ĐOKOVIĆ JAČI OD SUDIJSKE KRAĐE I ITALIJANA: Neverovatna igra Srbina za istorijsko finale Vimbldona

A. I.

14. 07. 2023. u 17:22 >> 17:26

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u novo finale Vimbldona. On će u nedelju imati priliku da dođe do 8. trofeja u karijeri na Ol Ingland klubu, a do njega je došao ubedljivom igrom protiv Janika Sinera kojeg je savladao 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 6:6).

ЂОКОВИЋ ЈАЧИ ОД СУДИЈСКЕ КРАЂЕ И ИТАЛИЈАНА: Невероватна игра Србина за историјско финале Вимблдона

Tanjug/AP

Iako je dobro Janik Siner otvorio meč mentalna snaga i kvalitet bili su u potpunosti na strani Novaka Đokovića koji je ranim brejkovima uspostavio kontrolu u prva dva seta. Iz ritma nije mogao da ga izbaci ni sudija Ričard Hejg koji mu je u trećem gemu drugog seta prvo oduzeo poen, a potom izrekao opomenu zbog prekoračenja vremena tokom servisa.

Nakon tog trenutka Nole je zaigrao kao razjareni bik, te bez većih problema obezbedio mesto u 13. finalu Vimbldona u karijeri. Takođe, od 2018. godine do danas vezao je 33 pobede u nizu na Vimbldonu.

Treba napomenuti da je Đoković dodatno produžio seriju nepobedivosti na centralnom terenu koji je sada na 45 odigranih mečeva, ali to nije sve...

Đoković se plasirao u 35. grend slem finale u karijeri. Te će imati priliku da dođe do 24. grend slema čime bi se izjednačio sa Margaret Kort.

Nervozno je Novak Đoković ušao u meč. Janik Siner je od starta pritiskao Srbina. U uvodnom gemu došao je do dve brejk prilike koje zbog svojih neiznuđenih grešaka nije iskoristio.

Đoković je već u narednom gemu odgovorio na isti način. Imao je brejk loptu koju je iskoristio, a potom u grećem gemu je i potvrdio stečenu prednost.

Ponovo je Siner došao do brejk lopte u petom gemu, bila je to treća  za njega. Da se na "muci poznaju junaci", još jednom je pokazao Novak koji je prvo spasao brejk loptu, a onda sačuvao prednost i poveo je sa 4:1.

Tanjug/AP

Rutinski je Đoković do kraja čuvao stečen brejk, a kako je vreme prolazio servis mu je bivao sve bolji, te je vez većih problema poveo 1:0 u setovima.

Obojica su dobili gem na svoj servis, a u trećem je Đoković imao tri brejk lopte. Dve je spasao Siner, treću iskoristio Novak. Neobičnu situaciju videli su navijači u narednom gemu.

Pri jednom poenu, u proklizavanju je Đoković uzviknuo nakon što je poslao lopticu rivalu, a sudija Ričard Hejg taj poen dodelio Sineru zbog navodne namere Đokovića da ometa rivala. Nakon svega dobio je Janik  priliku da uzvrati brejk, a nakon duge razmene Đoković još jednu opomenu. Nije to bilo dovoljno da uzdrma Srbina koji nakon svega potvrđuje brejk.

Đoković je u sedmom gemu drugog seta ponovo došao do brejk lopti. Ipak, smogao je snage Siner da izjednači, i potom sačuva gem. Rano stečenu prednost čuvao je Novak, te potpuno zalsuženo poveo je sa 2:0 u setovima.

I u trećem setu nastavljena je borba, posebno u trećem gemu. Imao je u njemu Đoković tri brejk lopte koje nije iskoristio. U nastavku su obica čuvali svoj servis. Deseti gem bio je veoma uzbudljiv. Dve brejk lopte imao je Siner, a potom je Novak vezao četiri poena.

