NOVAKU NA METI FEDERER I JOŠ NEKI ASOVI: Đoković pred obaranjem nestvarnog rekorda

S.Rajić

08. 10. 2023. u 20:55

DEDA i dalje momcima deli lekcije. Šalio se često Novak Đoković na račun svoje "starosti", kako je samo jedan od veterana na ATP turu. A retko koji teniser u istoriji je u njegovim godinama (36) bio konkurentan za najveće titule.

НОВАКУ НА МЕТИ ФЕДЕРЕР И ЈОШ НЕКИ АСОВИ: Ђоковић пред обарањем нестварног рекорда

Tanjug/AP

Osvajanjem poslednjeg grend slema u sezoni, gde je vodio iscrpljujuću bitku u finalu Njujorka sa Danilom Medvedevom, nije ga sprečilo da mlađariji pobedničkom "rikom" pošalje jasnu poruku da u džungli još nije vreme za smenu generacija. Ujedno, podizanjem pehara u Velikoj jabuci, postao je najstariji osvajač tog turnira, pošto je prestigao legendarnog Australijanca Kena Rozvela (88) po tom parametru, kada je pitanju open era (od 1968). Novak je trijumfovao sa navršenih 36 godina. Ipak, apsolutni rekord na terenima "Flašing medouza", ostaće miran, makar još neko vreme. Amerikanac Vilijam Larned, pre više od jednog veka, 1911, slavio je sa 38 godina, osam meseci i tri dana.

A Novak, ako naredne godine osvoji petu titulu u Njujorku, postaće najstariji osvajač jednog grend slema u open eri. Rozvel je apsolutni rekord postigao sa 37 godina, jednim mesecom i 24 dana na Australijan openu 1972. godine. Ako gledamo Rolan Garos, Rafael Nadal se zasad vodi kao najstariji, jer je prigrlio "Kup musketara" 2022, sa 36 godina i dva dana. Treći grend slem u sezoni, Vimbldon, ima dva merila. U open eri, najstariji pobednik je Rodžer Federer, pošto je krunu uzeo sa 36 godina i 173 dana, pobedom nad Marinom Čilićem 2017. Međutim, apsolutni rekord, pre open ere, mnogo je daleko. Britanac Artur Gor držao je trofej u Londonu sa 41 godinom i 184 dana, još 1909.

S obzirom na trenutnu spremu i snagu, Đoković bi mogao da prevaziđe sve granice u open eri.

- Jedini način za mene da nastavim da igram u ovim godinama jeste da povećam još više rad, da mislim na svaki, pa i najmanji detalj. Moram da verujem da će mi takav način razmišljanja dati šansu da igram sa mlađim momcima. Sada pravim drugačiju strategiju, pažljivo tempiram da forma bude na vrhuncu na najznačajnijim turnirima - pričao je ranije Đoković.

Blizu Rodžerovog ATP rekorda

KADA je Rodžer Federer bio prvi na ATP listi, 18. juna 2018, imao je 36 godina, deset meseci i deset dana, čime je najstariji broj jedan u istoriji. Đoković, koji danas ima 36 godina, četiri meseca i 19 dana, ima dobre izglede da sruši taj rekord.

Osim grend slema, Nole bi mogao da postane najstariji pobednik još nekih najbitnijih turnira. Prošle sezone, na završnom mastersu u Torinu, pobedom nad Kasperom Rudom, postao je najstariji u tom takmičenju, sa 35 godina, pet meseci i dva dana, a iza je Rodžer Federer koji je pehar podigao davne 2011. sa 30 godina. Ove sezone, u dvorani "Altipur" u novembru, Nole bi dodatno mogao da podigne letvicu.

Federer može da se pohvali kako je najstariji koji je trijumfovao na "hiljadarci". To je učinio na mastersu u Majamiju 2019, kada je sa 37 godina, sedam meseci i deset dana bio pobednik na Floridi. Taj podvig Novaku će biti dostupan tek 2025.

SPEC.VN

U top 100 ATP liste su trenutno samo dvojica starijih tenisera od Novaka, Francuz Rišar Gaske i Švajcarac Sten Vavrinka.

Ono što će Nole sigurno napasti je zlato na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, a kako se tenis vratio u zvaničan program tek 1988, Endi Marej se vodi kao najstariji osvajač. Britanac je u Riju 2016. imao 29 godina. Ako se ode daleko u istoriju, u neka druga teniska vremena, kao rekorder bi mogao da se istakne malo poznati Britanac Džosaja Riči, koji je do zlata stigao u 38. godini, u Londonu 1908.

Najstariji osvajači

BILO KOJI TURNIR

Ričard Pančo Gonzales 41 godina, 4 meseca, 28 dana

(Las Vegas 1972)

GREND SLEM

Ken Rozvel 37 godina, 1 mesec, 24 dana

(Australijan open 1972)

MASTERS 1000

Rodžer Federer 37 godina, 7 meseci, 10 dana

(Majami 2019)

ZAVRŠNI MASTERS

Novak Đoković 35 godina, 5 meseci, 22 dana

(Torino 2022)

OLIMPIJSKE IGRE

Endi Marej 29 godina, 2 meseca, 24 dana

(Rio 2016)

** Rekordi u open eri (od 1968)

Kada je reč o bilo kom teniskom turniru, Amerikanac Ričard Pančo Gonzales je neprevaziđen, sa 41 godinom je bio najbolji na takmičenju Las Vegasu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu