ANALITIČARI "JUROSPORTA" HENMAN I MEKINRO ZA "NOVOSTI": Teško je i zamisliti Novaka Đokovića kako gubi

Đorđe Samoilović

11. 01. 2024. u 13:45

KAKO pobediti Novaka Đokovića na Australijan openu? Odgovor na to pitanje, ostaje nerazjašnjen šest godina zaredom. Pokušali su mnogi teniseri u pomenutom periodu - nisu uspeli. Pokušaće i ove godine, u prostoru od dve nedelje između 14. i 28. januara, Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev i ostali da konačno prekinu hegemoniju najvećeg svih vremena u Melburnu, ali ako pitate Tima Henmana i Džona Mekinroa, legende belog sporta i analitičare televizije Jurosport - šanse su im male.

АНАЛИТИЧАРИ ЈУРОСПОРТА ХЕНМАН И МЕКИНРО ЗА НОВОСТИ: Тешко је и замислити Новака Ђоковића како губи

EPA

Britanac i Amerikanac su to istakli u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" i napomenuli da će Novakovo zdravlje biti ključno u pohodu na 11. titulu u Australiji i 25. grend slem "recku".

ANALIZA Tim Henman/FOTO: Eurosport/Warner Bros. Discovery

 

- Đoković je jasan favorit. Njegov učinak u Melburnu je neverovatan - ističe 49-godišnji Henman, koji je kao igrač šest puta stizao do grend slem polufinala. - Takođe, dovoljno je da se osvrnemo samo na prethodnih Novakovih 12 meseci. Osvojio je tri od četiri grend slema, izgubio finale Vimbldona, pobedio na završnom mastersu na nestvaran način. Intervjuisao sam ga tada na terenu i rekao mu da iz moje perspektive, izgleda kao da igra najbolji tenis života. To sam ga i pitao i on se složio. Mislim da to samo dodatno potvrđuje na kakvom je nivou trenutno. Puno je dobrih igrača na turu, Alkaraz, Medvedev, Siner, Rune... ali Novak je u mojoj glavi i dalje favorit. Nadam se da je sve u redu sa njegovim zglobom. Ako jeste, ne bi me iznenadilo da 11. put osvoji Australijan open.

Ni čuveni 64-godišnji Amerikanac Mekinro, koliko god se trudio, ne može da dokuči šta je to što je neophodno da se zaustavi Novak na terenu gde nema poraz od 2018, i gde je prošle godine do titule prepustio rivalima samo set u sedam mečeva. Inače, mečeve ovogodišnjeg Australijan opena, kao i svih prethodnih godina, možete pratiti na kanalima televizije "Jurosport".

- To je pitanje na koje svi ostali žele da znaju odgovor. Izgleda neverovatno, prošla godina mu je bila grandiozna. Biti tako dobar u tim godinama... Trenutno, nismo sigurni oko njegovog zgloba i da li je na 100 odsto. Ali, to se desilo i na prethodnih nekoliko izdanja turnira. Prepona, noga, i opet je pobedio - nema dilemu sedmostruki osvajač grend slem titula, Mekinro, da našeg asa ni sitne povrede neće moći da spreče da ostvari ono što je zacrtao.

Boba i sendvič? Sad se smejem...

PODSETILI smo Mekinroa na čuveni okršaj četvrtfinala na Australijan openu iz 1985. sa Bobom Živojinovićem, koji je obeležila scena u kojoj je naš teniser krenuo da jede sendvič na klupi, dok se Amerikanac raspravljao sa sudijom. Mekinro nikada nije pokorio u Melburn, a priliku je propustio i tada, jer je nakon pomenutog detalja ispustio prednost i dopustio Živojinoviću da preokrene i na kraju pobedi.

- Nadao sam se da to nećete pomenuti, ahaha... Osećao sam tada da sam trebao da osvojim taj turnir, ali nisam bio mentalno na pravom mestu. Imao sam unutrašnje poteškoće čitav turnir. Konačno me je sve sttiglo protiv Bobe, iako sam vodio sa 2:1 u setovima. Živojinović je igrao dobro na travi, ali je voleo da jede malo više, ahaha. Rekao sam mu "zbog tebe izgledam loše, jedeš sendvič i pobeđuješ me". Ali, danas se trudim da se smejem na pomen toga, jer bih inače plakao što sam izgubio taj meč - iskren je Mekinro.

Obojica su Novakov australijski niz nepobedivosti uporedila sa onim što je Rafael Nadal radio u Parizu svih ovih godina.

- Novak je tehnički najspremniji igrač kojeg sam video i teniser kojeg je najteže slomiti u svakom smislu. Teško je zamisliti scenario u kojem gubi. Nekoliko je igrača koji mogu da ga poremete, videli smo Alkaraza na Vimbldonu. Kada pogledamo i zakon velikih brojeva, pomislite da u nekom trenutku on mora da izgubi i da će neko drugi osvojiti. Ali, isto su rekli za Rafu, pa je osvojio Rolan Garos 14 puta - kaže Mekinro.

PROCENE Džon Mekinro/FOTO: Eurosport/Warner Bros.Discovery

 

Sličnu paralelu, povlači i Henman:

- Mislim da je presudno u ovoj fazi karijere to što dobro poznaje svoje telo i sprema se dobro. To mu daje samopouzdanje da izađe na teren i igra najbolje moguće. Učinio je to mnogo puta. Takođe, ako gledamo iz ugla drugih tenisera, psihologija je takođe jako bitna. Da li možete da dobijete jedan set protiv Novaka? Da, možda. Pa onda i drugi, ali ni to nije dovoljno. Pričali smo puno puta koliko je teško uzeti Nadalu tri seta u Parizu. Mislim da je isti slučaj i sa Đokovićem u Melburnu, jer je jednostavno neverovatan.

Glavna konkurencija Đokoviću, biće Janik Siner (22) i Karlos Alkaraz (20), dvojica mladih asova, koji nisu imali ni deset godina kada je naš as prvi put pokorio Australiju.

- Alkaraz je već osvojio dva grend slema i na vrhu je malo duže, ali kao što se ste pomenuli, način na koji je Siner završio prošlu sezonu je impresivan. Najjači je "udarač" na Turu, uslovi u Melburnu će mu takođe odgovarati. Za koga bih rekao da je verovatnije da napravi iznenađenje i pobedi Đokovića? Mislim da je Siner. Obojica su autsajderi protiv Novaka, ali rekao sam i prošle godine, Siner će osvojiti grend slem ove godine. Osvojiće i Novak (smeh), ali mislim da će Janik napraviti pomak na grend slem nivou u 2024. - kaže Henman.

Mladima i 10 GS titula puna kapa

NE vidi Tim da će iko u skorijoj budućnosti prići blizu učinku "velike trojke" (Nole 24, Rafa 22, Rodžer 20), ali i napominje da će igrači poput Alkaraza, Sinera... morati da i te kako budu zadovoljni ako dobace i do dvocifrenog broja GS titula.

- Kada biste rekli da Alkaraz može da osvoji 10 i pogledate to u kontekstu tenisa, to je u ravni sa najboljim igračima svih vremena. Borg ima 11, Edberg 7, Beker 6... To je drugi nivo za njih. Ludo je uopšte i pomišljati na te brojeve... A onda pogledate Novaka koji ima 24, to je jednostavno neverovatno. Teško je zamisliti da je osvajanje 24 grend slema uopšte moguće - jasan je Britanac.

Ne očekuje nekadašnji četvrti igrač planete velike senzacije ni u muškoj, ni u ženskoj konkurenciji. U završnici Australijan opena predviđa tenisere i teniserke koji su obeležili 2023.

- Kada pogledate i ATP i VTA listu, ne deluje mi previše realno da neko van top 20 ili čak van top deset da dođe do vrha. Kod dama, Švjontek je favorit, i uz Sabalenku, Ribakinu i Gof, njih četiri se izdvajaju od ostalih. Slično je i kod muškaraca. Đoković je prvi favorit, a onda slede Alkaraz, Siner, Medvedev, Zverev igra sve bolje, Rune želi iskorak na grend slem nivou. Australijanac De Minor igra solidno u poslednje vreme, uvek mi je drago kada domaći igrači nastupe dobro na grend slemu. Naravno, biće nekih iznenađenja, ali mislim da će pobednici u obe konkurencije doći iz top četiri - objašnjava Tim.

