VELIKA BRUKA: Dušan Lajović bio na korak od senzacije, Cicipas ga pobedio uz kršenje pravila tenisa

Novosti online

20. 04. 2024. u 18:29

Dušan Lajović i Stefanos Cicipas sastali su se u polufinalu ATP turnira u Barseloni. Konačan ishod možda nije iznenadio mnoge, ali je to vrlo lako moglo da se desi da nije bilo jednog nesportskog detalja.

ВЕЛИКА БРУКА: Душан Лајовић био на корак од сензације, Циципас га победио уз кршење правила тениса

Screenshot / TennisTV

Kada je pre 43 godine italijanska grupa "Riki i poveri" ("Bogati i siromasi") snimila pesmu "Sarà perché ti amo" ("Možda jer te volim") Dragiša Lajović i njegova buduća supruga Marina još nisu dobili Ducija, a Stefanosov deda, legendarni ruski fudbalski napadač Sergej Saljnikov još je učestvovao u turnirima veterana moskovskog Spartaka, tada kao 56-godišnjak.

Kako su godine prolazile, a Lajović počeo da trenira tenis (voleći i dalje da navija za FK Barselona kada bi mu obaveze dozvolile da gleda fudbal), pomenuta pesma je osvajala svet. Najviše špansko govorno područje, ali i mnoga druga. I dan danas je mnogi ljudi vole, a očigledno i srpski teniser koji je svojom izvrsnom igrom izrastao u zvezdu dana u gradu u kome igra njegov omiljeni španski klub.

Ali... stvari su se, neočekivano, promenile, pa na kraju od senzacije nije bilo ništa, iako je ona bila na dohvat ruke srpskog tenisera.

No, krenimo redom.

Nakon što je Duci poveo sa 5:4 u prvom setu protiv velikog favorita, nedavnog osvajača mastersa u Monte Karlu po treći put (što čak ni Novak Đoković nije uspeo da uradi), on je, iako je koji minut pre toga prokockao prvu brejk šansu na meču - počeo da pevuši.

Dušan Lajović peva tokom predaha na meču sa Cicipasom u Barseloni / Screenshot / TennisTV

Sa zvučnika teniskog kompleksa u Barseloni čula se slavna italijanska pesma (istina, ne original...

... već njena malko modernija obrada ...

... a dok su pojedine navijačice počele da igraju na tribinama u poznatom ritmu, Duci je pevušio na svojoj stolici, a onda izašao na teren i, uz nekoliko majstorija, uključujući i jedan nestvaran udarac bekhendom, napravio brejk za osvajanje uvodnog seta.

Do tih 7:5 nije uopšte došao nezasluženo - Grk jeste imao više direktno osvojenih poena (15 naspram 10), ali je i napravio dvostruko više neiznuđenih grešaka (22-11), dok je Lajović bio daleko bolji serviser. Čak 79% prvog servisa je poslao gde treba (naspram Cicipasovih 55%), a na drugi servis Srbin je osvojio 75% tako odigranih poena, dok je Grk zastao na daleko skromnijih 47%.

Pesma uz koju je Duci pevučio, inače, počinje rečima "Che confuzione!", odnosno "Kakva konfuzija!", a upravo to je nastalo u drugoj deonici.

Taman je Lajović došao do nove brejk šanse, koju, istini za volju, nije iskoristio zbog velikog umeća suparnika, a onda je u narednom gemu Apostolos Cicipas, Stefanosov otac - i sam nekada teniser, počeo da se dere tik iza srpskog tenisera.

Činio je to između poena, "trenirajući" tako sina, koji je bio na suprotnoj strani terena.

Favorit je instrukcije iskoristio da napravi preokret u tom gemu, time i dođe do brejka, a Lajović... Lajović je potom džentlmentski, tek kada je brejk doživeo, prišao sudiji i zamolio da grčkom teniseru kaže da prenese ocu da je u pitanju kršenje pravila - jer takvo "treniranje" nije dozvoljeno (kada je "đak" na daljoj polovini terena).

Za drugu deonicu je, ispostavilo se, bilo kasno, iako je Grk u njoj napravio četiri dvostruke servis greške, a na krilima tog mini-preokreta, on je počeo da "melje" Lajovića i u trećoj, odlučujućoj.

Iako se Apostolos Cicipas više nije drao kada bi srpski teniser bio tik ispred njega, svoj "posao" je obavio - izabcio je iz sjajnog ritma našeg reprezentativca, a on je, kao 59. igrač sveta, poklekao pred sedmim sa ATP liste - Cicipas je pobedio rezultatom 5:7, 6:4, 6:2 posle dva sata i 11 minuta borbe.

Pozdrav Cicipasa i Lajovića u Barseloni / Screenshot / TennisTV

Grčki teniser će za titulu igrati protiv trećeg nosioca, Kaspera Ruda, koji je u finale prošao savladavši Tomasa Martina Ečeveriju sa 7:6(6), 6:4.

Ako vas tenis zanima, pa i ono što Novak Đoković radi u njemu, sve najnovije i najvažnije vesti o "belom sportu, ali i one najzanimljivije, pratite i dalje na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)