ŠTA URADI ČOVEKU... Novak Đoković uz "osvetu" krenuo po titulu u Rimu!

D. N.

10. 05. 2022. u 17:25 >> 17:25

NOVAK Đoković je na prilično impresivan način prebrodio prvu prepreku na ATP turniru masters serije u Rimu.

ШТА УРАДИ ЧОВЕКУ... Новак Ђоковић уз освету кренуо по титулу у Риму!

FOTO: AP

Naš as je bio slobodan u prvom kolu, kao vodeći nosilac, a u drugom je savladao Aslana Karecava iz Ruske Federacije sa 6:3, 6:2.

Bio je to ne samo "osveta" za poraz od istog ovog rivala u polufinalu prošlogodišnjeg Srbija opena, čime je Karacev privremeno došao do 1:1 u međusobnim duelima, već i sasvim dobar nastavak izvrsnih partija iz Madrida. Tamo je Novak Đoković pokazao da mu je forma u usponu (posle dužih no inače pauza u prvih pet takmičarskih meseci u sezoni, za šta je najviše kriva deportacija iz Australije), najavivši da njegova najbolja izdanja tek slede. 

Pa opet, nije sve išlo baš glatko. Nervirao se Nole i zbog toga što mu je brejk sa starta meča Karecev odmah potom anulirao, nervirao se i što je šljaka bila previše klizava, pa je širio ruke u čudu kada bi se nekako održao uspravnim, a mogao da padne...


Ipak, kako je meč odmicao, tako je Srbin uspostavljao sve veću kontrolu, rival sve više grešio, te je od rezultata 3:3, Đoković "vezao" čak sedam osvojenih gemova i tako zakoračio ka trećem kolu.


Bilo je tu i dobrih defanzivnih poteza, ali i majstorija prilikom "klizanja na mreži", od kojih se jedna bravura naročito istakla. Mnogo važnije od toga je, naravno, celokupan utisak koji je Novak stavio na terenu "Foro Italika" protiv 35. igrača sveta. A utisak je, posle pomenutog starta, bio prilično impresivan.


Priliku da nastavi sa time, ili bude još bolji, imaće u trećem kolu, kada Đokovića čeka bolji iz meča Laslo Đere - Stan Vavrinka.

KRAJ! ĐOKOVIĆ - KARACEV 6:3, 6:2

5:2 - Probao je Nole da završi ovaj meč i pre svog servis gema, ali... nije se dao lako Rus ovoga puta. Posle 44 minuta igre u drugom setu, a 86 ukupno, Đoković će servirati za pobedu.

5:1 - Nije dugo trajala nada Aslana Karaceva da bi moglo da se "nastavi" njegovo osvajanje gemova. Đoković je za minut, svojim servisima, došao do 40:0, potom malo "zastao", pa nedugo zatim peti put osvojio gem u drugoj deonici. Još jedan mu treba za pobedu.

4:1 - Posle sedam uzastopnih gemova koje je osvojio Đoković, jedan je pripao Karacevu. Mučio se, borio ruski reprezentativac da ne izgubi baš "sa nulom" set, a čini se da će ga izgubiti, i... posle sedam minuta velike borbe, uz spasenu brejk-loptu do koje je došao Nole, Karacev se "upisao" na semafor.

4:0 - Sve impresivnije deluje Nole. Za manje od dva minuta je osvojio servis-gem, uz jedan izgubljen poen, i to, maltene "slučajno". Zaista, fantastičan nivo tenisa Novaka Đokovića u ovim trenucima.

3:0 - Brejk Đokovića! Naprasno se raspala igra Aslana Karaceva. Očajni servisi, možda još gori odabir poteza u nastavku tih razmena udaraca. Novak je napravio brejk uz samo jedan izgubljen poen.

2:0 - Sve zanimljivije od zanimljivijeg! Posle maratonskog prvog gema, ukupno četiri tadašnjeg brejk šanse za Noleta, u drugom je Karacev bio taj kome je poen nedostajao da "oduzme" servis rivalu. Ali, nije dozvolio Đoković reprizu prvog seta, kada je na brejk uzvraćeno brejkom, smireno je odigrao i u toj situaciji, i u četiri koje su usledile (uz jednu "klizeću" bravuru našeg tenisera), te je udvostručio prednost.

1:0 - Brejk Đokovića! Au, kakav prvi gem drugog seta... Ruski reprezentativac je servirao, borio se "kao lav", ali je naišao na boljeg, a i rešenijeg od sebe. Đoković je tri brejk lopte propustio, ne i četvrtu, kojom je na pravi način otvorio drugu deonicu ovog sve zanimljivijeg susreta.

6:3 - SET ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA! - Posle 41 minuta igre, uz svega 42% prvog servisa ubačenog gde treba, Nole je dobio prvi segment igre. Imao je više koncentracije tokom dužih razmena udaraca, ali i nekoliko bravura. Najveću je izveo u poslednjem gemu, kada je stigao do "skraćene loptice" iako se to činilo nemogućim, a onda krenuo da trči na drugu stranu terena, tik uz mrežu, i tu "presekao" pokušaj Karaceva da pontira - čime je Srbin iz bekhend voleja, dok je klizao po šljaci, poentirao. I sam je, vrlo, vrlo radosno, proslavio taj potez...

5:3 - Brejk Đokovića! - Novak je, posle jednog od uvodnih poena u osmom gemu ovog meča, raširio ruke u čudu i pogledao ka svom stručnom štabu. Razlog je bio sve češće proklizavanje "kad mu vreme nije", što može da bude i prilično opisno kada se radi o teniserima koji su u punom trku. Ipak, brzo se primirio, koncentrisao, pa krenuo da bolje igra od rivala. A i da mnogo manje greši. Tako je na 30:30 uspeo da se odbrani od svih napada Karaceva, koji je zatim napravio kardinalnu grešku prilikom smeča i omogućio brejk-loptu, koju je Srbin "rado prihvatio" i realizovao. Serviraće Nole za osvajanje prvog seta.

4:3 - Auh, fantastičan gem Novaka Đokovića. Em nije izgubio nijedan jedini poen na svoje servise, em je počeo da "kliza" po terenu kao u onim njegovim najboljim teniskim danima. U dva navrata je izmamio uzdahe rimske publike, sa pravom. Mnogo mu se popravila igra od doživljenog brejka, ali - popravila se i igra Karaceva, u njegovim servis-gemovima.

FOTO: AP

3:3 - Sve bolji su serviseri u ovom meču. I jedan i drugi, već treći gem zaredom, gube samo po jedan poen u "svom" gemu, kao što je to sada Aslan Karacev učinio i došao do 3:3.

3:2 - Popravlja se Novakova igra posle dva prilično, prilično loša gema. Sada je Đoković dobrim servisima "udaljio" suparnika od osnovne linije, lako "gospodario terenom" i, uz samo jedan izgubljeni poen, posle tačno 20 minuta igre, poveo sa 3:2 u gemovima.

2:2 - Očas posla je Karacev, posle "oduzetog servisa" Novaku, svojim početnim udarcima došao do izjednačenja u osvojenim gemovima. Značajno bolje deluje Rus, bar u ovim trenucima, nego na samom početku meča.

2:1 - Brejk Karaceva! - Prilično očajan servis-gem Novaka Đokovića, u kome je najbolji igrač sveta "pogodio gde treba" samo dva od šest prvih servisa. Iskoristio je to njegov rival da rano preuzme inicijativu i, bez nekih velikih poteškoća, odmah "vrati" brejk.

2:0 - Brejk Đokovića! - I pored solidnih servisa, Karacev je prilično loše reagovao na Noletova snalaženja prilikom "riterna", slao je volej-udarce tamo gde Đoković može da ih stigne, pa je Srbin to koristio da povede (15:30), a dvostruka servis greška Rusa omogućila Novaku da dođe do dve uzastopne brejk prilike. Prvu nije iskoristio usled dobro planirane "akcije" Karaceva, ali drugu jeste, jer je njegov suparnik napravio prilično neočekivanu grešku s osnovne linije.

1:0 - Novak je odlično "odservirao" prvi gem i, uz samo jedan izgubljen poen, za tili čas poveo na ovom meču.

15.55 - Meč je počeo, i to servisima Novaka Đokovića

15.48 - Akteri su izašli na teren. Sledi kraće zagrevanje, pa takmičarski duel.

UOČI MEČA

Organizatori turnira na "Foro Italiku" kao treći meč na centralnom terenu stavili su duel Novaka i Karaceva, a usled rezultata mečeva koji su na programu pre toga, očekuje se da će njihov duel početi oko 15.30.

Trenutni rezultat u međusobnim susretima je 1:1, a ruski teniser je u njihovom prethodnom duelu u Beogradu odneo pobedu, u polufinalu prošlogodišnjeg "Srbija opena"

OČEKIVANjA

Iako Aslan Karacev nije u dobroj formi, prvi teniset sveta je oprezan.

-  Pobedio me je Karacev prošle godine u Beogradu na šljaci. Ne treba ga potcenjivati, iako nije u najboljoj formi. Ali, on je igrač kome je malo potrebno da uđe u ritam, a kad uđe, agresivan je i malo greši. Biću ozbiljan, koncentrisan, predan...

Đoković ne skriva obožava da igra u Rimu.

- Mislim da je mentalitet Italijana sličan našem, temperamentni su, emotivni, strastveni...

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)