TENISERI TAJNO SPREMAJU POBUNU? Da li Australijan openu preti bojkot zbog maltretiranja Đokovića?

D. N.

15. 01. 2022. u 19:26

NOVAK Đoković je, svakako, ne samo "teniski broj 1" već svetska tema broj 1 ovih dana, a Australijan open, koji počinje u ponedeljak, mogao bi da doživi neverovatan debakl ako se dogodi pobuna tenisera.

ТЕНИСЕРИ ТАЈНО СПРЕМАЈУ ПОБУНУ? Да ли Аустралијан опену прети бојкот због малтретирања Ђоковића?

FOTO: AP

Da li će nje biti, i to ukoliko Đokovića vlasti deportuju iz Australije (suđenje je na programu u noći između subote i nedelje i moći ćete uživo da ga pratite na portalu "Novosti"), nema baš jasnih naznaka, ali nešto važno bi moglo da se pročita i "između redova".


Krenimo zato redom, ma koliko vam isprva delovalo čudno što ova priča počinje sada već davne 1973. godine.


Tada je Teniski savez Jugoslavije suspendovao Nikolu Pilića jer, navodno, nije hteo da igra u Dejvis kupu. On se branio da "to nije istina", ali šta god da je pričao tih dana, nije mu bilo od pomoći - TSJ ga je suspendovao na čak devet meseci. I ne samo to.
Teniski savez zemlje koje više nema izdejstvovao je i da Pilića suspenduje Međunarodna teniska federacija (ITF, u to vreme sa malo drugačijom skraćenicom, ITLF). Istina, svetska teniska organizacija ga je suspendovala na "samo" mesec dana, ali...


Ispostavilo se da zbog te kazne Pilić, koji se početkom te 1973. uglavnom smatrao oko 15. na svetskom rangiranju, ne može da igra na Vimbldonu.

Foto: N.Paraušić


I, dobro, sada bi možda neko rekao "Eto, suspendovan čovek, šta da se radi, idemo da igramo/gledamo Vimbldon", ali, desilo se nešto nesvakidašnje:


Zbog, po mnogima nepravedne, suspenzije Nikole Pilića, čak 81 teniser je odbio da igra na Vimbldonu!


Ne samo neki manje važni igrači, već nije htelo da igra čak 12 od 16 nosilaca, uključujući i branioca titule, Stena Smita.


Organizatori su nekako uspeli da uguraju u žreb i dodatne kvalifikante, i poražene iz kvalifikacija, pa je turnir na jedvite jade održan, ali ostalo je i dan danas upamćen taj događaj kao "Veliki bojkot Vimbldona 1973". Da li će se desiti veliki bojkot Australijan opena 2022. niko živ ne zna, ali...


Priča se sada seli u aktuelni trenutak. I jedan razgovor.


Vodila ga je američka teniska zvezda Sloun Stivens, sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Ova 28-godišnjakinja, koja je 2018. bila treća teniska sveta po VTA listi (trenutno je 68. usled pada u formi koji joj se desio pred izbijanje pandemije, a posle nastavka sezone 2020. taj pad se samo produbio), rešila je da se "aktivira" u onlajn okruženju i razgovara sa znanim i neznanim ljudima.

Sloun Stivens / Tanjug/AP


Kada je juče pitala sledeće:


- Dve sedmice kako smo u novoj godini, kako se držite, ljudi?


Jedna Amerikanka, Dženifer Mangum, svojevremeno nastavnica fizike, a sada instruktorka skokova u vodu i, kako sama ističe, velika navijačica Novaka Đokovića, ali i svih timova iz Čikaga, odgovorila je ovako:

- Ne baš sjajno imajući u vidu da ljudi u tvom sportu ne žele da zauzmu stav prema nepravdi koja se sada dešava.

Sloun Stivens je na to odgovorila sledećim rečima:

- Razumem zašto mislite da nije zauzet stav, jer ga ne vidite, ali da znate da je ponekad ono što se ne vidi upravo najvažnije i da se najvažniji posao dešava iza zavese. Cenim vaše interesovanje za naš aktivizam.

Da li se to "iza zavese" sprema veliki bojkot Australijan opena ako tamošnje vlasti stvarno deportuju Novaka Đokovića, koga samo Savezni sud u novom postupku može spasiti posle odluke Ministra za imigracije da se Noletu (opet) oduzme viza, teško je reći.

Možda od toga nema ništa, jer se teniseri boje da i oni ne budu deportovani, kako je to otkrio Novakov kolega iz Ukrajine. Možda nema ništa od bojkata jer se u ova, moderna vremena, solidarnost ne nalazi baš na svakom ćošku. Ali, moguće je i da se "iza brda nešto stvarno valja", možda baš kao na Vimbldonu 1973, ako se tako tumače reči Sloun Stivens o "onome što se dešava iza zavese". Bilo bi pretenciozno reći da je to "sigurno slučaj", ali... Gde ima dima, ima i vatre.


Kakve, otkriće se vrlo, vrlo brzo.

Ostanite uz "Novosti sport" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta Novak Đoković doživljava u Australiji i šta ga čeka u vezi sa Australijan openom 2022, koji počinje ovog ponedeljka, 17. januara.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna