NESTVARNI REKORDI "VANZEMALJACA": Novak sišao treće mesto, oporavlja se i cilja zlato u Parizu, a Alkaraz uživa u tituli

Na novoj ATP listi koja je osvanula posle Rolan Garosa, najbolji igrač "belog sporta" svih vremena Novak Đoković sišao je posle rekodnih zbirnih 428 nedelja sa vrha teniskog karavana.

НЕСТВАРНИ РЕКОРДИ ВАНЗЕМАЉАЦА: Новак сишао треће место, опоравља се и циља злато у Паризу, а Алкараз ужива у титули

Foto: Goran Čvorović

Trenutno zauzima treće mesto, sa 8.360 bodova, 1.600 manje u odnosu na početak Frenč opena gde je branio titulu, što mu nije pošlo za rukom, zbog povrede koju je zadobio u osmini finala.

Na prvom mestu sada je Italijan Janik Siner sa 9.525 poena, 755 u plusu u odnosu na raniji renking, dok je osvajanjem titule Španac Karlos Alkaraz, sa upisanih novih 1.280, skočio na drugu poziciju sa ukupno 8.580. Situacija bi dalje mogla da se zakomplikuje ukoliko Novak ne bude igrao na Vimbldonu, gde kao finalista brani 1.200 bodova. Ukoliko bude odustao od ovog turnira, mogao da bi da padne i na 5. mesto.

Posle operacije meniskusa prošle srede, period oporavka će trajati otprilike tri nedelje, što znači da bi Đoković imao svega pet dana da se pripremi za Vimbldon koji počinje 1. jula. Fizički bi to možda i bio u stanju, da hvata zalet tokom turnira, ali lekari su oprezni, ističući da bi moglo da dođe do mikropovreda operisanog meniskusa, što bi mu, u ovim godinama (37) kompromitovalo nastavak karijere.

Umnožavaju se glasovi koji ističu da bi mu najbolje bilo da bude strpljiv do Olimpijskih igara u Parizu (teniski turnir od 27. jula do 4. avgusta), sa, eventualno, jednim ili dva pripremna turnira prethodno. Kao već najavljena opcija slovi Štutgart.

U tom slučaju, Đoković bi izgubio još poena, ali mu renking, prema sopstvenom priznanju s početka ovogodišnjeg Rolan Garosa, više ne znači mnogo. U tom segmentu je, kaže, već dovoljno postigao. Ono što ga i dalje stimuliše jeste odvajanje novih grend slemova, za šta bi mogao da ima još dosta prilika, počev od ovogodišnjeg Ju-Es opena ukoliko ostavi dovoljno vremena za oporavak, i, pre svega, zlatna medalja na Olimpijskim igrama na koju će, ako je ne osvoji sada, morati hipotetički da čeka duge 4 godine i svoju vremešnu 41. godinu… Prioriteti su, iz ovog ugla, jasno postavljeni.

Za to vreme, njegov gotovo dvostruko mlađi izazivač Karlos Alkaraz (21) doživljava srećne trenutke.

- Neverovatan je osećaj osvojiti Rolan Garos. Kada se pogledaju Španci koji su ga pre mene osvojili, nestvarno je biti na toj listi. Sanjao sam o ovome kada sam počeo da igram tenis – blistao je od radosti.

Upravo su mu rekordi Novaka Đokovića i titule zemljaka Rafaela Nadala u mislima. Pitali su ga novinari šta mu deluje dostižnije – Novakova 24 slema ili 14 trofeja Rafaela Nadala na Rolan Garosu?

- Oba ova rekorda su "nenormalna"! Moraš da budeš vanzemaljac da bi ih postigao. To što je Rafa uradio je praktično nemoguće, a osvojiti 24 grend slema, nadam se da ću uspeti, ali i to je skoro nemoguće. Obe stvari su nezamislive – poručio je Karlitos.

Mladi Španac sada ima osvojene slemove na sve tri teniske površine.

- Odrastao sam na šljaci, ali većina turnira se igra na betonu. Moja igra je dobra na svakoj podlozi. Želim da razvojem svoj stil i budem agresivan sve vreme – najavio je Alkaraz koga čeka još odmeravanja s našim Novakom koji, kako ističe, jedva čeka da ponovo istrči na teren i mlađima pokazuje da na njega još mora da se računa.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)