NA TERENU I ISPOD NJEGA: Piruete na mlevenoj cigli

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

03. 06. 2021. u 22:47

U BRIŠUĆEM raskoraku, dugačkom špagom, iscrtao je Nole tragom svojih patika dugu liniju na mlevenoj pariskoj cigli, ispružio se koliko je dug, i izuzetnim riternom efektno osvojio poen.

НА ТЕРЕНУ И ИСПОД ЊЕГА: Пируете на млевеној цигли

FOTO: G. Č.

Je li, zaista, reč o drobljenoj opeci na kojoj teniseri ostavljaju svoj trag, ili su to samo novinarske piruete?

Nabijenu zemlju kao osnovu za teniski teren prvi put su primenila braća Vilijam i Ernest Renšou 1880. u Kanu, kada su iskoristili pečenu zemlju da bi njome popunili rupe u travi istrošenoj igrom i sprženoj vrućinom.

Tehnika je posle decenijama napredovala, a podlogu debljine 80 centimetara danas sačinjava pet slojeva, od drenaže krupnog kamenja, ka piljevini vulkanske lave, preko belog mlevenog krečnjaka, do sitno seckane cigle. Ovaj poslednji sloj daje i boju terenu, a debeo je svega dva milimetra!

Na jednom terenu, potrebno je više od tone mrvljene opeke, a za centralni "Šatrije", bogme, i cela tona i po. Tokom Rolan Garosa, ciglana iz oblasti Oaze, organizatorima isporuči i do 80 tona ovog crvenog praha. Posle se po njemu igrači stušte u raskorak.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)