"ĐOKOVIĆ VIŠE NE UŽIVA U TENISU": Srbin počinje da liči na Nadala, mišljenje je istoričara "belog sporta"

V.M.P.

14. 06. 2022. u 11:25 >> 11:27

PRVA polovina 2022. godine bila je za Novaka Đokovića statistički najlošija, a emotivno i mentalno potpuno iscrpljujuća. Prosto zvuči neverovatno kada se pogleda podatak da je u vlasništvu dvadesetostrukog grend slem šampiona u junu mesecu tekuće takmičarske godine samo jedna titula, masters 1000 osvojena na šljaci u Rimu.

ЂОКОВИЋ ВИШЕ НЕ УЖИВА У ТЕНИСУ: Србин почиње да личи на Надала, мишљење је историчара белог спорта

FOTO: Tanjug/AP

Početak godine za Đokovića je svakako bio uslovljen turbulentnim događajima koji su se odigrali u Australiji, nakon odluke da odbije vakcinaciju.

Srpski kralj belog sporta kročio je na teren u zvaničnom meču tek krajem februara na ATP 500 u Dubaiju, kao posledica čelične odlučnosti da sledi svoje ideale. 

Ceo narativ koji okružuje "ikonu tenisa" se promenio, od svemoćnog bića koje svojim mentalitetom lomi svakog rivala, do čoveka koji je viđen kao bleda senka igrača koji je suvereno vladao teniskom scenom.

U prestonici Italije nas je podsetio kakav je "predator" sa reketom u ruci, ali zaključak je velikog broja teniskih legendi i ljudi koji medijski izveštavaju da je to samo bljesak i da nećemo više videti onog starog Novaka.

Novinar i istoričar tenisa Stiv Flink nedavno je bio gost podkasta "Gil Gros", koji je jedan od najpopularnijih kanala sa tematikom baziranom na svetu "belog sporta". On je analizirao šta se promenilo u govoru tela i facijalnoj ekspresiji srpskog asa.

FOTO: AP

Diskusija je trajala oko sat vremena, tokom koje se američki specijalista vratio u događanja sa pariske šljake i četvrtfinala Rolan Garosa između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

- Prošle godine Novak se zaista zabavljao na terenu. Bilo je trenutaka kada se smejao i zračio je pozitivnom energijom. Nadal je delovao uplašeno i zabrinutu svakog trenutka, delovao je depresivno na šljaci, kao da mu nije bilo do tenisa. Ovog puta sam mislio da je Đoković preuzeo te karakteristike, bio je iziritiran publikom, osetilo se, dok je Rafa bio sjajan. Jasno je da je sve ono što se izdešavalo uticalo na njega, njegovo samopouzdanje i osećaj da je dominantan iščezli su.

Stiv Flink iz Njujorka je jedan od eminentnih istoričara i novinara ovog sporta. Doživotni teniski entuzijasta započeo je svoju karijeru analitičara ranih 1970-ih, a nebrojano puta je isticao da gaji mnogo simpatija prema dojučerašnjem broju jedan.

- Ono što je najgore od svega je što sam ubeđen da ne igra više iz ljubavi. Novak iz 2020. bi taj meč trijumfalno napustio, siguran sam. Mislim da je Đoković imao šansu da finišira Nadala, ali nije slučajnost da baš sada, posle svog pritiska koji proživljava, nije uspeo ono što je mnogo puta pre toga, da odigra najbolje kada je najteže.

Poslednje razočaranje ove teške godine za Srbina bio je poraz u četvrtfinalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala, koji je na kraju osvojio svoju četrnaestu titulu u Parizu i udaljio se od Đokovića na rang-listi tenisera koji su osvojili najviše slemova.

Foto arhiva VN

Španac je sa 22 trofeja na čelu, dok Srbin i Rodžer Federer imaju po 20 osvojenih najprestižnijih turnira.

Đoković ove godine ima skor 16:5 i u pohod na Vimbldon kreće sa ogromnom odgovornošću, biće to zlatna prilika da se približi "El Matadoru", koji je već osvojio šest titula na ostrvskoj travi u karijeri.

Novak je doneo odluku da se odmori u Crnoj Gori i ne učestvuje ni na jednom pripremnom turniru, već će krajem juna direktno na travnjak u Londonu.

Ipak, to nije sasvim neočekivan izbor teniskog asa, koji je već pet puta uspeo da trijumfuje na Vimbldonu, a da nije učestvovao ni na jednom pripremnom turniru.

BONUS VIDEO: Ko su najplaćeniji teniseri sveta?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

O, NE! Slavni Rus hteo na ručak sa Đokovićem, pa se setio... (VIDEO)