NISU RUSI JEDINI: MOK razmatra uslovnu kaznu za Italiju za OI u Tokiju

Novosti online

26. 01. 2021. u 08:42

MEĐUNARODNI olimpijski komitet (MOK) razmotriće nametanje uslovne kazne italijanskom timu za Olimpijske igre u Tokiju, zbog mešanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta (CONI).

НИСУ РУСИ ЈЕДИНИ: МОК разматра условну казну за Италију за ОИ у Токију

Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Kako je danas saopšteno, MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije "Sport e Salute", koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI.

"Olimpijska povelja kategorički zabranjuje da Olimpijskim komitetom upravlja vlada, a trenutno je Sport e Salute operativna grana Vlade", rekao je predsednik CONI Đovani Malago.

Moguće kazne MOK mogle bi da uključe i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup bez državnih obeležja.

Međunarodne sportske organizacije MOK i Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) zabranjuju vlastima zemalja da se mešaju u rad Saveza i mogu da suspenduju reprezentacije iz takmičenja.

Kuvajt se na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru 2016. godine takmičio pod imenom "Nezavisni olimpijski sportisti", pod olimpijskom zastavom i uz olimpijsku himnu, zbog sličnog slučaja kakav je sada u Italiji.

Rusija je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine učestvovala pod imenom "Olimpijski sportisti iz Rusije" zbog doping skandala.

CONI vodi sav sport u Italiji i odlučuje kako da se podele milioni dolara državnih sredstava za svaku sportsku federaciju u zemlji. Sada je za to zadužen "Sport e Salute", sa 280 miliona evra za 2020. godinu.

CONI nema problem sa pitanjem finansiranja, već sa mešanjem vlasti u izborne procedure i sposobnosti da kontroliše svoje osoblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu