SPREMAN JE DA UĐE U ANALE: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (3)

Kada zaposleni u apotekama i radnjama za prodaju kozmetike oko Bulonjske šume počnu iznenada da beleže značajan porast prodaje krema za sunčanje visokog faktora, to je siguran znak da uskoro počinje Rolan Garos.

СПРЕМАН ЈЕ ДА УЂЕ У АНАЛЕ: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (3)

Foto: Goran Čvorović

Ima, doduše, perioda kada naglo skoči i prodaja kišobrana, pa se menjaju epizode po principu naludo kiša naludo suša, ali čim se razmaknu oblaci, pripeče. Ove godine nije pala ni kap. Sve tada poprima obrise mediteranske rivijere, dok teniski hodočasnici liče na mondenske šetače stazama "lungo mare". Nedostaju samo plaža i to more.

Ovo je vreme da se iz najlonskih omotača izvuku lepršave cvetne haljine, bermude i majice s bretelama, na nos nataknu tamne sunčane naočari, a da na glave slete kačketi i slamnati šeširi, i da se laganim korakom u mokasinama ili belim patikama zakorači na stazu uz Botaničku baštu na Oteju. 

Tokom pune tri nedelje, tradicionalno krajem maja i početkom juna, više od šeststo hiljada ljudi zađe u ovaj hram tenisa. Ne dolazi se ovde samo zbog uživanja u mečevima, iz želje da se sretnu najveće svetske zvezde ovog sporta ili da bi se osvojili slefiji i autogrami, nekima vredni koliko i igračima grend slem, već i da bi se, jednostavno, bio deo čitavog spektakla.

Tako bude tokom tri duge sedmice, uključujući i takođe veoma zanimljiv kvalifikacioni turnir. Šetajući se između terena, u pauzi između mečeva i treninga velikih zvezda, posetioci traže hlad, ližu sladoled, ispijaju šampanjac i druga hladna pića i odmaraju se na ligenštulima. A dok publika uživa, sa sportske strane ulog i napori dostižu nadljudske razmere.

Kada su četiri Francuska "Musketara" 1927. godine, Žan Borotra, Žak Brinjon, Anri Koše i Lene Lakost osvojili Dejvis kup savladavši Amerikance u Filadelfiji, morali su u uzvratnoj sezoni sledeće godine da budu dobri domaćini, pa je u te svrhe izgrađen stadion "Rolan Garos". Tu su se ujedno preselila i takmičenja za Otvoreno prvenstvo Francuske osnovano još 1891. godine. Kroz istoriju, kompleks se širio, a danas se prostire na 12 hektara, gde se nalazi 18 terena sa preko 38 hiljada sedećih mesta. Rolan Garos je grad u gradu, između hipodroma "Otej" i "Parka prinčeva".

Nagradni fond ove godine podignut je na blizu 50 miliona evra. Pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji pripalo je po 2,3 miliona. Ulaznice su koštale od 10 do 315 evra, angažovano je 329 sudija i 280 skupljača loptica, turnir je prenosilo 170 televizija sa 220 različitih teritorija, a obeleženi su i 90 godina čuvene firme s krokodilom koju je osnovao Rene Lakost i tačno četiri decenije otkako je ovde slavio poslednji Francuz, Janik Noa. 

Apsolutni rekorder po broju osvojenih titula je Španac Rafael Nadal, sa 14 podignutih trofeja koji nosi ime pomenutih "Musketara". Za njim su sledili Bjern Borg sa šest znamenja, Anri Koše sa četiri i Gustavo Kuerten, Mats Vilander, Ivan Lendl i Rene Lakost sa tri kupa.

Tu, na taj i takav Rolan Garos Novak Đoković je došao ove godine s velikim očekivanjima, da osvoji svoj treći, ovde, ali i rekordni 23. grend slem uopšte i tako se, možda, zauvek upiše u večnu istoriju tenisa.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić