HVATANJE ZALETA: Na koji način je Novak Đoković prešao prvi korak u "osvajanju planine"

Nosilac vajld-karte Francuz Pjer-Ig Erber (142 ATP) nije bio preveliki zalogaj za Novaka Đokovića (1. na ATP listi) koji je sinoć, u večernjem terminu, u 1. kolu Rolan Garosa slavio u tri seta, rezultatom 6:4, 7:6 (3), 6:4.

ХВАТАЊЕ ЗАЛЕТА: На који начин је Новак Ђоковић прешао први корак у освајању планине

Foto: Goran Čvorović

- Zadovoljan sam izdanjem i kako sam se osećao. Naravno, uvek može bolje, ali za prvi meč ovo je odlično. Na mojim servis-gemovima, većinu razmena s osnovne linije sam dobijao. Servirao je izuzetno dobro. Svaka mu čast na izuzetno preciznim servisima, pogotovo u momentima kada sam imao brejk-lopte u 2. i 3. setu i možda mogao da završim meč ranije. Ima dosta pozitivnih stvari koje mogu da izvučem iz mog nastupa – odgovorio je Novak na pitanje "Novosti" sinoć na konferenciji za medije, posle pobede.

Možda je neko očekivao i ekspeditivnije izdanje, ali ulazak na grend slem nikada nije jednostavan. Lako je, pred očima protivnikovih navijača, Novak uzeo servis još na početku i to odstojanje držao do kraja seta. Erberu nije pomoglo ni festivalsko navijanje, uz pokliče i fanfare. Pod otvorenim krovom "Šatrijea", kada se predveče konačno razdanilo posle celodnevnih tmurnih i kišnih oblaka, stvari na terenu su se donekle izjednačile, ali Francuz ni u jednom trenutku nije imao mogućnosti da ozbiljnije pripreti.

Bila je to samo, naoko, lagana šetnja kroz Bulonjsku šumu u susret novim izazovima na pariskom grend slemu od koga i Novak i njegovi navijači mnogo očekuju. Precizan, odmeren u potrošnji energije i siguran u sebe bio je Đoković na početku. Viđeni su, od strane oba učesnika, i lepi potezi na mreži, asevi, efektni lobovi, vineri na spojevima linija. Bilo je tu i grešaka, doterivanja udaraca shodno uvodnoj fazi turnira. U taj-breku drugog seta, kada je bilo najvažnije Đoković je pokazao klasu. Ostao je maksimalno koncentrisan.

- To su stvari koje mogu da kontrolišem. Da je dobio drugi set, meč bi bio drugačiji. Važno je bilo što sam tada igrao najbolji tenis – istakao je Novak na terenu posle meča.  

Razmena gemova nastavljena je i u 3. setu, gde je Erber pokušao na krilima publike da iskoristi priliku koja mu se ukazala na velikoj pozornici, dok je, činilo se, Đoković trošio taman onoliko energije koliko mu je bilo potrebno da stvari drži pod kontrolom. Meč je završeno Erberovom duplom servis greškom, tačno dva i po sata od početka.

- Ambijent je bio fantastičan. Igrao sam protiv Francuza, normalno je da je publika bila uz njega. Zaista je zadovoljstvo je vratiti se ovde. Ovaj teren je veoma poseban za mene, za celu moju karijeru. Imao sam ovde mnogo velikih bitaka. Podizanje pehara na Rolan Garosu je za mene najveći izazov u karijeri, kao visoka planina koju treba osvajiti – osvrnuo se Novak na kraju na svoj povratak na teren na kome je prošle godine osvajio titulu.   

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!