SVET JE ZAPANJEN: Evo šta je Aleksandar Zverev uradio

Novosti online

10. 06. 2024. u 19:42

To da je Karlos Alkaraz osvojio Rolan Garos, pobedivši u finalu pariskog grend slema Aleksandera Zvereva, Nemca ruskog porekla, bila je teniska vest dana u nedelju. Ali, dan kasnije, poraženi finalista je u centru pažnje. Sa pravom.

СВЕТ ЈЕ ЗАПАЊЕН: Ево шта је Александар Зверев урадио

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" vam prenose kratak, a vrlo indikativan tekst "Grend slem magazina", za koji je Kristofer Džonson ukazao na ozbiljnu situaciju s kojom se Zverev suočava svakog dana:

"Ljudi govore mnoge stvari o Zverevu da bi ga prikazali kao nasilnog 'ruskog Nemca' koji se bije sa sudijama, devojkama i sopstvenim temperamentom. Ali, retko govore o njegovom dijabetesu tipa 1, autoimunoj bolesti koja mu je najveći rival.

Zato on često proverava nivo šećera u krvi ili sebi ubrizgava injekcije insulina tokom predaha na teniskim mečevima.

Poput miliona drugih dijabatečera, ni njegov pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina da prebaci šećer iz njegove krvi u njegove ćelije. Ako ne upravlja svojim zdravstvenim stanjem na pravi način tokom meča, može da mu se muti pred očima, da se oseća letargično, ili hipoglikemično.

Mogao bi da padne u komu.

Čak i da umre na terenu.

Aleksander Zverev tokom finala Rolan Garosa 2024 protiv Karlosa Alkaraza / FOTO: Tanjug/AP

Da li to objašnjava zašto je Zverev delovao zbunjeno ili uznemireno tokom prva dva seta finala Rolan Garosa, u kome je izgubio od Karlosa Alkaraza? Ili je to prosto bila reakcija iscrpljenog sportiste, kakvu bi i mnogi drugi igrači imali kada bi se dešavale pogrešne odluke linijskih sudija usred najvažnijih momenata te sportske bitke?

Kako god da bilo, Zverev radi nešto što je bilo nezamislivo pre sto godina, kada je tip 1 dijabetesa ubijao polovinu pacijenata u roku od dve godine, a 90% njih u roku od pet godina, prema medicinskim podacima Harvarda.

Čak i sa pronalaskom insulina 1922, tip 1 dijabetesa može da skrati životni vek za oko 12 godina. Legendarni bejzbol pičer Ketfiš Hanter, koji je imao tip 1, i Džeki Robinson, sa tipom 2, prvi afro-američki sportisti kojima je dozvoljeno da igraju u američkoj MLB ligi, umrli su kao 53-godišnjaci.

Uzimanje uzorka krvi za proveru stanja šećera / Foto: Free Images Pixabay

Poput Zvereva, legenda hokeja Bobi Klark je imao uspešnu karijeru sa tipom 1 dijabetesa. Teniske legende Artur Eš i Bili Džin King su takođe blistale sa tipom 2 ove bolesti. Ali, retko kad čujete o tome u medijima, koji inače glorifikuju uspehe Eša i Kingove.

Zapravo, tenis je propustio zlatnu priliku da istakne ono što Zverev po ovom pitanju radi kako bi inspirisao hiljade mladih dijabetičara koji se možda plaše da se bave sportom. Umesto toga, akreditovani teniski novinari, kao što je Ben Rotenberg, vodili su kampanju kleveta protiv Zvereva, na osnovu optužbi dve njegove bivše devojke.

Nije poznato da li su te dve žene odmah tražile pomoć policije ili mediciniskog osoblja nakon navodnih sukoba sa Zverevim. Javnost verovatno nikada neće znati šta se tačno desilo u njihovim vezama. Ali, ove nedelje državni tužioci u Nemačkoj su odustali od krivičnog gonjenja Aleksandera Zvereva.

Sudija Barbara Luders, koja je naredila Zverevu da plati troškove suđenja u iznosu od 200.000 evra, navela je da Zverev sada može da živi bez daljeg nošenja krivice. Zverev je predstavnicima medija na Rolan Garosu rekao da je nedužan, ali da neće odgovarati na takva pitanja tokom turnira.

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP), koja vodi mušku tenisku turneju, navela je u januaru 2023. da njena istraga koja je trajala 15 meseci nije dovela do dovoljno dokaza koji bi potkrepili tvrdnje protiv Zvereva.

Ali, mnogi teniski navijači i mediji i dalje sumnjaju da je Zverev platio da umakne iz problema. Drugi žele da on bude skromniji, ili da se izvini za ono što on sam kaže da nikada nije uradio.

Aleksander Zverev / FOTO: Tanjug/AP

Mogli bi oni da razmisle i sa čim se to Zverev sve nadmetao: i sa godinama nedokazanih krivičnih optužbi protiv njega, i sa bolešću koja bi mogla da mu okonča život tokom meča. Njegovi rivali, kao što je Alkaraz, talentovani vunderkind iz Španije, ne moraju da nose toliki teret sa sobom", istakao je Kristofer Džonson u tekstu za "Grend slem magazin".

---

Ako vas tenis zanima, a naročito šta u njemu radi Novak Đokovićpratite sve o tome na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)