024. u 14:24

OLIMPIJSKI komitet Srbije će i ove godine Evropsku nedelju sporta obeležiti nizom različitih manifestacija širom Srbije u periodu od 23. do 30. septembra. Zvaničan početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra, organizacijom velikog broja događaja širom Srbije - Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Bor, Sombor, Pirot, Aranđelovac, Požarevac, Pančevo i Knjaževac biće domaćini "Sportskog izazova". Tokom cele nedelje u ovim gradovima, u okviru "Sportskog izazova", organizovaće se brojne sportske i edukativne aktivnosti, kao što su demonstracije različitih sportova, javni treninzi, edukativne radionice i turniri u različitim sportovima.

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА СПОРТА: Традиционална манифестација широм Србије од 23. до 30. септембра

Foto N. I.

Centralni događaj ove godine "Urban Sport Fest" biće održan u nedelju, 29. septembra, u Silosima Beograda. Svi koji u nedelju dođu u Silose, moći će da se oprobaju u velikom broju urbanih sportova kao što su brejkdens, parkur, tekbol i basket, ali i u crtanju, BMDž-u i plesnom izazovu, a ceo događaj biće ispraćen uz di džeja, kao i nastupe domaćih izvođača.

Ovaj događaj su juče najavili ministar sporta Zoran Gajić, potpredsednica OKS Milica Đuričić, na[a olimpijska džudistkinja Milica Žabić i zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, Milica Đuričić, ovom prilikom istakla je: - Želim da se zahvalim svim institucijama, lokalnim samoupravama i pojedincima koji su se uključili u ovaj projekat, kao i Ministarstvu sporta i Delegaciji EU u Srbiji na uspešnoj saradnji koja se nastavlja i ove godine. Tokom ovogodišnje Evropske nedelje sporta, širom Srbije biće organizovano više od 150 sportskih događaja na preko 40 lokacija, prilagođenih svim uzrastima i nivoima fizičke kondicije. Verujemo da ćemo, zahvaljujući izvanrednoj sinergiji koju smo izgradili sa Ministarstvom sporta, kao i lokalnim samoupravama, nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima, školama i univerzitetima, aktivirati veliki broj naših sugrađana i motivisati ih da nastave sa fizičkom aktivnošću i nakon ove nedelje. Ambasadori Evropske nedelje sporta imaju važnu ulogu u ovoj inicijativi. Njihov lični primer i posvećenost sportu služe kao inspiracija svima da se brinu o svom zdravlju i da pronađu vreme za fizičku aktivnost, čak i u izazovnim uslovima savremenog života. Ove godine, posebno se radujemo što smo našoj listi ambasadora dodali i olimpijsku vicešampionku Aleksandru Perišić, koja je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila srebrnu medalju u tekvondou. Njeno dostignuće je veliki podsticaj i potvrda vrednosti koje promovišemo kroz Evropsku nedelju sporta - dodala je Milica Đuričić i pozvala građane Srbije da se priključe nekoj od aktivnosti koje će se organizovati širom naše zemlje u okviru Evropske nedelje sporta.

- U Članu 1. Međunarodne povelje o fizičkom obrazovanju i sportu UNESKA se kaže "Svako ljudsko biće ima osnovno pravo na fizičko obrazovanje i sport, koji su od suštinskog značaja za razvoj ličnosti". Zadatak nas koji smo nosioci javnih vlasti je da usvojimo i implementiramo javnu politiku kojom će se omogućiti deci i mladima da razviju pozitivne stavove prema bavljenju sportom i fizičkim aktivnostima, i to u skladu sa Evropskom poveljom i Evropskim etičkim kodeksom, i tako da stvorimo osnove za doživotno bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima. Sa tim u vezi Ministarstvo sporta, kojim danas rukovodim, otpočelo je proces izrade Strategije razvoja sporta za period 2025-2035. godine, u kojoj će jedan od posebnih ciljeva upravo biti usmeren na značaj bavljenja sportom u cilju podizanja unutrašnjih kapaciteta svih građanki i građana Republike Srbije. Evropska nedelja sporta ima poseban značaj u borbi da se što više ljudi, naročito mladih, opredeli za zdrave stilove života i da u tom smislu mnogi već od sutra počnu redovno da se bave fizičkom kulturom. Srbija će tokom održavanja Evropske nedelje sporta u pravom smislu te reči biti deo Evrope i kao i uvek delićemo vrednosti Evropske unije koje će se videti kroz aktivnosti koje će biti organizovane u gradovima širom Srbije" - istakao je ministar sporta Zoran Gajić.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

- Sport ne diskriminiše na osnovu pola, starosti, vere, etničke pripadnosti, obrazovanja ili seksualne orijentacije. Sport je univerzalni jezik inkluzije, a Evropska unija podstiče sve da budu aktivni - bilo da se aktivno bavite sportom ili ne, sport stvara okruženje u kom se svi osećamo dobrodošlo. Podrška Evropske unije sportskom sektoru Srbije potvrđuje posvećenost unapređenju društvene kohezije, stvaranju novih prilika i poboljšanju dobrobiti svih građana. Stoga, Evropska unija je pružila značajnu podršku sportskom sektoru Srbije, osnažujući lokalne sportske aktere i gradeći ključnu infrastrukturu za dobrobit svih građana. U protekle četiri godine, uz podršku EU, renovirano je ili izgrađeno preko 25 sportskih objekata širom Srbije: fudbalski tereni, sportski tereni, sale u osnovnim i srednjim školama, javni bazeni i sportski centri. Takođe, kroz Erasmus+ program, više od 16.000 pojedinaca iz Srbije imalo je priliku da učestvuje u različitim sportskim projektima obogaćujući svoje živote međunarodnim iskustvima, a više od 90 organizacija i sportskih saveza u Srbiji ostvarilo je korist od Erasmus+ projekata. Srbija, kao ponosna sportska nacija, ima mnogo razloga da slavi Evropsku nedelju sporta i njenu poruku o zdravom i aktivnom načinu života, zato budite aktivni -  istakla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Milica Žabić, reprezentativka Srbije u džudou i učesnica Olimpijskih igara Pariz 2024, upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta.

U saradnji sa Savezom za školski sport, organizovaće se "Školski sportski dan" u Pančevu, Aleksincu, Leskovcu i Paraćinu, kao i aktivacija "Budi aktivan i kreativan" koja će u Evropsku nedelju sporta uključiti brojne ruralne škole širom Srbije.

Tokom Evropske nedelje sporta, kroz izložbu "Put pravih vrednosti" koja će biti upriličena na Gradskom muzeju Sombora u periodu od 24. septembra do 10. oktobra, posetioci će imati priliku i da se upoznaju sa istorijatom olimpijskog pokreta.

Ovo je jubilarna deseta Evropska nedelja sporta na nivou EU, a projekat je pokrenula Evropska komisija i obeležava se mnogobrojnim sportskim i edukativnim događajima širom Evrope. Cilj projekta je promocija sporta, podsticanje građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukacija ljudi o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta, a događaj je sufinansiran sredstvima Evropske unije.

Kroz šest godina realizacije ovog projekta u našoj zemlji, Olimpijski komitet Srbije je u saradnji sa velikim brojem eksternih partnera, a u koordinaciji sa Ministarstvom sporta, uspeo da animira i aktivira više od 200.000 građana u Srbiji, približavajući sport svima i čineći ga dostupnim svakome.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio