ISKRENO DO KOSKE: Novak Đoković o svađi sa Mekinroom, meču sa ludim Goranom i idolu za kojim žali

Novosti online

11. 07. 2023. u 10:04

NOVAK Đoković je na Vimbldonu održao još jednu od zanimljivijih konferencija na srpskom jeziku.

ИСКРЕНО ДО КОСКЕ: Новак Ђоковић о свађи са Мекинроом, мечу са лудим Гораном и идолу за којим жали

EPA

Kao po nekom nepisanom pravilu Nole se opusti sa zemljacima, pa bude svega i svačega. Ovog puta se debelo vratio u prošlost i otkrio kakav bi on bio teniser da igrao ne nekoj drugoj eri.

- Verovatno bih se svađao sa Mekinroom - počeo je Novak uz osmeh, pa nastavio:

- Svi mi smo razmišljali kakvi bismo bili u drugoj eri, poredimo se sa šampionima iz različitih generacija. Mnogi od tih šampiona su i dalje aktuelni u našem sportu. Mekinro, Beker, Lendl itd. Tu su, prisutni. Da li u ulozi trenera… Sa Bekerom sam ranije radio. Dosta ga dobro poznajem i ovako lično. Imali smo dosta razgovora na tu temu. Bilo je interesantno čuti njegova razmišljanja i kako on vidi tenis danas u poređenju sa onim ranije“.

Đoković ističe da je promenom reketa tenis napredovao krupnim koracima.

- Reket, najbitniji alat za tenisera, do pre trideset godina se igralo drvenim, onda su se menjali materijale, pa smo došli do lakših materijala – koji obezbeđuju i omogućuju igraču da ima brzinu i apsorpciju vibracije pri udarcu. Samim tim, teniseri imaju veće mogućnosti šta mogu da odigraju. Nekada nisi imao baš toliko mogućnosti, već si uglavnom igrao servis volej, slajs, posebno na podlogama kao što je trava. Retko ko je ostajao nazad. Prvi je bio Borg, koji je bazirao svoju igru na osnovnoj liniji, ali je i on išao na mrežu. Danas je to retkost“, kaže Đoković i dodaje:

- Kada imate igrače poput Tompsona, sa kojim sam igrao u drugom kolu, i na prvi i na drugi servis ide na mrežu. To je nezgodno za nas koji nismo navikli da igramo sa takvim protivnicima. Riterni svih nas su dosta bolji, tako da za igrače koji igraju servis-volej nije jednostavno da na servis idu napred“.

FOTO: Tanjug/AP

 

Zanimljiv odgovor je Novak dao na pitanje u kojoj eri bi voleo da je igrao...

- Dobro pitanje. Sampras mi je bio idol iz detinjstva. Žao mi je što nisam imao priliku sa njim da igram. On me je inspirisao da uzmem reket u ruke i igram tenis. Sa Agasijem sam igrao jednu egzibiciju ovde pred Vimbldon. Poželeo bih da budem u toj nekoj eri sa njima, sa ludim Goranom. Svaka era ima neke svoje… To rivalstvo Borga i Mekinroa. Džimi Konors, sa njim igrati noćnu sesiju u Njujorku. On nije izgubio tamo možda nijedan meč, kako je igrao i kakva je atmosfera bila, fenomenalna. Opet sam zahvalan što sam deo ove ere, sa preostala tri moja najveća rivala koja su dosta doprinela mom uspehu koji sam postigao“.

Osvrnuo se još jednom Đoković i na raspravu o najvećem svih vremena, u kojoj je on ispred najvećih rivala po svim relevantnim parametrima.

- Ima dosta faktora koji utiču na debatu. Svako ima svoje mišljenje, izjašnjava se. Kada se gleda iz druge, šire perspektive – dobro je za tenis da se o tome što više razgovara. Ko je najbolji, najuspešniji itd, jer suštinski mi želimo kao ambasadori našeg sporta da privučemo što više fanova, pažnje. Ako ta debata prouzrokuje to, što da ne, ja to podržavam - zaključuje Novak.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti