RIVALSTVO KOJE STVARA ŠAMPIONE: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (4)

Da li je ikada u svetu sporta bilo većeg rivalstva od takmičarskog nadmetanja između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala? Odigrali su do sada 59 mečeva, što je najduže rivalstvo u Open eri. Novak vodi u pobedama sa 30 prema 29. Za toliko je bolji i u osvojenim grend slemovima: 23 prema 22. Pre ovog Rolan Garosa, vladao je, u najznačajnim trofejima, potpuni egal.

РИВАЛСТВО КОЈЕ СТВАРА ШАМПИОНЕ: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (4)

Foto: Goran Čvorović

Iako se sa zebnjom očekivala, ipak je, kao grom iz vedra neba, neposredno pred početak ovogodišnjeg Frenč opena, odjeknula vest da će popularni Rafa, zbog povrede, morati da propusti svoj najomiljeniji grend slem, na kome sada, već, za života, ima i svoj spomenik. Operisan je, igrom sudbine, baš, na rođendan.

Razočaranje i tuga zbog Nadalog odustva osetili su se na svakom koraku. Žalili su svi oni kojima je u Bulonjskoj šumi tenis pri srcu. Nije mala stvar na jednom mestu juriti petnaestu titulu! Zauvek je u pariskoj šljaci ostavio utisnut žig. Ređale su se reakcije Ameli Moresmo, Karlosa Alkaraza, Danila Medvedeva, običnih gledalaca koje smo sretali oko stadiona na turniru.

Oglasio se i Nadal, s porukom da "turniri ostaju, a igrači odlaze", uz nagoveštaj da će mu, sledeća godina, verovatno biti i poslednja na teniskim terenima.

Rivalstvo je pravo samo ako uključuje viteštvo. Tek u paru, ova dva pojma mogu da daju potpunu sliku pravih sportista. Poruku je, naravno, imao i Novak Đoković.

- Ceo život i karijeru sam proveo s njim na teniskim turnirima. Izdvaja se kao moj najveći rival. Mekinro je rekao, kada je Borg odjednom odlučio da se povuče, da je deo njega otišao s njim. Pojavila mi se ta Mekinroova rečenica, kada sam čuo da se Nadal povlači – otvorio je dušu Novak, ali i dodao, ohrabrujući svoje navijače, da ima još "benzina" u sebi.

A koliko ima goriva, pokazao je na turniru koji je usledio. I, ko mu je skinuo kapu među prvima?

- Novače, velike čestitke na sjajnom dostignuću. Dvadeset i tri je broj koji nije mogao da se zamisli pre nikoliko godina, a ti si to uspeo. Budi srećan u ovom uspehu sa porodicom i timom! – poručio je Nadal iako ga je Nole tada verovatno i zauvek pretekao po broju osvojenih grend slem titula, a samim tim i stavio tačku na pitanje ko je najbolji teniser ikada.

Ponovio je to Majorčanin i na svojoj akademiji.

- Pre nekoliko dana je završen Rolan Garos. Pre svega želim da čestitam Novaku Đokoviću na ovome što je uradio, što nije viđeno nikada u muškom tenisu. Puno čestitki za Novaka, od mene lično, od svih u akademiji - rekao je Nadal.

Javio se novinskom kolumnom i njegov stric i dugogodišnji trener Toni.

- Uz veliko divljenje, ostaje mi samo da mu čestitam i poželim mu da uživa u ovom neverovatnom dostignuću – napisao je Toni Nadal poruku Đokoviću.

Slaviti tu gde je slavni Španac neprikosnoven, posebno je osećanje.  

- Rolan Garos je grend slem koji je za mene bio najteži za osvajanje. Zato mi je još slađe da baš tu ispišem istoriju – priznao je Nole.

To je kao kad osvojiš titulu prvaka sveta pobedom u gostima.

Foto: Goran Čvorović

Tekst potpisa

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)