TENIS OVAKVU BRUKU NE PAMTI: Novo sportsko ludilo zbog rata u Ukrajini

Novosti online

24. 08. 2022. u 20:53

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta. Među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti, koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima, a jedna takva je prilično iznenadila ljubitelje tenisa ove srede.

ТЕНИС ОВАКВУ БРУКУ НЕ ПАМТИ: Ново спортско лудило због рата у Украјини

Epa / SCOTT BARBOUR

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i pomenutu državu, ali i Belorusiju koja joj pomaže. Kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

One uobičajene, da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, a pojedinci ili da prođu kroz isto, ili, poput tenisera, da mogu da se nadmeću ali samo ako se odreknu zastave, himne i imena države, danas su dobile novo poglavlje.

Naime, slavnoj sportistkinji iz Belorusije, čuvenoj Viktoriji Azarenki, naprasno je zabranjeno da učestvuje na egzibicionom turniru pred Ju-Es open, i to turniru na kome je izrazila želju da učestvuje - svesna da se sav prihod sa njega upućuje kao humanitarna pomoć Ukrajini.

Dakle, grend slem šampionka (koja nedavno nije mogla da igra na VTA turniru u Torontu jer joj, prosto, Kanađani nisu dali vizu), prihvati da učestvuje na revijalnom nadmetanju koje za cilj ima istovremeno i popularizaciju tenisa i skupljanje humanitarne pomoći za  Ukrajinu, a onda organizatori koji su je zvali - reše odjednom da taj poziv više ne važi.

Taj skandal su opravdali sledećim rečima:

- U poslednja 24 sata, posle detaljnog razmatranja situacije i razgovora sa svima zainteresovanim stranama, doneli smo rešenje da Viktorija Azarenka ne učestvuje na turniru "Tenis za mir". Vika je sjajna igračica, veoma cenimo njenu spremnost da učestvuje, ali, umajući u vidu potresne reakcije ukrajinskih tenisera i teniserki zbog aktuelnog konflikta, osetili smo da je ovakva odluka prava - navodi se u saopštenju organizatora povodom ovog ponižavanja beloruske teniserke.

Inače, ukrajinski teniseri jesu bili protiv učešća Azarenke, a možda najglasnija među njima bila je Marta Kostjuk:

- Ne razumem zašto su zvali Viktoriju? Ona nam nije otvoreno pomogla! - istakla je ukrajinska igračica.

Ko je Viktorija Azarenka?

Azarenka je osvojila dve grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji (Australijan open 2012. i 2013), a dve i u mešovitim parovima (Rolan Garos 2008. i Ju-Es open 2007.).

U "singlu" je triput igrala finale njujorškog grend slema, a u mešovitim parovima je igrala finala sva četiri najveća turnira na svetu, te tri u nadmetanju ženskih dublova, ne i na Vimbldonu.

Rafael Nadal predvodi učesnike turnira

Na prvobitnom spisku učesnika za ovo nadmetanje koje bi na Dan nezavisnosti Ukrajine (24. avgstu) trebalo da se održi u organizaciji Teniskog saveza Sjedinjenih Američkih Država, uz Azarenku su se našli još i:

Rafael Nadal, Iga Švjontek, Karlos Alkaraz, Lejla Fernandez, Tejlor Fric, Feliks Ože-Alijasim, Džesika Pegula i Mateo Beretini.

Organizatori priželjkuju da se, što od ulaznica (koje koštaju od 25 do 50 dolara), što na druge načine - prilozima, skupi oko dva miliona dolara za pomoć Ukrajini.

Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (2)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)