NOVAK ĐOKOVIĆ BEZ OVE NAMIRNICE NE MOŽE: Srpski as otkrio koja je to hrana neizostavni deo njegove trpeze

Novosti online

17. 03. 2023. u 19:00

NOVAK Đoković poznat je kao jedan od sportista koji je svoje dijetalne navike često isticao kao ključne za svoje rezultate u svetu tenisa.

НОВАК ЂОКОВИЋ БЕЗ ОВЕ НАМИРНИЦЕ НЕ МОЖЕ: Српски ас открио која је то храна неизоставни део његове трпезе

FOTO: AP

O svim detaljima ishrane Novaka Đokovića već sto mogli da čitate na portalu Novosti.

Srpski as je sada za "Kurir" govorio o tome koja je to hrana na njegovoj raznovornoj trpezi bez koje prosto ne može da zamisli dan i život.

- Voće! Bilo koje voće mi je omiljeno jelo - ko iz topa je odgovorio Nole.

A da li Đoković ponekad uđe u kuhinju da skuva nešto?

- Da li kuvam? Neee... Bez kuvanja. Pa voće i ne treba kuvati - s osmehom je prokomentarisao Nole.

- Kad sam kod kuće, spremam sveže salate, čija pudinge, ovsene kaše i sve tako slično. To volim, nešto ležerniju ishrana... To spremam drage volje za decu i sve ukućane. A kuvanje ostavljam nekom drugom - iskren je najbolji igrač sveta.

Šta je na meniju kralja "belog sporta"?

Doručak

Za doručak Đoković obično jede ono što on naziva "Pauer boul" od semenki, muslija bez glutena, mešanih orašastih plodova, bobičastog voća ili voća zajedno sa mlekom od badema ili pirinča.

Takođe će dodati malo meda koji potiče sa Novog Zelanda, po imenu "Manuka", koji ima čuvena antibakterijska svojstva, i smatra se najzdravijim oblikom fruktoze u prirodi.

 

Ručak

Ručak obično predstavlja složen obrok punu ugljenih hidrata za Đokovića, jer mu to pomaže da dobije dugotrajnu energiju, koja mu je potrebna da završi svoje zamorne dane treninga.

Na njegovom meniju glavnog jela obično se nađe testenina bez glutena sa mešanim povrćem sa roštilja, koja će biti obogaćena malom količinom maslinovog ulja i prstohvatom soli, koji doprinosi ukusu. To može biti praćeno mešanom salatom i povremeno nekim mesom ili ribom, ali samo ukoliko meč igra po podne.

Večera

Vreme za večeru ima tendenciju da donese više proteina na tanjir, trenutno svetskog broja tri. Ona je baziran prevashodno na proteinima obogaćenim omega tri masnim kiselinama. Obično je tu file lososa ili sardine, uz povremeno ubacivanje pilećih prsa. Uz to će skoro uvek biti i salata koja sadrži lisnato povrće, paprike, paradajz, crni luk i slično.

Ali ovaj obrok je mesto gde se zaista može fokusirati na hranu koja će mu pomoći da se oporavi od dugog dana treninga, tako da će se većina teških izvora proteina naći u večeri, a ne u ranijim obrocima tokom dana.

Ovo takođe pomaže njegovom varenju, omogućavajući mu i da bolje spava noću. Što se grickanja tiče, Novak obično pojede avokado i možda malo tunjevine na hlebu bez glutena, a nekada su to energetske i proteinske pločice, proteinski šejkovi napunjeni suvim voćem i medom.

Životne navike

Đoković se takođe fokusira na spavanje, meditaciju i vreme obroka kako bi optimizovao svoj pristup vežbanju i ishrani.

Ne voli da jede previše blizu odlaska na spavanje, jer to znači da će njegovo telo biti zauzeto varenjem hrane, a ne mirnim spavanjem, nečim što je toliko važno za profesionalnog sportistu.

Njegovo svako jutro počinje toplom vodom pomešanom sa limunovim sokom. Takođe praktikuje i autofagiju, sabijajući obroke u periode od maksimum osam sati. Time ostavalja telu šansu da ne bude zauzeto varenjem, već da je cela energija usmerana na regeneraciju ćelija.

U kuhinji porodice Đokovića nikada se ne nalazi šećer i mlečni proizvodi, ali pre svega sva ona hrana koja je prošla kroz industrijsku proizvodnju i u sebi ima hemijske primese poput emulgatora, stabilizatora itd.

Za kraj treba istaći i nešto što je Srbin nazvao super-hranom, a to je alga spirulina, prepuna gvožđa i biljnih izvora proteina koji su neophodni Novaku, s obzirom na smanjen unos proteina životinjskog porekla.

BONUS VIDEO:  OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna