ĐOKOVIĆ DOBIO RAT ŽIVACA! Šta je sve Novak izdržao i ipak se plasirao u četvrtfinale Vimbldona!

Novosti online

10. 07. 2023. u 17:00 >> 17:01

Novak Đoković se plasirao u četvrtfinale Vimbldona pobedivši Huberta Hurkača posle brobe koja se protegla na nedelju i ponedeljak - rezultat je u Srbinovom jubilarnom, 100. meču na londonskom grend slemu bio je 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 6:4.

ЂОКОВИЋ ДОБИО РАТ ЖИВАЦА! Шта је све Новак издржао и ипак се пласирао у четвртфинале Вимблдона!

FOTO: Tanjug/AP

Nakon velike nedeljne borbe, u kojoj je i započeta Hurkačeva servis-dominacija, a tokom koje je Nole spasao tri uzastopne set-lopte u prvoj deonici, pa odigrao nestvaran taj-brejk i u drugoj, meč se sa nesmanjenom dramom nastavio i prvog radnog dana nove sedmice.

Poljak je početnim udarcima zadavao ogromne probleme Novaku, pa se tako desilo da je Đoković, koji je verovatno najbolji u vraćanju servisa u istoriji tenisa, u trećem setu osvojio samo četiri poena u servis-gemovima rivala.

Takvu dominaciju Hurkač je iskoristio da "napadne" Novaka u završnici deonice, kada je došao do dve set-lopte, a drugu iskoristio da deonicu i osvoji.

Hurkač je, inače, imao čak 33 asa (15 više od Noleta), ubacio je 73% prvog servisa gde treba i osvojio 81% tih poena, a imao je i 64 direktno osvojena poena, čak 20 više od Novaka. Ipak, nestvarna servis-partija rivala nije omela Đokovića da, kako je meč odmicao, "dodaje gas" i na kraju čak završi sa većim procentom osvojenih poena na prvi servis (89%), a i da prestigne rivala po procentu dobijenih poena na suparnikove servise (Nole je 28% tih poena osvojio, a Hurkač 19% na Novakove servise).

Ono što je bilo najvažnije je da posle prvog izgubljenog seta na ovom grend slemu, Nole nije "pogubio živce". Naprotiv, zaigrao je bolje nego što je to bio slučaj otkako je u nedelju megdan počeo. Iz minuta u minut je "pretio" rivalu, a tek u 22. servis-gemu Hurkača na ovom meču uspeo je Novak da napravi brejk.

Prešavši tako najtežu prepreku, srpski as je sa daleko više samopouzdanja ušao u završnicu, a u njoj uspeo da "nokautira" poljskog gorostasa koji je odigrao zaista izvrsnu osminu finala.

Naredni Noletov rival biće Andrej Rubljov koji je dan ranije u pet setova nadigrao Kazahstanca Aleksandera Bublika.

KRAJ! Đoković - Hurkač 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 6:4

6:4 - Novak je "odservirao" pobedu!

5:4 - Vrlo je bilo zanimljivo u "Hurkačevom" gemu, jer je Nole bio na 30:30, i to posle zanimljivih borbi na mreži (i jedne odlične reakcije Poljaka). No, dva Hubertova asa donela su mu prevagu, pa će sada Novak servirati za pobedu - posle kratkog predaha.

5:3 - Odlični Novak je posle tačno tri sata igre došao na gem od pobede! Ali, servira poljski gorostas...

16.51 - Neverovatno, ali istinito: tek u 22. servis-gemu Poljaka Nole, koji je najbolji teniser svih vremena u vraćanju servisa, uspeo je da napravi brejk. Sada će Đoković pokušati da svojim početnim udarcima "potvrdi" brejk i dođe do 5:3.

4:3 - Brejk Đokovića! - Stisnuta pesnica. To se nije odavno videlo kod Đokovića, a upravo tako je i proslavio činjenicu da je posle početnog vođstva na servise rivala, pa izgubljene bitke na mreži - narednu, baš tu, na sredini igrališta, dobio. Tako je Novak poveo sa 15:30, potom uspeo da ukroti snažan servis rivala, a pasing-šotom dođeo do 15:40 i prve dve brejk lopte u četvrtoj deonici. Prvu nije iskoristio jer je za nekoliko centimetara poslao lopticu pokraj terena, doduše iz velike defanzive posle snažnog servisa suparnika, a drugu - jer se desio 30. as Hurkača na ovom meču. Osokoljen time, na gotovo istovetan način je Poljak poveo, da bi posle potonjeg drugog servisa - lopticu poslao u aut. Potom je Nole uspeo da "prošeta" suparnika (koji se na kraju okliznuo i pao) i stigao do treće brejk lopte, a nju je iskoristio nateravši Hurkača da izbaci lopticu u aut. 

Huberet Hurkač toom 4. seta meča sa Novakom Đokovićem na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

 

3:3 - Novak se na trenutak "igrao Hurkača" - ostvario je čak tri asa u servis gemu. I to nakon što je prvi poen pripao Poljaku. Odličan odgovor Srbina, nema šta.

2:3 - Ih, šteta... Još jednom je Nole imao za čime da žali, jer je na 0:15 dočekao drugi servis rivala, ali ga nije iskoristio kako je želeo - poslao je lopticu van terena i propustio priliku da ode na 0:30. Potom je 18. igrač sveta preuzeo stvari u svoje ruke, uz jedan dobar servis, a jednu odlično odigranu razmenu, došao do 40:15 i bio ubeđen da će i ovoga puta brzo završiti posao. Međutim, naredni poen osvojio je Nole, koji se ponadao da će možda iznuditi igru na razliku, ali razoran početni udarac Hurkača to je onemogućio. "Rat živaca" se nastavlja...

Novak Đoković servira Hubertu Hurkaču u osmini finala Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Dobro je Đoković odgovorio na sopstvene propuštene šanse. Odličan servis-gem srpskog tenisera - za novo izjednačenje.

1:2 - Nole u neverici vrti glavom. Ne može da veruje da je taman izgradio sebi priliku da ugrozi rivala, jer je posle 40:0 za Hurkača Poljak najpre imao dvostruku servis grešku, a onda i naredni poen osvojio Nole, koji je potom za nekoliko centimetara promašio teren kada je želeo da lopticu plasira u nebranjeni deo igrališta za 40:40. Otišao je do svoje stolice Srbine nasmejan, ali u neverici...

1:1 - Dobro je. Novak nije psihološki pao posle izgubljenog seta, vrlo dobro je servirao i uspeo da "svoj" gem osvoji bez mnogo muka. Ali, kako osvojiti one kada početni udarac izvodi poljski teniser, to je misterija i dalje...

0:1 - Hurač je osvojio "svoj" gem uz jedn izgubljeni poen. Taj jedini put je Novak i uspeo da vrati servis kako je želeo. Ali, "gromovi" Poljaka se nastavljaju nesmanjenom žestiniom i dan posle onako sjajnog serviranja u nedlju. Šta drugo reći na tu temu osim nestvarnog podatka: Đoković, koji je najbolji u vraćanju servisa verovatno u istoriji tenisa, danas je u trećem setu osvojio samo četiri poena u servis-gemovima rivala.

16.23 - Nastavlja se meč, na startu četvrtog seta servira poljski teniser.

16.22 - Koliko je samo Hurkač bio dominantan u servisima - u trećoj deonici 85% je ubacio kada se radi o prvom početnom udarcu, a njih čak 91% pretvorio u poene. Od drugih servisa - 75% njih je iskoristio da osvoji poen. A Nole samo 30% (Hrukač 3/4, a Đoković 3/10). Imao je Poljak više nego dvostruko više direktnih poena (15:7), jednu neiznuđenu grešku manje (4:5) i otuda i ovaj rezultat.

Novak Đoković u neverici tokom trećeg seta na vimbldonskom meču sa Hubertom Hurkačem / FOTO: Tanjug/AP

5:7 - Brejk i set za Hurkača! Kakav je ovo samo bio gem u kome je servirao Srbin... Loše je igrao Nole posle dobrih riterna rivala, pa je Hurkač nekako neočekivano uspeo da preuzme inicijativu i za minut i po dođe do 15:40. Tako je došao i do dve brejk, ujedno set lopte. To su mu bile prve još otkako je u prvom setu imao tri uzastopne u taj-brejku (kada je vodio sa 6:3). Ovoga puta, Nole je prvu anulirao, ali je kod druge poslao lopticu u mrežu...

5:6 - Ne zna se ko bolje igra u završnici treće deonice. Poljak zaista briljira. Novi gotovo savršen servis gem Huberta Hurkača.

5:5 - Odličan, zaista odličan Novakov servis gem. Posle 34 minuta igre u trećem setu i dalje nema naznaka kome će on pripasti. A i Nole se malo manje nervira...

4:5 - Ne da se Hurkač. Novi izuzetan servis gem. Nole će sada servirati da se ovaj set "produži".

4:4 Imao je Nole lepu priliku da na svoje servise povede sa 30:0, ali je predugo poslao lopticu i Hurkačevi navijači su se obradovali, misleći da bi, posle one malopređašnje zicer-greše, a i ove sada, Nole mogao da uđe u seriju problema. Ali, posle tih 15:15, uz samo tri dodira loptice i reketa, Novak je došao do 40:15. A onda je Đoković izuzetnim bekhendom, dijagonalom iz skoka, pogodio liniju terena i osvojio gem. Kakav odgovor na sopstvene greške...

3:4 - Šteta... Na 15:15 je Novak imao zicer da povede i dovede rivala u neprilike, ali mu je izgleda vetar zasmetao, tako je nešto pokazivao svom stručnom štabu kasnije, i lopticu je poslao u aut. Dva poena kasnije Hurkač je osvojio "svoj" gem.

Nervoza Novaka Đokovića tokom trećeg seta meča sa Hubertom Hurkačem na Vimbldonu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Ako je Hurkačev "ekspres-gem" trebalo da uzdrma Noleta, nije ni najmanje. I Đoković je svoj servis gem osvojio bez izgubljenog poena. Savršen odgovor...

2:3 - Za minut i po je poljski teniser osvojio "svoj" gem. Kao da podiže nivo igre Hurkač sredinom treće deonice...

2:2 - I Novak je izgubio dva poena na svoje servise, ali ni on nije brinuo za brejk šansu rivala. Nastavlja se rezultatska "klackalica", mada razmene polako kao da postaju sve duže...

1:2 - Ekspresno je odgovorio Hurkač, razornim servisima za tili čas je osvojio gem. Novak jeste osvojio dva poena, ali nije bio ni blizu da ozbiljnije pripreti razigranom poljskom kolegi.

1:1 - Posle četiri poena u "svom" gemu, Hurkač je niz produžio na šest uzastopno osvojenih kada je na servise Srbina poveo sa 0:30. Međutim, Nole je osvojio četiri poena, a gem "uzeo" asom i tako raspršio poljskom teniseru snove da bi mogao da dođe do brejka na početku ovog nastavka.

15.44 - Danil Medvedev je upravo prošao dalje, u četvrtfinale, posle dva odigrana seta. Jirži Lehečka mu je predao dul nakon što je Rus osvojio dve deonice, prvu sa 6:4, drugu sa 6:2.

0:1 - Poljak je odlično servirao i na startu trećeg seta. Bez izgubljenog poena, uz nešto više dužih razmena nego što je u nedelju bio sličaj, Hurkač je osvojio "svoj" gem.

15.40 - Meč je nastavljen, i to Hurkačevim servisima!

15.18 - Podsetimo, meč je u nedelju pred ponoć prekinut je pri rezultatu 7:6(6), 7:6(6) za nestvarnog Srbina i biće nastavljen ovog ponedeljka. Trebalo je da to bude oko 16.30, odnosno kada svoj duel okončaju Hadad Maja i Ribakina, ali njihov meč je prekinut kada je Brazilka predala meč pri vođstvu Kazahstanke od 4:1, pa će srpsko-poljski duel ranije biti nastavljen nego što se prvobitno mislilo. Možda već oko 15.40.

Tok nestvarnog meča Đoković - Hurkač do prekida

Evo i kako se nestvaran srpsko-poljski duel odvijao u nedelju, a u njemu je bilo "svega i svačega" - i Hurkačeve čudesne servis-dominacije, i Noletovog spasavanja tri uzastopne set-lopte u prvoj deonici, i "pecanja" Srbina zbog kog se grlio sa suparnikom, i drugog, takođe nestvarnog taj-brejka...

7:6(6), set za Đokovića! - Kakva završnica druge deonice! Nole je prvi imao mini-brejk prednosti, 0:2, potom ispustio to, pa propustio i jedan "zicer", što je Hurkač iskoristio da on povede sa 4:3. Zatim je minut kasnije Poljak izvanrednim riternom napravio mini-brejk, poveo sa 5:4 pred svoja dva nova servisa. Prvi nije izveo kako treba, pa ga je Nole "napao" i poravnao na 5:5 neiznuđenom greškom suparnika, a iako je Hurkač imao zicer za set-loptu, Novak je "pročitao" gde će odigrati rival, sačekao tamo lopticu i poentirao, pa sa dva mini-brejka preokrenuo i došao do 6:5. Ali, nije tu set loptu iskoristio Novak jer je poljski teniser odigrao maestralno i preuzeo inicijativu. Usledio je kratak predah, pa servis i poen Noleta za drugu set loptu, ali prilikom ove servirao je Hurkač. Ipak, ovoga puta nije uspeo da "odservira" poen, već ga je osvojio Nole, time i set! Odmah potom, saopšteno je da se meč prekida i nastavlja u ponedeljak.

U iščekivanju taj-brejka, organizatori Vimbldona su uz ovu fotografiju poručili "Ta mreža nije za penjanje, Nole" (ispod je snimak nestvarne scene)

6:6 - Uz dva nova asa, a 22 ukupno, Hurkač je krenuo da brzo osvoji servis gem i "zakazže" drugi taj-brejk u ovom meču osmine finala. Ali, onda je ušao u greške. Štaviše, napravio je dve dvostruke servis greške i, uz jedan kiks sudije koji mu je dosudio aut kada to nije bio slučaj, dospeo do 40:40. No, Poljak je izvrsnim servisom poveo, a onda i pomislio da je završio posao, no Đokvić je na vreme zatražio čelendž i ispostavilo se da će poen morati da se ponovi. A tada je servis-volej igra Poljaka donela poen koji je želeo pa se stiglo do taj-brejka.

Novak Đoković na meču sa Huberom Hurkačom u 4. kolu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

6:5 - Ekspresno odgovara Nole, na "nuli" je ostavio suparnika, koji će sada servirati da izbori taj-brejk.

5:5 - Za tili čas Hurkač servisima dolazi do poravnanja rezultata.

5:4 - Ne posustaje Nole. Za tili čas je servisima došao do 40:0, potom krenuo u servis-volej igru, pa iako nije bila savršena, Poljak nije mogao da vrati lopticu kako je želeo i gem je pripao Srbinu. Još jedan mu treba za osvajanje drugog seta. Ali, servira "gromovnik"...

23.10 - Evo i kako je malopređašnja situacija okončana:

4:4 - Četiri brejkl lopte je imao Đoković! - Kaka meč ... Protiv "gromova" rivala osvojio je Nole prvi poen u gemu, pa drugi, a onda u najdužoj razmeni na meču - i treći. Tih 0:40 donelo mu je tri brejk lopte: prvu nije iskoristio zbog asa, drugu iz istog razloga, a treću zbog toga što je samo ramom reketa uspeo da dotakne lopticu. Ipak, Poljak je potom izveo nešto lošiji uvodni udarac, što je Novak iskoristio da iznova povede, ali brejk loptu nije mogao da iskoristi jer je Hurkač iz velike defanzive tako poslao lopticu i vis da se ona u velikom felšu od odbitka o Novakovo polje - vratila ka onom suprotnom. Želeći da stigne do loptice, Đoković je svom brzinom potrčao kao mreži, "upecao" se jer i nije bilo moguće stići, posle čega su se rivali zagrlili jer je poen bio stvarno nesvakidašnji.

Gem je, nedugo zatim, osvojio Hubert...

Hurkač i Đoković posle "pecanja" Noleta na brejk lopti za Srbina u osmini finala Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Malo sreće i za Novaka, a onda i bravure. Posle treće dvostruke servis greške koju je napravio, odservirao je "viner". A onda je njegov loš početni udarac poljski teniser iskoristio za napad i, iako je bio "neometan" na mreži, odnosno imao dovoljno vremena da se namesti - poslao je lopticu van terena. Na tih 30:15 za Noleta, Hurkač je ponovo dobro napao srpskog tenisera, izgradio finu poziciju, da bi usledila savršena bekhend paralela Đokovića za 40:15, a posle toga i dobar servis za osvajanje gema.

Hubert Hurkač tokom meča sa Novakom Đokovićem u 4. kolu Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Neverovatan je Hubert... Ponovo je asovima odgovorio na najveći izazov. Ovoga puta to nije bila brejk lopta Noleta, kao malopre, već je dva zaredom odservirao nakon što je na semaforu bilo 30:30.

3:2 - Nastavlja Đoković odlično da servira, ali i da sve bolje igra kada rival "promeni taktiku". Probao je Hurkač "skraćenim" udarcima da izmesti Noleta iz ritam, ali je savršeno odgovarao Srbin. I, sa druge strane, kada bi Novak pribegao toj taktici, Poljak bi se izuzetno trudio da odgovori, no čak ni pravljenje špage nije mu pomoglo da spreči da gem pripadne onome ko je i servirao - Novaku Đokoviću.

Novak Đoković na svojoj stolici tokom meča osmine finala Vimbldona 2023 sa Hubertom Hurkačom / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Nole imao prvu brejk loptu! Najpre je Poljak izgubio prvi poen jer je slabo odservirao drugi servis. Potom je izgubio i drugi poen i pored solidnog prvog servisa, jer je forhend poslao prejako. No, na 0:30 i Đoković je pogrešio, bekhendom je prejako poslao lopticu, pa je suparnik prepolovio zaostatak, a onda razornim servis-vinerom poravnao rezultat. Zatim je usledila nešto duža razmena u kojoj se Đoković bolje snašao i, tačno sat od početka duela, došao do prve brejk lopte. Ali, onda je Poljak odservirao tri asa u nizu. Eto, takvog rivala ima Nole...

2:1 - Uh, nije bilo svejedno. Poljak se ponadao da možda može do brejka kada je došao do 30:30, ali je Novak tada podigao nivo svoje igre, te jednim asom, a onda "servis-vinerom" osvojio "svoj" gem.

1:1 - Nole nije uspeo da osvojio poen na servise rivala. Probao je čak i da lobuje Hurkača, ali je za malo promašio teren, pa je ostao "na nuli".

1:0 - Drugi set je Nole "otvorio" novim dobrim servisima, "uzeo" je servis gem i to uz malu grešku sudija. Hurkač je u poslednjem poenu pogodio liniju, čulo se "aut", a Poljak se nije bunio... 

Neverovatan prvi set - statistika Hurkača koja mu nije bila dovoljna

Koliko je samo Novak pribran, koliko smiren i to kada je najvažnije. Pa, pogledajte samo ove podatke koji svedoče koliko je Hurkač bio "gotovo savršen" - a izgubio je set. Ubacio je čak 87% prvih servisa (34/39), od tih prvih servisa dobio je 79% poena, a na drugi servis 60% njih (3/5). Imao je 18 direktno osvojenih poena, devet asova, imao i tri set lopte u nizu, a izgubio set. E tako to izgleda kada se igra protiv Novaka...

Novak Đoković tokom meča sa Hubertom Hurkačom u osmini finala Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

KAKAV TAJ-BREJK! Đoković je spasao tri set lopte, pa osvojio set!! Novak se dobro držao do 3:3 u taj-brejku, onda dozvolio mini-brejk Poljaku, a ovaj to iskoristio da sa dva nova asa  povede sa 6:3. Dva naredna servisa Nole je iskoristio da se približi na poen zaostatka, no servirao je njegov suparnik. On jeste to uradio silovito i - iako je imao veliku inicijativu, na mreži je prokockao zicer, pa se došlo do 6:6! Posle tri set lopte koje je Poljak prokockao, Novak je rešio da "doda gas", ali pre svega u psihičkom smislu, nadmudrio je rivala i prvim narednim servisom, a onda, kada je servirao za osvajanje seta, "usporio" je taj početni udarac, iznenadio Hurkača i - osvojio i taj poen, time i set!

Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića, tokom osmine finala Vimbldona 2023 između Noleta i Hurkača / FOTO: Tanjug/AP

6:6 - Nije se dao Nole. Za minut je došao do 40:0 preciznim servisima, a onda iz drugog pokušaja započeo nešto duži poen, u kome je bekhendom zapečatio sudbinu rivala. Igraće se taj-brejk.

5:6 - Ne odustaje Poljak od svoje igre. A i što bi, kada mu ide sjajno... Novi Hurkačev fantastičan servis-gem, kojim dolazi do rezutlatske prednosti. A evo dokaza koliko je impresivan: ubacio je 28 od 32 prva servisa, a čak 40% servisa nije uspeo ni da mu vrati suparnik koji je, pritom, verovatno najbolji u istoriji tenisa po vraćanju tenisa.

5:5 - Buran gem! Isprva Đokovićeva igra nije davala mnogo nade rivalu. Poveo je srpski as sa 30:0,  ali... potom je Srbin napravio jedan kiks iz igre, a onda i dvostruku servis grešku. Ipak, bekhend drop šot koji je usledio bio je savršeno iznenađenje za Hurkača, čime je Novak došao do gem lopte. Ipak, on je potom pogrešno procenio jedan udarac, pogodio je lopticom mrežu, pa se i u desetom gemu ovog meča, baš kao i u devetom, igralo "na razliku"...  Hurkačev prvi ritern je bio izuzetno snažan, ali za centimetar, dva neprecizan, što je Novaku donelo prednost, a dobar servis mu je omogućio i da izjednači na 5:5 posle 32 minuta igre.

4:5 - Prvi put se igralo "na razliku! - Nole je konačno počeo da vraća servise rivalu, što mu je omogućilo da, nateravši Poljaka na petu neiznuđenu grešku, povede sa 0:30. No, onda je Srbin bio možda i previše požrtvovan, bacio se poput fudbalskog golmana ne bi li stigao do loptice, pa pao na lakat (i izgubio poen). Nije pokazao odmah da ga nešto boli, probao je da naredni poen dobije "pasing šotom" što je rival sprečio dobrom volej-igrom, no ipak se koji sekund kasnije Nole izborio za igru "na razliku", jer je izjednačio na 40:40. Šanse za brejk baš i nije bilo jer je Hurkač servirao lopticu brzinom od 227 kilometara na sat, a potom nešto slabijim početnim udarcem ponovo ostavio Novaka bez odgovora i - poveo sa 5:4. Đoković će servirati za "produžetak" prvog seta.

4:4 - Prvi put na meču je Hurkač poveo na Noletove servise. Ali, tih 0:15 bilo je sve što jeuspeo da uradi u Đokovićevom servis-gemu, u kome je Srbin izgubio tu dužu razmenu, ali dobrim početnim udarcima vratio inicijativu (i dominaciju). I dalje se igra "gem za gem", sledeći servira Poljak.

3:4 - Uzvraća istom merom poljski teniser. Hurkačovi servisi su i ovoga puta bez adekvatnog Novakovog odgovora. Prosto, previše brzo leti loptica...

3:3 - Treći servis-gem Noleta, treći osvojen bez izgubljenog poena! Možda Poljak servira nestvarno jako, ali je Đoković veći majstor, savršeno šalje lopticu gde treba, a kada visoki rival i uspe da je vrati, Srbin bez greške izgradi poen i ne ostavlja rivalu ni najmanju šansu da se "upiše" na semafor.

2:3 - Nastavlja se rezultatska "klackalica" - ko servira, njemu gem, a to je treći put na ovom meču uradio Hubert Hurkač i to bez mnogo muka.

21.59 - BURNO NA VIMBLDONU: Najbolja teniserka sveta spasavala meč lopte, a kakav je tek bio belorusko-ukrajinski duel...

2:2 - Novak Đoković "drži ritam" sa suparnikom. Iako poljski teniser znatno snažnije servira, Nole to čini daleko preciznije, pa ponovo sa "nulom" (bez izgubljenog poena) osvaja "svoj" gem.

Novak Đoković tokom meča sa Hubertom Hurkačom u osmini finala Vimbldona 2023 / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Hurkač je u uvodna tri kola dobio čak 77% poena na svoje servise. Po tome je bio najbolji od svih učesnika Vimbldona. Možda zato i ne čudi što je još jedan servis-gem dobio momak koji je 11. na listi svih vremena po najjačem servisu (jednom je poslao lopticu brzinom od 243 kilometar na sat). Mada, Novak je ovoga puta osvojio dva poena, što obećava...

1:1 - Nole možda nema onoliko razorne početne udarce kao što su Hurkačovi, ali su izuzetno precizni, pa je i Srbin osvojio servis-gem. I to još ubedljivije od suparnika: nije izgubio nijedan poen.

