MA, NOVAK ĐOKOVIĆ JE NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA! Srbin osvojio Rolan Garos, istorija sporta je ispisana!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

11. 06. 2023. u 18:24 >> 18:25

NOVAK Đoković novi je šampion Rolan Garosa, on je u velikom finalu sa 3:0 savladao norveškog tenisera Kaspera Ruda (7:6, 6:4, 7:5) i tako ispisao tenisku istoriju, osvojivši turnir u Parizu po treći put u karijeri.

МА, НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕ НАЈБОЉИ ТЕНИСЕР СВИХ ВРЕМЕНА! Србин освојио Ролан Гарос, историја спорта је исписана!

Tanjug/AP

Novak Đoković je po treći put u karijeri šampion Rolan Garosa, fantastičnom igrom protiv Kaspera Ruda ispisao je tenisku istoriju i došao do 23. grend slem trofeja što nijedan teniser pre njega nije uradio. Iako nije na najbolji način otvorio meč uspeo je da zaigra na vrhunskom nivou i dođe do trofeja u Parizu.

Agresivno je Kasper Rud otvorio meč. Svoj servis na startu dobio je "nulom", a potom napravio tri brejk lopte na servis Srbina i nakon toga došao do brejka.

Tanjug/AP

Neverovatno zvuči podatak da je Novak Đoković u svega tri gema napravio deset neiznuđenih grešaka naspram jedne rivala.  

Smogao je snage Nole da četvrti gem dobije nulom, ali nije to pokolebalo rivala koji je i dalje čuvao stečeni brejk. Tako je bilo sve do sedmog gema kada je uprukos neshvatljivim greškama na obe strane Đoković došao do brejk lopte, prve u meču i nakon duge razmene anulirao je brejk rivala.

Pokušao je Rud da u desetom gemu dođe do novog brejka, poveo je 30:0 nakon nekoliko sjajnih poena, ali je još jednom iskustvo preovladalo i Đokoviću donelo izjednačenje 5:5.

Pobednika je dao taj-brejk. Novak je do finala na turniru odigrao 5 taj-brejkova protiv četiri različita igrača i u njima nije napravio nijednu neiznuđenu grešku. Isti trend nastavio je i danas, te je nakon sat i 22 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Tanjug/AP

Zanimljivo je da je Đoković od poslednjih 25 poena dobio 20 naspram pet rivala. Te, nikoga ne iznenađuje da je uspeo napravi brejk, koji je u narednom gemu potvrdio za vođstvo 3:0. Do kraja je rutinski Đoković sačuvao brejk i uvećao prednost na 2:0 u setovima.

U trećem setu koji je počeo nakon dva i po časa igre obojica su igrali na nivou kao da je meč tek počeo. Dosta snažnih udaraca na obe strane, ali i jakih riterna oduševljavala su publiku. Norvežanin i Srbin su ljubomorno čuvali svoje servise.

Čekao je Novak Đoković pravi trenutak da napravi brejk. Učinio je to u 11. gemu, i to na kakav način. Imao je tri vezane brejk lopte, iskoristo je prvu. Koliko je bio impresivan najbolje oslikava podatak da je i Kilijan Mbape odlučio da tapše Srbinu koji je u narednom završio meč i na taj način ispisao tenisku istoriju.

TV Eurosport

Kako je meč tekao pročitajte u nastavku:

NOVAK ĐOKOVIĆ - KASPER RUD  7:6, 6:4, 7:5

7:5 - Imao je tri vezane meč lopte Srbin. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu. Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena.

6:5 - Dvadeset sedmim forhend vinerom Đoković dolazi do tri brejk lopte. Koristi prvu.

PROČITAJTE JOŠ: MOGU SAMO DA GA MRZE: Evo šta je publika uradila Noletu usred trećeg seta finala Rolan Garosa, a šta Đoković njoj (FOTO)

5:5 - Svojim 11. asom Novak Đoković dolazi do tri gem lopte. Koristi već prvu.

4:5 - Navijači bez milosti i osnovne teniske kulture svaki put kada su igrači na servisu, a posebno Novak Đoković dobacuju sa tribina. U nekoliko navrata Srbin je sačekao da se smire pre nastavka igre. Ponovo je uz dosta neizvesnosti gem priveden kraju. Nakon tri sata igre Đoković će servirati za ostanak u trećem setu.

