DŽABA IM PAKLENI PLAN: Novak Đoković u polufinalu Ju-Es opena!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

05. 09. 2023. u 22:26 >> 21:51

NOVAK Đoković se plasirao u polufinale grend slema u Njujorku. Na Ju-Es openu je pred domaćom publikom ubedljivo savladao Tejlora Frica 3:0 u setovima (6:1, 6:4, 6:4), koji po osmi put u isto toliko mečeva nije uspeo da pobedi motivisanog Noleta.

ЏАБА ИМ ПАКЛЕНИ ПЛАН: Новак Ђоковић у полуфиналу Ју-Ес опена!

Tanjug/AP

Bio je jači od vrućine Novak Đoković. Temperatura u Njujorku u toku utorka iznosila je 33 stepena, odlučili su da delimično zatvore krov organizatori, ali to nije pomoglo igračima. 

Đoković je utehu pronalazio u flašicama vode kojima se često hladio... Navijače srpskog tenisera na društvenim mrežama iznervirala je odluka da derbi dana stave u u najtopliji deo dnevnog termina, smatrali su da organizatori to namerno čine kako bi pomogli Fricu, ali...

"Pakleni plan" nije bio dovoljna pomoć protiv nadahnutog Srbina.

Tanjug/AP

Nekorektno ponašanje pokazala je i publika u završnici trećeg seta kada je Novakove neubačene servise pratila aplauzom, ali brzo im je Srbin zapušio usta... 

Đoković do sada nije izgubio od Amerikanca na Ju-Es openu, a taj trend nastavio je i protiv Frica. U karijeri je odigrao 12 duela, svih 12 je dobio. Takođe, ostvario je danas 86. pobedu u Njujorku, uz svega 13 poraza. 

Zanimljivo je da Fric 11. put igrao protiv igrača iz top 10, tražio je svoju prvu pobedu. Međutim, moraće još da je traži. Treba dodati da se srpski teniser po 13. put plasirao u polufinale turnira na Flešing medozu, a kako je igrao - drugačije i nije moglo da bude (osim, ako se izuzme, sam start ovog duela).

Dosta neobičan početak meča imali su priliku da vide pristutni gledaoci. Imao je brejk priliku Tejlor Fric, nije je iskoristio, a potom je usledila serija od tri gema u kojima su rivali dolazili do brejka, te je Novak poveo 3:1. Rutinski je set priveo do kraja.

Amerikanac je u današnjem meču dozvolio rivalu  da napravi više brejkova (5) nego u svim dosadašnjim svojim nastupima na ovosezonskom Ju-Es openu (1). A u sličnom ritmu se odvijao i drugi set. Favorit je u trećem gemu "oduzeo servis", suaprniku, to potom sačuvao i poveo sa 2:0 u osvojenim deonicama.

Treći set doneo je veliku dramu. Čuvala su obojica svoj servis. Publika je na trenutke okrenula u potpunosti leđa Novaku, slavila je njegove neubačene servise, a to je Srbina samo razljutilo, te je zaigrao znatno motivisanije. 

U sedmom gemu uspeo je da dođe do brejka. Zviždali su mu navijači, ovacijama pokušavali da podignu Frica, ali nisu u tome uspeli.

Ipak, jedan trenutak izbacio je Noleta iz takta. Đoković je bio na smeču, a neko od navijača je urlikom prekinuo njegov pokušaj da smečuje, te je Novak napravio grešku, a Fric je vratio brejk. 

Pobesneli Novak odmah je napravio novi brejk. Imao je tri prilike da oduzme servis rivalu. Iskoristio je drugu, a to je bilo dovoljno za trijumf. 

Naredni protivnik biće mu pobednik duela Francis Tijafo - Ben Šelton. Jedno je sigurno, Novak i u polufinalu igra protiv još jednog Amerikanca. 

KRAJ! NOVAK ĐOKOVIĆ - TEJLOR FRIC  6:1, 6:4, 6:4

6:4 - Fric je krenuo na sve ili ništa. Sjajno je smečovao, a pre toga pogodio osnovnu liniju. Nakon toga sjajan as servis Srbina. Na dva poena bio je Novak od polufinala. Ipak, loše je procenio let lopte - brejk prilika za Frica. Preživeo je Novak i došao do meč lopte. Prvu nije iskoristio, međutim, drugu jeste. 

5:4 - Furiozan je bio potom Đoković. Tri brejk prilike imao je. Prvu nije iskoristio. Drugu jeste. Serviraće Novak za meč. 

4:4 - Dve brejk prilike ponovo će imati Tejlor Fric. Smeč udarcem oduševio je domaću publiku. Obe je spasao Đoković. Svaki njegov loš servis publika je pratila aplauzom, a delovalo je da se iz njihove negativne energije hranio Srbin koji je posle svakog takvog poteza zaigrao bolje. Neko od navijača urlikom je prekinuo pokušaj smeča kod Đokovića, a to je dalo rivalu novu brejk priliku koju je iskoristio. 

4:3 - Uveo je gem na servis rivala Đoković u igru na razliku. Fantastična igra obojice. Činio je Srbin sve što je mogao da rivala natera na grešku. Stigao je nakon dva izjednačenja do brejk prilike. Ovacijama publika pokušava da sačuva u gemu Amerikanca, ali to im nije uspelo. 

3:3 - Došao je Fric do brejk lopti. Nije Novak ubacio prvi servis, a publika je to pozdravila aplauzima, čime su jasno poslali poruku da su Srbinu okrenuli leđa. To ga je samo motivisalo. Odigrao je neverovatan poen, pogodio je liniju, a potom dijagonalom došao do izjednačenja. Okrenuo je Đoković, urlikom pozdravio osvojeni gem. 

Screenshot / Eurosport

2:3 - Dobro servira Fric. Pokušao je na početku gema da napadne Đoković, stigao sjajno na mrežu, usledio je furiozan odgovor Amerikanca, uz neiznuđenu grešku Novaka za novi gem na konto domaćeg igrača. 

2:2 - Siguran na svoj servis Đoković. 

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ MORAO DA SE "OKUPA" USRED ČETVRTFINALA! Novak nateran da u užasnim uslovima igra protiv 11 godina mlađeg domaćeg takmičara

1:2 - Čak 18 neiznuđenih grešaka Frica, osam ima Đoković. Pravi u trećem gemu sedmi as večeri Fric, dolazi do dve gem prilike. Koristi prvu, pravi as. 

1:1 - Pritiskao je Fric servis Đokovića. Ipak, je do gem prilike došao Srbin, iskoristio ju je. 

0:1 - Odličan je na svoj servis bio Fric. Upisuje prvi gem u trećem setu. 

Poznata glumica Vanesa Vilijams nalazi se na tribinama. 

Tanjug/AP

DRUGI SET 6:4

Usledila je kraća pauza. Obojica koriste pauzu za odlazak u toalet. 

Dve duple servis greške imao je Đoković, jednu rival. Koji je ubacio 58% prvog servisa, Novak je imao 71. Poene na ubačeni prvi servis realizovao je Nole 18 od 22 (82%), 15 od 18 realizovao je Fric (89%). Šest od šest ima na mreži Amerikanac, Srbin je četiri puta iz isto toliko pokušaja bio uspešan. Jednu brejk priliku imao je Srbin iz isto toliko pokušaja, a rival nije uspeo da realizuje četiri. 

6:4 - Veliki posao završio je Novak. Sigurnim servisima bez mnogo muka upisao je drugi set. 

5:4 - Pritiskao je Đoković Frica. Napravio je peti as, a potom drugu duplu servis grešku Amerikanac - izjednačenje. Usledio je novi as. Serviraće Novak za pobedu. 

5:3 - Servis je u osmom gemu drugog seta Đoković doveo do savršenstva. Dobio ga je "nulom", a rival nije uspeo da pokrene ikakvu razmenu udaraca. 

Tanjug/AP

4:3 - Brzo je Fric završio gem. Ubrzan je ritam igre u ovim trenucima. 

4:2 - Iznova Đoković pravi duplu servis grešku, a potom sa tri sjajna poena dolazi do gema - čuva brejk stečen nešto ranije. 

3:2 - Odoleo je sada pritiscima rivala Fric. Sačuvao je servis nakon igre na razliku. Ali je bilo evidentno da se malo teže kreće zbog bolova u zglobu. 

Tokom prethodnog gema uhvatio je na pogrešnoj nozi Đoković rivala, koji je tom prilikom iskrivio zglob. 

Screenshot / Eurosport

3:1 - Došao je do četvrtog asa Đoković, sada ima jedan više od rivala. Jedino u čemu je u prednosti rival, osvojio je 80 posto poena na drugi servis, znatno je Srbin pokvario statistiku u tom aspektu, sada je na 67%. Dve brejk prilike odmah je stekao Fric, do njih je došao sjajnim forhend udarcima. Na impresivan način Novak je spasao obe. Velika borba, tri izjednačenja, pritiska Fric servis, imao je dve brejk prilike - petu u meču. Propušta je Fric, a potom je nervoza isplivala na površinu, tresnuo je Amerikanac reket o beton, a Novak je nekako uspeo da preživi i povede 3:1. 

2:1 - Gem u kome je na servis rivala šetao protivnika Đoković i napravio brejk za 2:1

1:1 - Imao je Fric 0:30, a onda je Novak uspeo da pronađe servis, uprkos duploj servis grešci sačuvao je gem. 

0:1 - Sjajno je Amerikanac otvorio drugi set. Sjajnim servisom došao je do prvog gema. 

PRVI SET 6:1

Navijačice Novaka Đokovića u prvom setu privukle su posebnu pažnju: 

Đoković je u prvom setu ubacivao samo 45 posto prvog servisa, a rival još manje - 43. Ipak, na strani Srbina je broj osvojenih poena, 70%, a rivala tri odsto manje. Zanimljiv je podatak kada je drugi servis u pitanju. Dobio je Novak 42 odsto poena, rival samo 19.

Tanjug/AP

6:1 - Proradio je sada u potpunosti servis Đokovića. Nakon 42 minuta igre ima dve vezane set lopte. Ne koristi prvu, pogodio je lopticu ramom. 

5:1 - Iako Đoković igrao nešto ispod svojih standarda u prvom setu. Nije ga to sprečilo da napravi još jedan brejk. 

4:1 - Sjajno Đoković potvrđuje brejk. Pokušao je rival da ga pritisne, ali nije uspeo. I, ono što posebno raduje, proradio je servis drugog igrača planete. 

Fric je u dosadašnjem toku meča doživeo više brejkova (2) nego u svim dosadašnjim svojim mečevima na ovosezonskom Ju-Es openu (1).

Tanjug/AP

3:1 - Po jedan viner večeras imaju Srbin i Amerikanac. Sedam neiznuđenih grešaka Đokovića, čak 10 Frica. Nijedan, a ni drugi nisu priželjkivali ovakav početak meča. Novo izjednačenje. Nema na startu meča visokog ritma, niti dugih razmena. Do novog brejka došao je Novak. 

Novak Đoković je dobio čak 13 od 22 poena na servise rivala, a iskoristio je dve od četiri brejk šanse. Fric jednu od dve, a dobio je 7 od 14 poena na servise Srbina.

2:1 - Novak Đoković u dva prva servis-gema uopšte ne otpočinje razmene kako bi želeo. Samo četiri od 14 prvih servisa je poslalo lopticu u polje koje je za to i predviđeno. Napravio je Srbin već dve dvostruke servis greške... Koristi to rival da vrati brejk. 

Novak Đoković je gledao košarkaše u četvrtfinalu Mundobasketa, pa ovako rešio da se zagreva za svoje četvrtfinale:

2:0 - Dve brejk prilike imao je Đoković. Prvu na 40:30, a potom i nakon izjednačenja. Koristi drugu. 

Zanimljivo je da Fric 11. put igra protiv igrača iz top 10, traži svoju prvu pobedu. 

1:0 - Muči se Novak Đoković sa servisom. Imao je dve neiznuđene greške i duplu servis grešku. Brejk priliku na startu meča ima Fric. Uspeo je da odoli Nole pritisku i uvede gem u igru na razliku, gde se Srbin bolje snašao. 

Tanjug/AP

Pritvorili su krov organizatori kako bi uslovi za igru bili nešto prijatniji. U Njujorku je u ovim trenucima 32 stepena. 

PROČITAJTE JOŠ: AMERI U NEVERICI: Evo šta je zbog Novaka uradila zvezda američkog tenisa i to pred meč Đoković - Fric (VIDEO)

19.01 - Za svega 20 minuta igre Koko Gof povela je 1:0 u setovima. Došla je do seta bez izgubljenog gema, a trenutno u drugom setu Amerikanka ima prednost 3:1.

Novak i Tejlor sastaće se po osmi put u karijeri, iako Fric ima domaću publiku, psihološka prednost je na strani Đokovića koji ima 7:0 i večeras će pokušati da stigne do 13. polufinala u Njujorku. 

Poslednji put su se sastali na mastersu u Sinsinatiju, a Novak je bio bolji u četvrtfinalu sa 2:0, po setovima 6:0,6:4.

Duel između Đokovića i Frica zakazan je kao drugi na terenu "Artur Eš". Program počinje u 18.00, a pre pomenutih tenisera igraće Jelena Ostapenko i Koko Gof.

Đoković je do četvrtfinala savladao Aleksandera Milera, Zapatu Miraljesa, Lasla Đerea i Bornu Goja, a uz to izgubio je samo dva seta i to od sunarodnika Đerea.

Fric je bio bolji od Stiva Džonsona, Huana Pabla Variljesa, Jakuba Mensika i Dominika Strikera. Američki teniser još uvek nije izgubio nijedan set.

MEKINRO ZA NOVOSTI GOVORIO O MEČU

Džon Mekinro je pred meč u ekskluzivnom razgovoru za portal "Novosti" govorio o duelu Novaka Đokovića i Tejlora Frica, istakavši da bi dnevni termin mogao da bude prednost Amerikanca. 

- Definitivno. Novak igra neverovatno. Bolji je atleta, iskusniji je, ništa što Tejlor može da uradi ne može da učini kvalitetnije od Novaka. Možda prvi servis... Ali, čeka ga svakako težak posao. Jedino čemu može da se nada je da Novak ne bude u elementu. Ne zna se još uvek raspored mnogo toga zavisiće od toga u kom terminu se meč bude igrao. Malo je verovatno da će staviti dvojicu domaćih igrača da igraju u dnevnom terminu. Velike su vrućine, to može da bude problem. Ukoliko igraju preko dana, to bi moglo da škodi Novaku, istakao je Novak Đoković. 

Navijači Đokovića izneli su na društvenim mrežama sumnju da je raspored namešten tako da favorizuje domaćeg tenisera, s obzirom na Novakove godine i činjenicu da teže podnosi vrućinu. 

BONUS VIDEO: Svi su daleko iza: koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao broj 1? 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona