SKANDAL! Otkriveno kako na doping testiraju Nadala i Federera, a kako Novaka Đokovića

Novosti online

16. 03. 2022. u 17:23

NOVAK Đoković ima vernu armiju svojih pristalica, a ona je danas potpuno šokirana najnovijim saznanjima vezanim za doping testiranja najboljih tenisera današnjice.

СКАНДАЛ! Откривено како на допинг тестирају Надала и Федерера, а како Новака Ђоковића

Foto EPA

Naime, Međunarodna teniska federacija (ITF) u svojim dokumentima drži i podatke o tome koliko je koji igrač i koja igračica testiran na nedozvoljna sredstva. U obzir se, posebno, uzimaju doping testiranja na samim turnirima, a posebno van njih.

U tom dokumentu, o 2021. godini, još se navodi da nisu uspisivana doping testiranja u režiji domaćih institucija koje se bave kontrolom sportista po ovim pitanjima, već isključivo termini kada su testove obavljali međunarodni doping kontrolori.

I, isprva sve deluje "sjajno i bajno", sve je "pod konac" - Novak Đoković je odigrao 13 turnira, a na tih 13 je 13 puta testiran. Nadal je odigrao sedam, a 12 puta je morao da daje uzorke, Federer je odigrao pet, devet puta je testiran, i tako redom...

Pristalice Rafe i čuvenog Švajcarca su, kada je ovaj dokument postao javan, počele po društvenim mrežama da ukazuju kako su njihovi ljubimci "stalno na turnirima testirani, čak i više od Noleta", ali... Postoji tu jedno veliko "ali" na koje ukazuju navijači Đokovića.

Naime, i Nadal i Federer su ogroman deo prošle sezone proveli van takmičenja, oporavljajući se od ozbiljnih fizičkih tegoba. Nadal je čak uspeo da samo 141 dan od fotografisanja da je na štakama (11. septembra 2021.) osvoji grend slem titulu (Australijan open je, u odsustvu deprtovanog Đokovića, osvojio 30. januara 2022.).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

A imajući u vidu da se veliki broj doping sredstava koristi upravo van takmičenja, što zbog oporavka, što zbog "dodatnih efekata" koji se potom iskažu kada nadmetanja dođu na red, logično je da se oni koji s turnira odsustvuju - češće od drugih testiraju.

Međutim...

Dokument ITF-a pokazuje da su, kada je o teniskoj eliti reč, Rodžer Federer i Rafael Nadal najmanje testirani van turnira

Primera radi, najviše je van takmičenja testiran Rus, Andrej Rubljov, u deset navrata. Po devet puta je to 2021. godine zadesilo Karstena Ruda i Feliksa Ožea-Alijasima, a osam puta je van turnira testiran Novak Đoković, kao i Janik Siner. U sedam navrata se to desilo Danilu Medvedevu i Kamerunu Noriju, a Rodžer i Rafa...

Federer je svega tri puta testiran van turnira u 2021. godini, a igrao je na samo pet takmičenja, pa je pitanje koje Noletovi navijači masovno postavljaju na društvenim mrežama - zašto je samo toliko puta Švajcarac kontrolisan?

A još glasnije se traži odgovor - zašto je Rafael Nadal samo u dva navrata, tokom cele 2021. godine, testiran van turnira (odigrao ih je sedam, što je "ništa" naspram, recimo, 27 turnira koje je odigrao Janik Siner, ili 26 Kameron Nori). 

- Pitam se kako to da je Nadal testiran samo dvaput van takmičenja, posebno u godini u kojoj je toliko van turnira. Šta, niste mogli da ga nađete? A našli Štrufa 15 puta van takmičenja, Milmana 12..., pita se jedna ljubiteljka tenisa.

Twitter / CristinaNCL

Koliko je zapanjujuć podatak o tome koliko se (ne) testiraju Rafa i Rodžer van turnira, možda najbolje svedoči da je jedan naš reprezentativac, Nikola Ćaćić, testiran van takmičenja koliko Nadal i Federer zajedno.

Olga Danilović je više puta i od Španca i od Švajcarca morala na testiranje (4), Laslo Đere je testiran 13 puta na turnirima, a pet puta van njih, Miomir Kecmanović ima "doping-test učinak" od 13 testiranja na nadmetanjima i devet puta van njih, Filip Krajinović je na 10-7, Peđa Krstin je više puta testiran od Rodžera i Rafe (četiri puta van turnira), Aleksandra Krunić takođe (pet), Dušan Lajović i Nina Stojanović su više puta morali da se druži s doping kontrolorima nego s nekim rivalima (13+10 je njegov "učinak", a 13+7 njen), mladi Hamad Međedović je morao da daje uzorke često koliko i Rafa, dvaput u 2021., a Novak Đoković, podsetimo, 13 puta na turnirima, u osam navrata van njih.

Pogled na dokument ITF-a otkriva i da još neke velike zvezde tenisa nisu baš često testirane (na primer, Serena Vilijams, u celoj 2021, samo triput na turnirima, a dvaput van njih), pa možda i ne čudi što se ljubitelji tenisa pitaju - kakvi parametri odlučuju, i ko su ljudi koji donose odluke, kad će i koliko neki teniser ili teniserka da bude testiran van turnira?

Niko ne kaže da su pomenuti velikani testova koristili nedozvoljena sredstva, takve optužbe bi bile potpuno neprimerene, ali sudeći po ovom dokumentu, status koji imaju, deluje kao da su... nedodirljivi.

A to baš i nije pravedno, u sportu u kome bi trebalo da svi imaju jednaka prava i jednake obaveze.

Otuda i nezadovoljstvo, pre svega Novakovih navijača, na društvenim mrežama.

Novak Đoković  će uskoro moći i da obraduje svoje pristalice.

Podsetimo, konačno je postalo i poznato na kojim sve turnirima će ljubitelji "belog sporta" moći ovog proleća da se prepuste čarima Noletove igre. Bar to priželjkuju, imajući u vidu da je Đokovićev rezultatski učinak u 2022. skromnih 2-1 (usled deportacije iz Australije i predaha koji je srpski as potom uzeo). Nadalov učinak je trenutno 16-0, dok se Rodžer Federer još uvek oporavlja od prošlogodišnjih hiruških zahvata, ali najavljuje povratak - najverovatnije na svom omiljenom turniru, Vimbldonu. 

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024