Kada je u pitanju ostatak godine, Henman smatra da će u Đokovićevom slučaju, dosta toga biti podređeno Olimpijskim igrama. Analitičar Jurosporta veruje da naš as neće "pregoreti" kao 2021. kada je bio nadomak "zlatnog slema", ali je ostao "kratak" u Tokiju, pa potom i Njujorku.

- U 2024. tu su i Olimpijske igre, četiri grend slema, završni masters... To je šest velikih događaja. Kada pogledamo unazad, moramo da se zapitamo da li je 2021. Novak pokušao da ostvari previše? Znam da on veruje da može da pobedi svaki meč na svakom turniru, biće zanimljivo videti kako će početi godinu i kojim će događajima dati prioritete. U kratko vreme na programu su Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre, to će biti jako iscrpljujuće. I fizički i psihički i emotivno, ali znam koliko je Novaku bitno da predstavlja zemlju na Olimpijskim igrama - ističe Britanac, rođen u Oksfordu.

Ziki i Monte Karlo - sjajna uspomena

PRVU masters titulu u dublu iz serije 1000, naš Nenad Zimonjić je osvojio u Monte Karlu 2004. kada mu je partner bio upravo Henman. Srbin i Britanac nakon toga više nisu igrali zajedno, ali uspomena iz kneževine i dalje ne bledi.

- Moj dobar prijatelj Nenad, osvojili smo zajedno Monte Karlo! Mislim da mu je to bio prvi masters 1000. Ja sam igrao servis-volej na šljaci, što je u singu bilo jako zahtevno. Dobro mi je došlo da to još provežbam u dublu. Nekada se dese ta partnerstva u kojima sve jednostavno klikne, nisam siguran da li smo ponovo igrali, ali imamo tu pobedu iz Monte Karla, to je sjajna uspomena - priseća se Tim.

Ne smatra jedan od najvećih igrača sa Ostrva da će igranje na šljaci u Parizu znatno uticati na Novakov put ka olimpijskom zlatu.

- Novaka možete da stavite na led i tu bi sigurno osvajao neke turnire. Bilo da je u pitanju, beton, trava ili šljaka, favorit je. Jeste pomalo neočekivano da nakon svega osvoji zlato na šljaci, ali osvajao je Rolan Garos i ranije. Mislim da će mu se svideti njegove šanse u Parizu, poznaje jako dobro okruženje i najviše će zavisiti od toga od fizičke i psihičke energije, budući da ga čeka jako zauzeto leto - analizira Henman.

Britancu smo postavili i jedan "nemoguć" zadatak i pitali ga da prognozira broj grend slem trofeja sa kojima će Đoković završiti karijeru.

- Mislim da će osvojiti još dva ove godine, sigurno. Još jedan ili dva u narednih nekoliko godina. Mislim da može osvoji još četiri? Pet? Nisam siguran, ahaha. Stvar je u tome da kada sam ja igrao, Sampras je stigao do 14 titula i povukao se. U tom trenutku bih rekao da mu niko neće ni prići. I onda pogledate Novaka sa 24, Rafu sa 22, Rodžera sa 20.... To je neverovatno. Njih nikada ne smete da otpišete... Mislim da Novak može da završi karijeru sa 28, ne znam... - zaključio je Henman.

Svi želimo Rafu na najvišem nivou

ŽAO je Henmanu, kao i ostatku teniskog sveta, što Rafaela Nadala, nažalost, nećemo gledati u Australiji. Ali, Britanac smatra da je Španac najbolje ostavio za šljaku.

- Bio sam impresioniran njegovom igrama u Brizbejnu, dok se nije povredio, tako da nadam se da povreda nije ozbiljnije prirode i da može da se vrati treninzima što pre. I sam je rekao da želi da bude spreman za tri ili četiri meseca što znači da tokom sezone na šljaci želi da bude na vrhuncu. Rafa hoće da igra protiv najboljih, zbog uticaja koji je imao na naš sport, svi želimo da ga vidimo kako se takmiči na najvišem nivou. Ovo će mu biti poslednja godina, nadamo se da će dobiti priliku da pokaže zašta je sposoban - veruje Henman.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave