I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov

Novosti online

24. 05. 2024. u 13:58 >> 14:39

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informisani šta radi prvi čovek Čečenije Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je ovih dana odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunilo je i rusku javnost - u dva navrata.

И РУСИ СУ ЗАТЕЧЕНИ: Ево какву је сад одлуку донео Рамзан Кадиров

Foto: Profimedia/Ilustracija

Podsetimo, kako su vas "Novosti" već izvestile, Ramzan Kadirov je najpre početkom ove sedmice imenovao novog ministra fizičke kulture i sporta Čečenije.

I, taj ministar je niko drugi do njegov 18-godišnji sin Ahmat.

Ali to nije sve.

Kako javljaju ruski mediji, Ahmat Kadirov je sada postavljen i za predsednika fudbalskog kluba Ahmat, koji se od 1958. do 2017. zvao Terek. 

A FK Terek Grozni proslavio se početkom druge decenije 20. veka, kada je doveo poznata imena, poput Ruda Gulita za trenera, a od onih koji su igrali i na ovim prostorima, članovi Tereka su bili i Marko Šćepović, Nikola Malbaša, Ognjen Koroman, Rade Petrović, Blagoj Georgijev i drugi. U klubu je bilo igrača koji su, u vreme nastupanja za Terek, odnosno FK Ahmat, bili istovremeno reprezentativci čak 25 zemalja, uključujući šestoricu njih iz Rusije.

(Mnogo) ozbiljan prethodnik

Do četvrtka, 23. maja 2024, predsednik FK Ahmat (jedinog predstavnika severnokavkaskog fudbala u "Ruskoj Premijer ligi") je bio Magomed Daudov, inače heroj Ruske Federacije, svojevremeno predsednik čečenskog parlamenta, a od 2018. član predsedništva političke partije "Jedinstvena Rusija", koju odlikuje jednoglasna podrška Vladimiru Putinu.

"Uvereni smo da će pod predsedništvom Ahmata Ramzanoviča naša ekipa ostvariti nova dostignuća, pobede i dobre rezultate. Jedan od novih potpredsednika biće prvi zamenik ministra fizičke kuture, Umar Daudov. Želimo im sreću i uspehe, na korist našeg kluba. Zajedno ćemo pobedniti! Ahmat sila!", navodi se u saopštenju pomenutog kluba.

Ahmat Kadirov - biografija

Podsetimo, Ahmat Kadirov je 14. februara ove godine bio postavljen na dužnost regionalnog ministra po pitanju omladine, a predsednik parlamenta Čečenije mu je uručio "orden Kadirova".

Sve to, iako je novi čečenski ministar fizičke kulture i sporta, a sada i predsednik FK Ahmat, rođen ne tako davno - 8. novembra 2005.

Još 2022. bio je na dužnosti "savetnika glave Čečenske Republike", odnosno savetnik svog oca, a bio je i predsednik saveta regionalnog ogranka Ruskog pokreta za decu i mlade. 

Prema informacijama ruskih medija, njemu se predviđa da jednog dana nasledi oca Ramzana na čelu Čečenije.

Podsetimo, Čečenija (ili, zvanično, Čečenska Republika) je konstitutivni subjekt Ruske Federacije sa statusom autonomne republike na prostoru severnog Kavkaza.

Grozni je glavni grad, a broj stanovnika ove republike procenjuje se na oko milion i po.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)