TV Eurosport

4:4 - Sjajan Novak Đoković. U momentima kada je bio pod pritiskom rivala došao je do izjednačenja.

3:4 - Igra Norvežanin odlično, pokušao je pritiskom Novak, ali je lucidnom igrom uspeo da se odupre rival.

3:3 - Čuva svoj servis Novak Đoković.

2:3 - Pritiska Novak rivala, uveo je gem u izjednačenje, a Kasper Rud je uspeo da ostane priseban i dobije gem.

2:2 - Nema Rud večeras mnogo rešenja za servis Đokovića, ponovo je naš igrač došao do tri gem lopte. Ubitačne servise pratio je isti takav forhend.

Tanjug/AP

1:2 - Snažnim forhend udarcima Đoković je nastavio da muči rivala, te je još jednom došao do brejk lopte. Međutim, propustio je priliku neiznuđenom greškom u narednom poenu kada je lopticu poslao u mrežu, a Norvežanin je došao do gema.

PROČITAJTE JOŠ: KIRJOSE NIČE, SRBIJA TI KLIČE: Evo šta je Australijanac uradio tokom finala Rolan Garosa

1:1 - Ubedljiv je Novak i dalje. Dobio je novi gem "nulom". Neverovatan je način na koji servira nakon dva i po časa igre. 

0:1 - Sa nekoliko sjajnih poena Kasper Rud je poveo u trećem setu.

DRUGI SET 6:4

STATISTIKA Jedan jedini put u karijeri Nole je izgubio grend slem meč u kome je vodio sa 2:0. Bilo je to baš na Rolan Garosu, ali davne 2010, kada ga je nadigrao Jirgen Melcer koji je pobedio sa 3:6, 2:6, 6:2, 7:6(3), 6:4. Neka taj podvig Austrijanca ostane i jedini takav Noletov meč u karijeri.

Tanjug/AP

6:4 - Nulom rešava drugi set Novak Đoković

5:4 - Neverovatno je kako Novak Đoković riternira u drugom setu. Došao je do dve set lopte na servis rivala. Prvu nije iskoristio. Ni drugu, a potom je Rud došao do gem lopte.

PROČITAJTE JOŠ OGLASIO SE I ENDI RODIK: Amerikanac na slikovit način objasnio šta Đoković radi Rudu tokom meča (VIDEO)

5:3 - Čitao je dobro Novak igru rivala, ali je Norvežanin ubrzao ritam, i poveo na servis Srbina 30:15. Imao je potom sreće Novak, promašio je izgledan udarac Rud. Strpljivo je Nole čekao grešku rivala koji će u devetom gemu servirati za ostanak u drugom setu.

4:2 - Dolazi Rud do još jednog svog gema bez mnogo muka.

4:1 - Ima sada Novak Đoković devet vinera više od rivala 26-17, dok je razlika u neiznuđenim greškama svedena na tri više za Srbina koji još jedan gem dobija sigurnom igrom.

Tanjug/AP

3:1 - Upisao je i Rud prvi gem u drugom setu.

3:0 - Potvrdio je Novak brejk u narednom gemu koji je rutinski dobio.

PROČITAJTE JOŠ: NE GLEDA SAMO MBAPE ĐOKOVIĆA: Pola reprezentacije Francuske prati duel Novaka i Ruda (VIDEO)

2:0 - Zanimljivo da je Đoković osvojio 14 od poslednjih petnaest poena. A, taj trend nastavio je i na servis rivala uzevši dva vezana.  Agresivnom igrom uspeo je da dođe i Rud do poena i tako zaustavi fantastičnu seriju Srbina. To nije mnogo zasmetalo Đokoviću, te je došao do dve brejk lopte, ali je smogao snage da izjednači Norvežanin. Ipak, četiri brejk lopte kasnije Srbin pravi brejk za 2:0.

PROČITAJTE JOŠ:"E, 'AJDE ĆUTI!" Novak Đoković nije hteo ovo da trpi u finalu Rolan Garosa

1:0 - Odlično Novak otvara drugi set. Dosta dominanntije igra u drugom setu i lako dolazi do uvodnog gema.

Tanjug/AP

PRVI SET 7:6

STATISTIKA: U prvom setu Novak je napravio 18 neiznuđenih graša, a njegov rival 17. Obojica su po 15 puta ostvarili direketne pone, a Novak je bio daleko sigurniji pri slanju prvog servisa gde treba - u 71% slučajeva je to uradio kako je i želeo, a njegov rival u samo 55%.

PROČITAJTE JOŠ: ISTORIJA JE NA NOVAKOVOJ STRANI: Evo kako Đoković završava grend slem mečeve kada dobije prvi set

Taj-brejk -Sjajan viner Novaka Đokovića za mini-brejk. Poslao je Rud projektil, a Srbin je uspeo odlično da reaguje - 1:0. Odlično je i u narednom gemu pročitao Srbin rivala - 2:0. Ne pravi grešku ni u narednom poenu Srbin i vodi 3:0. Upisao se potom i Rud, a Novak nakon toga vezao je dva poena za 5:1. Usledio je sjajan as za pet set lopti.

6:6 - Lako Đoković dolazi do taj-brejka. Novak je do sada na turniru odigrao 5 taj-brejkova protiv četiri različita igrača i u njima nije napravio nijednu neiznuđenu grešku.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ BESAN NA SUDIJU FINALA: Novak nije mogao da veruje da se ovo dešava!

5:6 - Igra Kasper Rud iznad granica svojih mogućnosti. Pogađa prvi servis, čisti linije, i ima dve gem lopte. Koristi prvu.

5:5 - Neverovatno šta je uradio Rud. Uspeo je nakon Novakovog loba da stigne lopticu iza leđa i vrati je, na kraju i da povede 30:0 na servis Srbina. Vezao je Nole potom četiri poena i došao do izjednačenja u gemovima.

4:5 - Agresvno je Đoković nastavio i u devetom gemu prvog seta. ušli su u izjednačenje, a onda je na šljaci završio Đoković, te je usledila mala pauza. Najduži servis gem Rud je završio novim vođstvom.

4:4 - Do sada je Novak osvojio 20 procenata poena na drugi servis, a rival 77 odsto.  Još jednom je Norvežanin došao do brejk lopte. Povukao se Rud nazad i iz defanzive čekao priliku. Ipak, iskustvo je na strani Srbina koji dolazi do izjednačnja.

Tanjug/AP

3:4 - Neverovatan gem. Imao je 30:15 na servis rivala, izašao je na mrežu i smeč za dve brejk lopte poslao je u aut. Ipak, revanširao se Rud koji je takođe promašio nepromašivo i dao Srbinu prvu brejk loptu na meču, koju koristi

2:4 - Ono što raduje, proradio je Đoković na servis i lakše dolazi do gemova. Pomalo neverovatno zvuči da je Đoković ubacio čak 86 procenata prvog servisa, dok je rival ubacio 35 procenata.

1:4 - Dobro je Đoković izgradio poen na 15:30 za rivala, imao je zicer, ali je poslao lopticu  u aut. Srbin je izgubio 14 od 17 poena koji su igrani na pet ili više udaraca do sada.

1:3 - Konačno. Srbin je došao do gema sa "nulom", nema sumnje da mu je ovako nešto bilo potrebno da razbije ritam rivala.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: MA, KAKVA ŽENA: Evo s kim je Zlatan Ibrahimović došao na finale Rolan Garosa 2023 (FOTO)

0:3 - Srbin je u trećem gemu vršio pritisak na rivala. ošao je do 30:15, a potom sa dva vezana odgovara rival. Potom je Norvežanin propustio priliku da potvrdi brejk i napravio je duplu servis grešku - izjednačenje. Preživeo je ipak Kasper, a Đoković je broj neiznuđenih grešaka podigao na 10.

PROČITAJTE JOŠ: ČAK I ON VERUJE U ĐOKOVIĆA: Ne voli Novaka, ali vidi ga kao favorita u finalu Rolan Garosa

0:2 - Agresivno je Rud ušao u meč. Došao je u drugom gemu do tri brejk lopte norveški teniser. Nakon velike borbe dobio je gem. Ono što svakako brine jeste podatak da je u dva gema Đoković imao osam neiznuđenih grešaka

PROČITAJTE JOŠ: RUD SE UZALUD PONADAO! Evo šta se desilo kada je Novak Đoković izašao na finale Rolan Garosa

Tanjug/AP

Ovako je Rolan Garos na zvaničnom Tviter nalogu najavio finale Novaka Đokovića protiv Kaspera Ruda.

PROČITAJTE JOŠ: SVETSKA SENZACIJA: Evo ko je u loži seo pored Jelene Đoković na finalu Rolan Garosa 2023 (FOTO)

0:1 - Na početku finala prvi servis ima Kasper Rud. Odlično je Norvežanin počeo meč. "Nulom" je za svega dva minuta dobio gem.

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - RUD

15.01 -  Nije lako. Uzbudljivo je, svakako. Dobro sam se naspavao, juče smo analizirali i sada je na meni da plan sprovedem u delo - rekao je Kasper Rud za TV Eurosport neposredno pred izlazak na teren.

14-37 - Oglasio se pred finale i Rafael Nadal.

14.30 - Veliki broj srpskih zastava vijori se teniskim kompleksom u bulonjskoj šumi. Nema sumnje da će Novak Đoković u finalu imati gromoglasnu podršku.

14.15 - Organizatori su saopštili da je pomeren početak finala Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Kaspera Ruda, meč neće početi pre 15.00 časova.

14.00 - Navijači su se uputili ka stadionu, a na treningu Novaka Đokovića Stefan, sin srpskog tenisera, našao se u ulozi sakupljača loptica.

13.56 - Veliki broj navijača sa srpskim obeležjima nalazi se u teniskom kompleksu u Parizu, a dosta njih ispratilo je Novaka Đokovića iz hotela ka terenu Filip Šatrije.

U mnogim statističkim kategorijama Novak Đoković važi za najboljeg tenisera u istoriji. Na turniru u Parizu može da se pohvali još jednim impresivnim rekordom. Novak je do sada na turniru odigrao 5 taj-brejkova protiv četiri različita igrača i u njima nije napravio nijednu neiznuđenu grešku

PROČITAJTE JOŠ: Novak Đoković je na konferenciji nakon meča sa Karlosom Alkarazom govorio o dežurnim provokatorima koji mu zvižde na svakom meču, a poseban tekst o tome pročitajte na portalu "Novosti".

Najbolji srpski teniser protiv Kaspera Ruda igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, a pobeda bi mu donela treću titulu u Parizu i 23. grend slem trofej u karijeri, što niko nikada nije uradio u muškom tenisu. Rafael Nadal ima 22 trofeja, dok Rodžer Federer ima dva manje. U ženskoj konkurenciji Margaret Kort ima 24, a Serena Vilijams jedan manje.

PROČITAJTE JOŠ: Saša Zverev otkrio je svog favorita u finalu Rolan Garosa.

Vremenska prognoza u Parizu govori da će u vreme odigravanja finalnog meča Rolan Garosa postojati čak 80 procenata šanse da padne kiša, te će najverovatnije na Filip Šatrijeu po prvi put biti otvoren krov ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ: Kako je pred meč govorio Kasper Rud pročitajte u posebnom tekstu na portalu "Novosti".

Novaku u finalu neće biti lako. Jeste srpski teniser pobedio u sva četiri dosadašnja međusobna duela protiv Ruda, ali Norvežanin u Parizu igra možda i najbolji tenis u karijeri.

U prethodnih šest mečeva na pariskoj šljaci, Rud je izgubio samo tri seta, da bi sav talenat i kvalitet pokazao u polufinalu, ubedljivo savladavši Aleksandera Zvereva sa 6:3, 6:4, 6:0.

Novak je polako podizao formu kako je turnir odmicao, izgubio je samo dva seta u Parizu – jedan od Hačanova u četvrtfinalu, drugi od Alkaraza u polufinalu takmičenja.

Uprkos tome, Đoković je protiv mladog Španca i trenutno prvog svetskog tenisera bio dominantan, ne zanemarujući Alkarazove probleme sa grčevima.

Novak je u seriji od 20 uzastopnih pobeda na grend slem turnirima, a u Parizu igra svoje 34. finale na nekom od četiri najveća teniska turnira.

Najboljeg srpskog tenisera će bez sumnje podržati i najbolji košarkaš sa ovog podneblja Nikola Jokić koji je nakon pobede u trećem meču protiv Majami Hita otkrio novinarima da mu je Đoković nakon meča poslao poruku.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)