TUŽNA VEST: Preminuo Ivan Sedlak - nekadašnji predsednik šahovskog saveza Srbije

Novosti online

04. 12. 2020. u 20:16

Šahovskom Vojvodinom i Srbijom velikom brzinom prostrujala je tužna vest: borbu sa kratkom i teškom bolešću nije izdržao šahovski funkcioner, pregalac, ali pre svega zaljubljenik Ivan Sedlak.

ТУЖНА ВЕСТ: Преминуо Иван Седлак - некадашњи председник шаховског савеза Србије

FOTO: Šahovski savez Srbije

Verovatno da ne postoji šahista, trener, sudija ili organizator u našoj zemlji, koji nije imao priliku da sa Ivanom sarađuje ili barem da sa njim razgovara o šahu. Utisak kod svih je isti: pored porodice, šah je bio Ivanov univerzum.

Po struci pravnik, Ivan Sedlak je tokom svoje dugogodišenje karijere obavljao mnoge odgovorne dužnosti. Bio je okružni javni tužilac, zatim predsednik suda, a u jednom mandatu bio je i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za ljudska i manjinska prava. U više mandata bio je predsednik Bunjevačke matice, a zbog velikih zasluga u radu te institucije, 2017. godine imenovan je za njenog počasnog predsednika.

Još kao 30-godišnjak prvi put je, početkom 80-tih, izabran za predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije, u vreme kada je šah bio izrazito popularan u tadašnjoj velikoj državi. Drugi put ovu dužnost obavljao je na početku 21. veka, i u veoma složenim i ličnim i društvenim okolnostima, uspeo da sačuva poljuljani šahovski brod na površini.

Ostaće zapamćen kao organizator izuzetno uspešnih i značajnih međunarodnih i domaćih šahovskih manifestacija u Subotici, pa mu je priznata titula međunarodnog organizatora FIDE. Ipak, među svim turnirima, međuzonski turniri 1987. godine za muškarce i 1991. godine za žene, učestvovali su u ozbiljnom ispisivanju istorije šaha, a Ivanov doprinos u organizaciji bio je nemerljiv. Iz tog vremena ostala su njegova šahovska prijateljstva sa tadašnjim predsednikom FIDE Florensiom Kampomanesom i njegovim zamenikom Georiosom Makropulosom.

Smrt je Ivana Sedlaka zatekla u ulozi sportskog direktora ŠK "Spartak", ali bez obzira na kojoj se funkciji u klubu nalazio, nije štedeo energiju da očuva ugled šahovskom kolektivu duge tradicije. Bilo je na tom putu problema, ali Ivan nije posustajao i iza sebe ostavlja "Spartak" kao organizovan klub predvođen njegovim Nikolom, izuzetnim igračem, ali i dokazanim trenerom.

Ivan Sedlak je pre svega bio šahista. Imao je titulu majstorskog kandidata, i bio je redovan učesnik gotovo svih šahovskih dešavanja u Subotici. Nastupao je za mnoge klubove, kao omladinac za NŠK i "Spartak", kasnije za BŠTK iz Bačke Topole, "Palić", a poslednjih godina za "Penzioner" iz Subotice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)