ĐOKOVIĆ ISTI PRADEDA: Predak srpskog tenisera bio veliki junak, išao i na Solunski front (VIDEO)

Novosti online

17. 08. 2023. u 17:07 >> 17:08

NOVAK Đoković nije prvi u porodici sa tim imenom. Njegov predak bio je srpski junak koji je išao i na Solunski front

ЂОКОВИЋ ИСТИ ПРАДЕДА: Предак српског тенисера био велики јунак, ишао и на Солунски фронт (ВИДЕО)

Foto: N.Paraušić

Novak Đoković nije prvi u familiji koji nosi to ime - njegov predak i imenjak bio je veliki srpski junak pre više od 100 godina!

Stara fotografija koja kruži internetom pokazuje veliku sličnost najboljeg tenisera svih vremena i njegovog pretka po kojem i nosi ime. 

Porodica Đoković poreklo vuče sa Cetinja, upravo je tamo Đoko Damnjanović ubio turskog agu i nakon tog obračuna preselio se na sever pod novim prezimenom - Đoković. 

Tada je prvi Novak u familiji davne 1905. godine odlučio da se preseli na drugi kraj sveta. Novak Đoković je pronašao sebe u Čikagu, ali se dva puta vraćao.

Prvo je učestvovao u Balkanskim ratovima i oslobađanju Skadra, a zatim i u Prvom svetskom ratu - najvećem sukobu koji je svet video do tog trenutka. 

Novak Đoković je bio među vojnicima koji su probijali solunski front, nakon čega se nastanio u Jasenovom polju gde je radio kao sudija. 

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik, rekao je deda Radonja u jednom od intervjua.

Novakov otac Srđan, njegov otac Vladimir i njegov otac Neđeljko izuzetno su poštovali odnose unutar familije Đoković. Kada je Neđeljkova porodica tokom Drugog svetskog rata morala da napusti Kosovo, prinudno su se naselili baš na severu Crne Gore gde im je krov nad glavom pružila porodica njegovog brata Novaka. 

BONUS VIDEO: Svi su daleko iza: koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao broj 1? 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)