Pritom, navijači su Italijana ovacijama pozdravili, ali je Srbin uspeo da ih još jednom razočara. Tom prilikom jedan od navijača radovao se grešci Novaka Đokovića, te je drugi teniser sveta prvo ironično aplaudirao, a potom "zaplakao" kao odgovor navijaču. Epilog trećeg seta dao je taj-brejk, a dobio ga je Novak Đoković

NOVAK ĐOKOVIĆ - JANIK SINER (treći set u toku) 6:3, 6:4, 6:6

TAJ-BREJK - Poveo je Siner 0:1. Napao je potom Siner spor drugi servis, te napravio i "mini brejk" (0:2). Usledio je as Đokovića iz drugog servisa - 1:2. Nakon toga viđen je servis viner Italijana - 1:3.  Odgovorio je Đoković sa dva vezana poena - 3:3. Nestvarno - Đoković je vratio tri teška udarca sa mreže, prvi put je poveo u taj-brejku, a potom se okliznuo - 4:4. Iskupio se već u narednom Novak. Dobio ga je za 4:5. Nakon toga dve meč lopte imao je Đoković nakon 2 časa i 47 minuta igre.

PROČITAJTE JOŠ: NOVAK U ''RATU'' SA PUBLIKOM: Srbin neverovatnom igrom "terao" navijača na suze (VIDEO)

6:6 - Pritiskao je Đokovića Siner, ali se Srbin odupreo. Igraće se taj-brejk.

5:6 - Siner dobija i 11. gem, te Đoković servira za ostanak u njemu, odnosno taj-brejk.

5:5 - Dve brejk lopte ima Janik siner u 10. gemu. Ispraćeno je to ovacijama navijača. Četiri vezana poena uzeo je Đoković, koji je potom "naterao" navijača koji ga je provocirao na suze.

4:5 - Sada je pritisak na Novaku Đokoviću koji će servirati za ostanak u trećem setu. Odličan servis gem Italijana.

4:4 - Jednim od retkih bekhend vinera u današnjem meču Đoković dolazi do dve gem lopte. Prvu već koristi.

3:4 - Lako Siner dolazi do gema. Imao je tri gem lopte, iskoristio prvu "nulom" arhivirao sedmi gem.

3:3 - Siguran na servisu Đoković. Dosta ga muči trava koja usled vlage u dvoranskim uslovima ostaje u patikama. Siner servira novim lopticama, a Đoković prima novim reketom.

Tanjug/AP

2:3 - Vrhunski tenis gledamo u ovim trenucima. Italijan sada ljubomorno čuva servis.

2:2 - Nije Đoković iskoristio gem loptu. Uveo je Siner u izjednačenje, ali više od toga nije mogao.

1:2 - Velika borba, gem dobija Janik Siner. Tri brejk lopte nije iskoristio Đoković

1:1 - Jako sigurna igra na servisu Novaka Đokovića. Stigao je do osmog asa, potom i devetog i to iz drugog servisa. Dve gem lopte za sjajnog Srbina, prvu koristi.

0:1 - Siner se odupreo naletima rivala, poveo je u trećem setu.

DRUGI SET 6:4

Tanjug/AP

6:4 - Tri set lopte imao je Đoković. Prvu nije iskoristio. Drugu jeste, i to as udarcem.

5:4 - Dve gem lopte imao je Siner, usledio je jak bekhend pri proklizavanju Đokovića koji je pogodio otvoreni deo terena, za više od toga nije imao snage.

5:3 - Taman toliko koliko je bilo potrebno odigrao je Đoković koji je asom završio gem. Sada rival servira za ostanak u drugom setu.

4:3 - Propustio je dve brejk lopte Novak Đoković, imao je jako lepu priliku da se dodatno udalji od rivala, nije je iskoristio.

4:2 - Preživeo je Novak još jednom nalete rivala. Sigurno je gem priveo kraju.

3:2 - Sada lako Siner dolazi do gema. Đoković nekarakteristično mnogo greši u njemu.

3:1 - Stigao je Siner skraćenu loptu iako je bio iza osnovne linije. Đoković je pri poenu uzviknuo, a sudija je zbog toga prekinuo poen i dodelio ga Italijanu. Uprkos svemu Đoković je došao do gem lopte. Gotovo sa mreže je Italijan nakon duge razmene poslao lopticu u mrežu - novo izjednačenje. Ponovo "blista" sudija Ričard Hejg, koji je opomenuo Đokovića zbog prekoračenja vremena između servisa. Nakon svega - gem ide Srbinu.

2:1 - BREJK - Fizički, a i psihički je pao Siner. Koristi to Novak, koji dolazi do tri vezane brejk lopte.  Prvu je uspeo da spasi Siner, a potom i drugu.

Jedna od rethik srpskih zastava danas na Vimbldonu.

Tanjug/AP

1:1 - Činio je sve što može Siner da pritisne Novaka, došao do 30:40, a potom ramom poslao lopticu u aut.

0:1 - Đoković nije imao mnogo prilike da na startu drugog seta ugrozi rivala koji je odličnim servisima poveo 1:0.

PRVI SET 6:3

6:3 - Jak tempo Novaka, Tri asa u nizu je napravio, došao je tako do dve set lopte.  Prvu koristi.

5:3 - Siguran gem Janika Sinera. Servira Đoković za prvi set.

Mečevi se ne igraju zbog kiše na otvorenim terenima. To ipak nije sprečilo navijače da posedaju na travu ispred Centralnog terena i prate meč Novaka i Janika.

5:2 - Đoković je već u prvom poenu tražio čelendž, bio je u pravu, a ponovljeni poen dobio je Siner. Posle je Srbin vezao tri poena i došao do dve gem lopte. Asom koristi već prvu. Pritisak je sada na rivalu koji servira za ostanak u setu.

4:2 - Tri gem lopte imao je još jednom Siner. Ovoga puta koristi prvu.

4:1 - Hteo je Siner da uhvati Novaka na pogrešnoj nozi, a Srbin u padu šalje odličnu loptu za 30:15. Okrenuo je potom Siner i došao do treće brejk lopte. Bio je Đoković na teškom ispitu, a opet je brejk loptu spasao zahvaljujući grešci rivala koji je iz dijagonale izbacio u aut. Ipak, prvim asom Nole čuva brejk.

Tanjug/AP

3:1 - Tri gem lopte Janika Sinera do koji je ponajviše došao dobrim servisima. Za sada mu samo to donosi poene, dok iz igre ne uspeva da isprati tempo Srbina. Prvu nije iskoristio, a potom skraćenom dijagonalom uspeva da se upiše na semafor.

3:0 - Diktira tempo Novak Đoković, tera rivala da greši, potvrdio je brejk bez mnogo problema.

2:0 - BREJK - Sada je Novak Đoiković odgovorio na isti način. Iskoristio je nešto nepreciznije poteze rivala i došao je do brejk lopte koju je odmah iskoristio.

1:0 - Dosta drame od prvog gema. Tri poena za redom osvojio je Italijan, došao do brejk lopte. Spasao ju je Novak, a Siner se izborio za još jednu priliku. Poslao je forhend brzinom 167 kilometara na čas. Ipak, presudile su neiznuđene greške Janika i prvi gem za Novaka.

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - SINER

Đoković je drugi teniser sveta, dok je Siner na osmom mestu ATP liste. Srpski i italijanski teniser odigrali su dva međusobna duela u karijeri, a Đoković je dobio oba meča.

Srpskom teniseru je ovo 12. polufinale na travi u Londonu i 46. polufinale na Grend slemovima, čime je izjednačio rekord koji je držao Rodžer Federer.

Put Novaka Đokovića do polufinala

Novak je do polufinala stigao lako, prva tri meča pobedio je bez izgubljenog seta, da bi mu tek Hubert Hurkač u osmini i Andrej Rubljov u četvrtini finala uzeli po jedan. Đoković je put do polufinala prokrčio pobedama nad Kačinom, Tompsonom, Vavrinkom i pomenutima Hurkačem i Rubljovim.

Put Janika Sinera do polufinala

Njegov dvadesetjednogodišnji rival sa druge strane igra svoje prvo polufinale na nekom od četiri najveća turnira u godini. Italijan je do polufinala stigao izgubivši svega dva seta, jedan od Alisa u trećem kolu i jedan od Safijulina u četvrtfinalu.

Siner je redom pobeđivao Argentince Kerundola i Švarcmana, potom Francuza Alisa, Kolumbijca Galana i na kraju pomenutog Rusa Safijulina

Đoković brani titulu na Vimbldonu, pošto je prošle godine u finalu savladao Australijanca Nika Kirjosa.

Pobeda Đokoviću donosi nove strane istorije

Ako Đoković uđe u finale ovosezonskog Viimbldona, biće mu to ukupno 35. grend slem finale što bi bio apsolutni rekord u svim konkurencijama u Open eri.

U slučaju da ga osvoji izjednačiće se sa Margaret Kort koja je osvojila 24. grend slem turnira u karijeri.

Odmah nakon meča Đoković - Siner na centralni teren izaćiće par drugog polufinala Karlos Alkaraz - Danil Medvedev.

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)