POSLE ŠEST GODINA PROGLAŠEN NEVINIM: Olimpijski šampion oslobođen optužbi

Tanjug

19. 02. 2021. u 13:31

ITALIJANSKI atletičar Aleks Švacer, pobednik u maratonu na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, osobođen je optužbe da je koristio doping, zbog čega je 2016. godine diskvalifikovan i onemogućeno mu je učešće na olimpijadi u Rio de Žaneiru.

ПОСЛЕ ШЕСТ ГОДИНА ПРОГЛАШЕН НЕВИНИМ: Олимпијски шампион ослобођен оптужби

Foto: EPA

Nakon legalne bitke koju je vodio šest godina, atletičar je izjavio za novine “Korijere dela Sera”, da je ova pobeda bila teža i važnija čak i od zlatne olimpijske medalje.

Još 2011. godine list "Republika”, vodeći svoju istragu o slučaju, lansirao je tezu da je u slučaju italijanskog atletičara po sredi zavera.

Sada je sud u Bolcanu presudio da se nije radilo o dopingu već o zaveri.

Na 87 stranica obrazloženja sudija Valter Pelino je presudio da je odluka o diskvalifikaciji Švacera bila pogrešna i bazirana na lažnim, zamenjenim uzorcima urina, a na osnovu kojih je donesena presuda o diskavlifkaciji atletičara.

U presudi se upire prstom u dve svetske anti-doping organizacije kao krivce na osnovu čijeg mišljenja je italijanski olimpijac pre šest godina diskvalifikovan: Wada e Iaaf (koja se danas zove “Vorld Atletiks” (World Athletics).

Svi italijanski mediji pišu o slučaju.U međuvremenu oglasila se i anti-doping agencija Wada saopštenjem u kojem kažu da su “zaprepašteni odlukom suda u Bolcanu i da zbog iznesenih uvreda i optužbi spremaju sudski postupak”.

Zakonske mere najavljuje i atletičar Aleks Švacer, zbog pretrpljene moralne štete i zato što je njegova sportska karijera prekinuta nakon što su svetske anti-doping organizacije tvrdile da je koristio doping.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici