PLJUJU SRBE, A NOVAKA BI DA SAHRANE: Đoković ima mnogo mrzitelja, a ovo je pet najvećih

V.M.P.

30. 07. 2022. u 21:02

NOVAK Đoković je kralj tenisa, ali nisu svi srećni zbog toga. Njegov jedinstveni brend ličnosti i stila je revolucija koja izaziva i divljenje i antipatiju. On je pank muzika kasnih 1970-ih koja napada progresivni rok, izazivajući pomešane reakcije...

ПЉУЈУ СРБЕ, А НОВАКА БИ ДА САХРАНЕ: Ђоковић има много мрзитеља, а ово је пет највећих

FOTO: Tanjug/AP

Savremeni mediji znače danonoćno izveštavanje o sportu. Internet sajtovi, blogovi, radio emisije i, naravno, nezaobilazne društvene mreže prate svaki pokret teniskih velikana.

Tehnološka revolucija donela je enormno povećano ispitivanje superzvezda, njihovih karijera, životnih stavova i moralnih kodeksa. Svet je dobio forum za rasuđivanje koji ne čeka da igrači završe karijere, pre nego što donesu presudu o nečijem karakteru, kvalitetima i dostignućima. Narativ koji okružuje sportiste, postao je podložniji nego ikada manipulaciji...

FOTO: Tanjug/AP

Svaki trenutak u karijeri igrača je nasleđe koje se konstantno menja, a mediji imaju moć da kreiraju stvarnost kako oni žele. Oni manipulišu tuđim rečima i postupcima, a mogu i da izbezumljuju ljubitelje sporta i stvaraju kod navijača prezir prema određenim igračima.

To je najbolje osetio na svojoj koži Novak Đoković, čiji je imaginarni portret oslikan četkicom zapadnih novinara.

Veliki umovi, spremni da rizikuju sve zarad ideala oduvek su kroz istoriju bili pomalo neshvaćeni, pa tako ne čudi da je Nole kroz karijeru sakupio veliki broj mrzitelja, koji se nisu libili da netrpeljivost prema Srbinu javno iskažu. Među mnogima koji su pokušali da ukaljaju reputaciju srpskog asa, izdvojilo se pet imena

1 - Ben Rotenberg

Specijalizovani teniski novinar iz Amerike bio je jedan od glavnih agitatora da Novak bude deportovan iz Australije.

Danima je jurio najboljeg tenisera sveta, prvi je optužio Noleta za kršenje karantina, kopao je rukama i nogama da pronađe slabu tačku, kako bi mu naudio.

Zatim je analizirao Novakove PCR testove, koje je objavio sud, i navodno otkrio nedostatke, iako nije bio upoznat sa problematikom i IT tehnologijom, kao i načinom na koji funkcionišu sami testovi.

Rotenberg je čak uspeo da isprovocira i izabranicu srpskog tenisera, Jelenu, koja je započela žustru raspravu sa njim putem društvenih mreža...

FOTO: Photofunny

Inače je poznat kao novinar koji godinama ne krije otvorenu netrpeljivost prema najboljem teniseru sveta. Čak je uhvaćen i kako laže o navodno lošoj atmosferi u teretani, dok je Novak trenirao na Australijan openu, što je brzo demantovao teniser koji je bio u istoj sali.

Smetali su mu i srpski navijači ispred hotela u kome je Novak bio priveden, pa je i tamo imao zlurade komentare. Svakako, s razlogom je na prvom mestu među "hejterima" ovajača 21. grend slem titule.

2 - Rafael Nadal

Iako se godinama pretvarao da je u prijateljskim odnosima sa Novakom, koji je čak dao lični doprinos Nadalovoj fondaciji i akademiji, Španac je pokazao svoje pravo lice.

On je svojevremeno na konferenciji imao sramnu izjavu, kada jednom rečenicom nije istakao nehumano postupanje prema Đokoviću u hotelu za migrante, ali je surovo izjavio "znao je kakva su pravila, sad neka snosi posledice". A nakon što je sud oslobodio kralja "belog sporta", izjavio je da bi više voleo da Novak ne igra.

Foto: Profimedia

Još jednom se u Australiji potvrdila ona čuvena srpska, "ne pada sneg da prekrije breg, već da..."

3 - Skot Morison

Ovogodišnje izdanje grend slem turnira u "zemlji kengura" razotkrilo je još "Novakomrzaca". Glavni agitator za deportaciju Đokovića i jedan od najvećih licemera u celoj priči, bio je Skot Morison, tada još uvek aktuelni premijer Australije.

Iako je samo dan pre dolaska rekao pred kamerama da je Novak dobio dozvolu za ulazak u Australiju, preko noći se predomislio, kada je video da gubi popularnost među građanima, koju je držao pod ključem, dve godine.

Suprotstavljanje tiranskim odlukama australijske vlade Novaka, izbacilo je na površinu količinu mržnje koju je Morison gajio prema Novaku.

foto: epa/efe

Morison je besramno išao toliko daleko da je lobirao za deportaciju Novaka, uprkos tome što je sud naložio da se najbolji srpski teniser pusti na slobodu i da mu se dozvoli takmičenje.

4 - Stefanos Cicipas

Brzo je Grk zaboravio da je Novak, iako je ranije govorio loše o njemu, bio jedan od retkih koji je stao na njegovu stranu kada su ga svi napali. Sada je imao novu neprimerenu izjavu na račun Novaka i optužio ga da pravi budale od sebe i igra po svojim pravilima.

FOTO: EPA

- Čini se da ne igraju svi po pravilima. Mali procenat izgleda bira svoj put, čineći da većina nas izgledaju kao budale ili tako nešto. Pogotovo nakon što je ATP objavio kriterijume za ulazak u zemlju. Niko nije mislio da može da dođe nevakcinisan i da se ne pridržava protokola koji su mi dati. Odlučio sam da odem i budem 100 posto spreman. Novak je otišao na drugu stranu. 

5 - Martina Navratilova

Iako je ranije umela da pohvali Novaka, legendarna teniserka ostaće upamćena po skandaloznoj i ksenofobičnu izjavi u kojoj je uvredila čitav srpski narod.

Foto: EPA

- Srpski navijači postaju veoma emotivni, imali smo problema sa njima i ranije u Melburnu i Sidneju. Ako bude igrao, biće problema. Ponekad morate da uradite pravu stvar i da sve smirite, pre nego što pogoršate situaciju. Novak je trenutno osoba koja deli sve. Gledajte, ljudi iz Srbije, siguran sam da je 95 procenata na Novakovoj strani, ali je ostatak sveta 95 procenata protiv njega. Nema jasnog odgovora, ali bi najbolje bilo da Novak ode kući. Ipak mislim da to neće učiniti - rekla je proslavljena teniserka.

Dodatak ovoj priči mogao bi da bude, naravno, i Mats Vilander, koji je godinama "udarao" po Novaku, pa počeo da ga hvali kada je Đokovićeva dominacija postala neuporediva s drugima, mogao bi tu da se "udene" i Nik Kirjos, do preobražaja koji je doživeo kada je video šta Noletu rade njegovi zemljaci u Australiji ovog januara. Lista je, dakle, prilično "živa" i... ko zna kakve nas promene na još čekaju do završetka karijere najboljeg tenisera kog je Srbija (i svet) ikada imala.


BONUS VIDEO: Novak se obratio mladim teniserima
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)