EVO ZAŠTO JE ĐOKOVIĆ NAJVEĆI: KAKO JE NOVAK POBEDIO LORENCA - Meč za infarkt u pariskoj noći

Uh! Pao je kamen sa srca Novakovim navijačima. U čudnovatom meču, koji je obilovao fantastičnim potezima za teniske udžbenike, posle izuzetno duge i iscrpljujuće borbe koja je trajala punih 4 i po sata, savladao je najbolji teniser sveta i branilac titule Novak Đoković Italijana Lorenca Muzetija (30. nosilac) usred noći rezultatom 7:5, 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:0.

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЂОКОВИЋ НАЈВЕЋИ: КАКО ЈЕ НОВАК ПОБЕДИО ЛОРЕНЦА - Меч за инфаркт у париској ноћи

FOTO: Tanjug/AP

Ovom pobedom plasirao se u osminu finala, gde ga čeka Argentinac Fransisko Čerundolo (23. nosilac) koji je prethodno iznenadio favorizovanog Amerikanca Tomija Pola (14. nosilac) sa 3:6, 6:3, 6:3, 6:2.

U vreme kada se gledaoci obično vraćaju s večernjih sportskih spektakala, kasno sinoć, posle 22.30, započeo je meč 3. kola između najboljeg tenisera sveta, Srbina Novaka Đokovića i Italijana Lorenca Muzetija.

Učinili su organizatori uslugu publici kada su pred ovaj meč programirali nastavak susreta između Bugarina Grigora Dimitrova (10. nosilac) i Belgijanca Zizua Bergsa (104. ATP), dan ranije prekinutog zbog kiše pri rezultatu 6:3, 2:1 za Bugarina, i koji je konačno završen pobedom Dimitrova sa 6:3, 7:6 (4), 4:6, 6:4.

Ali, napravili su, u pravom smislu te reči, i noćnu moru za Đokovića i Muzetija čiji je meč završen tek šest minuta iza tri sata ujutro.

Kao i svi koji igraju protiv Novaka, potrudio se Muzeti da od samog početka nadvisi sopstvene mogućnosti. Opustio je reket i krenuo na sve ili ništa. Takva strategija se isplatila, jer je prvi napravio brejk. Alaudirao mu je, čak, i Đoković za neke poteze. Ali, kratko su trajala nadanja Italijana da bi mogao da napravi preokret, jer je Đoković odmah vratio oduzeti servis.

Slao je Novak loptice iza direka, skraćivao ih, poigravao se na mreži, hvatao protivnika na pogrešnoj nozi. Ni Muzeti nije ostajao dužan, ne toliko u lepoti koliko u brzini, preciznosti i čvrstini, pa je publika uživala u spektaklu.

- 'Ajde, Srbija! – odjekivalo je s tribina.

Da je najbolji kad je najteže, potvrdio je Novak po ko zna koji put brejkom na poslednjem servisu svog protivnika u prvom setu. Vraćao je nemoguće, držao lopticu na "uzici" i poveo sa 1:0. Mislilo se tada da će sve ostalo kasnije biti lakše.

Otišao je Nole do svlačionice, a kada se vratio odservirao dva asa i upisao prvi gem u drugom setu. Ritam se, zatim, malo usporio na novom Đokovićevom servisu, ali je zato već na sledećem protivnikovom vodio s 3:1 do čega je došao časovničarski preciznim drop-šotom, dok je sat na stadionu pokazivao tačno ponoć.

Ulovio je zatim čudesnom snalažljivošću Italijan Novakov smeč, ali nije mogao da spreči vođstvo od 4:1. Tada, s novim danom, kao da kreće novi meč. Razlika je počela polako da se topi, vratio je Lorenco brejk, a onda i izjednačio. Vodila se potom ljuta bitka za svaki poen, posle čega se otišlo u taj-brek.

Razgoropadio se momak iz Karare, iskoristio momentum i nošen skandiranjem iz publike poveo sa 3:0. Stigao ga je Novak.

- Idemo, Nole! – javile su se tribine.

Prvu set loptu stečenu na servis Muzetija imao je Đoković, ali je nije iskoristio. Zamalo neprecizna forhend dijagonala, koja je, ispostaviće se, potpuno promenila tok meča, sada je dovela u poziciju Italijana da odservira za set, što je prilika koju ovaj nije propustio.

Prvi je u 3. setu poveo Muzeti. Prvi je napravio i brejk. Igrao je kao u transu. Vodio je sa 4:1. Čekala se Novakova reakcija. Imao je prilike, ali nije uspeo da prevagne. Ništa mu mu nije polazilo za rukom. Zaradio je Muzeti tri set lopte i iskoristio već prvu. Zebnja se uvukla u srca Novakovih navijača.  

I 4. set Italijan sigurno počinje osvojenim servis-gemom. Nezamislivo je šta je sve stizao. Hteo je da iskoristi životnu šansu. Hrabren bodrenjem iz publike, Đoković je kako-tako držao priključak. Tračak nade zasijao je pod navučenim krovom "[atrijea" drugom brejk loptom koja se pretvorila u vođstvo od 3:2. Konačno! Budio se Novak usred noći, podigao rukama publiku na noge. Poveo je sa 5:2. Dva smeča u nizu koja je Muzeti volšebno vratio samo su donekle odložila kraj seta, a majstorsko poigravanje na mreži koje je Novaku donelo tri set lopte, od kojih je iskoristio drugu, razgalilo je stadion.

Krenulo se u peti set i četvrti sat igre. Muzeti je prethodno potražio osveženje van terena. Novak je, bez majice, mirno sedeo na klupi, a onda ustao i odservirao prvi gem. Proradili su inat, snaga, otpor. Iscrpljujućim relijem, posle koga su obojica ostala bez daha, poveo je Novak sa 2:0, a zatim nastavljao da prišiva gemove na svoj konto. Nije svom protivniku prepustio više nijedan jedini gem. Nije ga poremetilo ni to što mu je sudija uzeo poen posle druge opomene zbog "odugovlačenja" na servisu, iako su ga tribina ometala dobacivanja, a svi bili premoreni duboko u noć. Pred poslednji gem odjeknuli su s razglasa taktovi pesme "Mi smo šampioni" grupe "Kvin", kao uvod u finalne udarce. Na kraju, ovacije.   

S prvim pariskim petlovima, Muzeti je stavljen ad akta, sledi Čerundolo.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?