SKANDAL U FINALU ROLAN GAROSA: Novak Đoković nije mogao da veruje šta se dešava u Parizu tokom borbe za grend slem trofej

Александар Илић
Aleksandar Ilić

09. 06. 2024. u 19:22

JEDAN detalj posebno je upao u oči navijačima Novaka Đokovića nakon završetka četvrtog seta finala Rolan Garosa između Karlosa Alkaraza i Aleksandra Zvereva.

СКАНДАЛ У ФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА: Новак Ђоковић није могао да верује шта се дешава у Паризу током борбе за гренд слем трофеј

FOTO: Tanjug/AP

Da li su organizatori Rolan Garosa naučili lekciju nakon povrede Novaka Đokovića, ili su na snazi dvostruki standardi na "Kupu musketara", ostaće večno pitanje, a navijači srpskog tenisera nisu mogli da ne primete da u finalu čelnici turnira ispunjavaju želje na koje su - kada je apele upućuvao Nole ostajali nemi. 

Naime, Karlos Alkaraz se sudiji požalio na kvalitet igrališta i odmah je njegova molba da se hitno "šljaka sredi" - uslišena.

Teren je očišćen kao što se to obično i radi između setova, ali da stvar po srpskog tenisera, koji je uživo pratio finale, bude gora, Alkaraz je, zapravo, imao isti zahtev kao Novak.

Zahtevao je da se teren dotera, a za razliku od Srbina, njemu je želja uslišena. 

- Alkaraz se žalio sudiji da je teren klizav nakon četvrtog seta. Osoblje koje održava teren odmah nakon završetka seta pristupilo je čišćenju i prskanju terena. Kada se Đoković žalio, njegov zahtev je odbijen, nekoliko gemova kasnije okliznuo se i pokidao meniskus zbog čega je završio turnir - primećivali su ovaj skandal Noletovi navijači i odmah se oglašavali na društvenim mrežama.

Podsetimo, Đoković je u neverovatnom meču u pet setova pobedio Serundola, ali je tom prilikom doživeo povredu desnog kolena.

Nadali su se istinski ljubitelji tenisa, a naročito Noletovi navijači, da će on dva dana kasnije, u sredu, moći da igra protiv  dvostrukog uzastopnog finaliste Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu Kaspera Ruda, ali...

Novak Đoković je odlučio da se povuče sa Rolan Garosa zbog povrede, a time je prepustio i prvo mesto na ATP listi. Štaviše, povreda je toliko ozbiljna da je Đoković već operisan.

Ali, i pre nego što je izašao na teren protiv Serundola, u podnevnom zagrevanju, kao i u prvom setu, kada je vodio sa više nego ubedljivih 5:1, Novak je organizatorima govorio da su jasno uočljivi veliki problemi sa stanjem igrališta na kome se odvija ovaj čuveni turnir. Njega nisu uslišili, Alkaraza jesu. I, to posebno "bode oči" i ovom trenutku.

Stav "Šta nas briga što si šampion!"

Kao aktuelni prvak, dakle ne kao bilo ko već kao branilac titule i, ujedno, najbolje rangrani teniser sveta, kao neko ko je ispisao neverovatne stranice istorije "belog sporta" i kao rekorder po broju grend slem titula, Đoković im je govorio:

- Ovo što ste s terenom uradili... ne valja.

Nole se žali na teren dok vodi 5:1 - Novak Đoković i sudija Oreli Turt na Rolan Garosu 2024 / Screenshot / Eurosport

Rekao je to i u podne, kako je otkrio Aleks Koreča, rekao je sudiji u završnici prvog seta, sa Serundolom, dok je ubedljivo vodio i grabio kao lakom trijumf, a onda je rekao i supervizoru.

Uzalud.

"Vi znate bolje od nas koji smo na terenu, da, da...", odbrusio je čelnicima turnira kada se povredio, tvrdeći i tada da nisu uradili apsolutno ništa da se stanje terena popravi.

Nije malo onih, pa i među teniskim stručnjacima, koji smatraju da se "blato namerno pravilo kako bi se napakostilo Đokoviću", ali... Da ostavimo takve teorije po strani, dve su činjenice na koje valja ukazati.

Najpre, Đoković jeste teže povređen, baš na terenu na kome se u više navrata žalio da je neophodno popraviti ga (a popravka je relativno lako bila izvodljiva, nanošenjem kvalitetnog sloja šljake), i to toliko povređen da je morao da bude hitno operisan (na čemu može da zahvali i jednoj legendi sporta).

A druga činjenica je:

Kada je istu stvar kao Nole zatražio Alkaraz, odmah mu je udovoljeno.

Slučajnost?

Dvostruki standardi?

Procenite sami...

Anketa

Kako to da Novaka nisu poslušali, a Alkaraza jesu?

---

Ako vas zanima Novak Đoković, a i sve ostalo vezano za tenis, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK: Greške koje daju pogrešne rezultate