0:1 - Zastrašujuće deluju servisi ovog skoro-pa-dvometraša iz Poljke. Nole je samo jedan uspeo da vrati kako je želeo (i to mu je bio jedini osvojeni poen), a sve ostalo je bilo ili potpuno neuhvatljivo za Đokovića, ili bi se to i stizalo, ali na jedvite jade... No, dobro, tek je početak duela, Novak će se "naštimovati" za ove "gromove" kako meč bude odmicao.

21.49 - Meč je počeo! I to jubilarni 100. meč Novaka Đokovića na Vimbldonu. Prvi servira Poljak

21.48 - NOVAKOV KRITIČAR PROMENIO PLOČU: "Đoković ima jednu prednost u odnosu na sve rivale"

21.40 - Rivali su na terenu! Zagrevanje, pa počinje toliko iščekivani duel.

21.25 - Konačno je završen i drugi današnji meč na Centralnom terenu i uskoro bi na njemu trebalo da se pojave srpski i poljski teniser.

20.49 - Dok se još čeka definitivna "odluka" kada Nole izlazi na teren, definitivno je postalo jasno da će on i Hurkač igrati u "dvoranskim uslovima", tj. sa zatvorenim krovom.

A kko ste, kojim slučajem, propustili najnovije vesti sa Vimbldona, ispravite to odmah:

CELA ZEMLjA BESNA! Optužuju Marijanu Veljović da pomaže Novaku Đokoviću na Vimbldonu (VIDEO)

ŠTA OVO BI? Ono što je ruski debitant uradio na Vimbldonu šokiralo je mnoge

TENISKA SENZACIJA: Sa Vimbldona ispao jedan od najboljih

OVO NIKO ŽIV NIJE OČEKIVAO: Evo šta je Ruskinja uradila na Vimbldonu (VIDEO)

Novakov termin se "pomerao" - iznova i iznova!

Današnji Noletov rival je Poljak koji u dosadašnjem toku nadmetanja u Londonu nije izgubio nijedan set.

Pobedio je Hurkač sa po 3:0 Ramosa (76. na ATP listi), Čoinskog (164.) i Muzetija (16.) Nole je takođe sa po 3:0 savlađivao svoje prepreke - Kačina, Tompsona i Vavrinku. A sada bi i Poljaka. Ali... na taj megdan morao je Srbin prilično da sačeka.

Podsetimo, na Centralnom terenu početak programa bio je zakazan za 14.30 po našem, srednjoevropskom vremenu, kada je počeo meč Andrej Rubljev (7. nosilac) - Aleksander Bublik (23.). A oni su završili duel tek u 17.59, kada je Rubljov, koji je prokockao dva seta prednosti, na kraju ipak pobedio sa 3:2 (7:5, 6:3, 6:7(6), 6:7(5), 6:4). I, to je uradio uz jedan potpuno neverovatan poen kojim je došao do meč-lopte.

Sledeće su počele da odmeravaju snage Iga Švojentek (1.) i Belinda Benčić (14.), a one su igrale puna tri sata i četiri minuta. Najbolja teniserka sveta je morala da spasava meč lopte do koje je došla suparnica, a onda je uspela da posle preokreta pobedi.

Tek kada su njih dve, u 21.25 završil svoj megdan, na teren su mogli da izađu Nole (koji je drugi nosilac) i njegov rival, koji je 17. 

Novak Đoković na Vimbldonu 2023 / Foto: Tanjug/AP

 

Đoković - Hurkač, dosadašnji mečevi

Poljak koji je deset godina mlađi od 36-godišeg rivala za sada nije uspeo da pobedi Noleta ni u jednom međusobom meču, a pet puta je to pokušavao.

Ipak u jedinom dosadašnjem duelu na travi, upravo na Vimbldonu 2019, Nole je izgubio set, a na kraju pobedio sa 7:5, 6:7(5), 6:1, 6:4.

Hubert Hurkač / FOTO: AP

Podsetimo, eventualnim osvajanjem pehara Nole bi izjednačio rekord Rodžera Federera, jedinog tenisera u istoriji koji je došao do osam vimbldonskih titula.

Ako vas Novak Đoković zanima, sve o njemu, Vimbldonu, a i generalno tenisu - pratite na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim dobrom ste mestu.

BONUS VIDEO: NOVAKU JE JOŠ SAMO OVO OSTALO - Sa ovih pet stvari Đoković će biti nedostižan za sve

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti