NEVEROVATAN JE! Čudesni Novak Đoković prošao u finale Vimbldona i opet utišao bezobraznu englesku publiku

Дарко Николић
Darko Nikolić

12. 07. 2024. u 20:53 >> 20:55

Neverovatni Novak Đoković se plasirao u finale Vimbldona, a pobeda nad Italijanom Lorencom Muzetijem, uz rezultat 6:4, 7:6(2), 6:4 predstavlja nastavak nestvarnog niza srpskog sportskog giganta koji je pre oko mesec dana bio na operaciji kolena, a sada je dospeo u priliku da osvoji 25. grend slem trofej. Učinio je to iako su navijači i ovoga puta bili većinom za njegovog rivala, istina uz značajno manji broj ispada nego kada je poslednji put Srbin igrao na Centralnom terenu, mada je ovoga puta bilo dobacivanja dok je Nole imao meč-loptu i zviždanja kada je "svirao violinu" na reketu, zbog ćerke Tare koja svira taj instrument.

НЕВЕРОВАТАН ЈЕ! Чудесни Новак Ђоковић прошао у финале Вимблдона и опет утишао безобразну енглеску публику

FOTO: Tanjug/AP

Od ponedeljka, odnosno tadašnjeg burnog duela sa Holgerom Runeom (ali i publikom), Nole je imao tri cela dana da se odmori, jer mu je povređeni Aleks de Minor bez borbe predao četvrtfinalni meč. Svakako, nekome ko je pre tačno pet nedelja operisao meniskus desnog kolena ta nenadana pauza je višestruko značila, kako zbog što kompletnijeg oporavka, tako i zbog činjenice da ga je čekao istorijski meč. Prosto, nikada se dosad nije desilo da razlika između takmaca u vimbldonskom polufinalu bude tolika, 14 godina i 285 dana (Novak je pre 53 dana proslavio 37 rođendan, a Italijan je star 22 godine i 133 dana). Međutim, kako odigrane sezone donose i iskustvo, a bio je ovo 13. meč u kome je Nole igrao za plasman u finale najpoznatijeg turnira (njegovom suparniku prvi), oba rivala su imale u šta da se uzdaju pred ovaj megdan.

A on se odvijao prilično, prilično zanimljivo.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Najpre je prvu deonicu Novak dobio posle brejka prednosti i dve neiskorišćene set lopte kada je servirao za 6:3, jer je Italijan rešio da se naprasno "probudi" i napravi brejk. Srećom, odmah mu je Đoković uzvratio istom merom, krunisavši fantastično igranje "na mreži" (16/17 poena prilikom dobrovoljnih izlazaka napred).

Borba se potom rasplamsala.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Jer, Muzeti, koji je drastično popravio igru smanjivši broj neiznuđenih grešaka, a "uvevši" i nekoliko istinskih bravura, "oduzeo je servis" sedmostrukom šampionu i nedugo zatim izdržao njegov nalet (dve brejk šanse), te došao do 2:0, pa i 3:1. Tada se "rasanio" i Nole.

I pored toga što je Đoković imao daleko više kikseva (recimo, do sredine tog seta bilo je 12:5 "za" Srbina), uspeo je, najpre sjajnim sopstvenim servisa, a potom nestvarnim vraćanjem tuđih, potpuno preokrene zbivanja na terenu. Došlo se potom do taj-brejka, i to nakon zaista velike borbe, ali i brejk/set lopte koju Nole nije iskoristio usled odlične servis-reakcije rivala, a u taj-brejku...

E, u njemu je Nole prvi put u karijeri uspeo da naidgra Muzetija, posle 3/3 koje je Italijan imao u takvim situacijama, sve na Rolan Garos mečevima.

Na krilima tog sjajno odigranog taj-brejka, u kome je poveo sa 3:0, na kraju izgubivši samo dva poena, srpski as je nastavio i na početku trećeg seta. Brejk je ostvario odmah na startu, uz bekhend dijagonalu za teniske udžbenike...

... najavivši već tada, uz nekoliko prepoznatljivih "klizanja" po vimbldonskoj travi, da ide u finale, i da je fizički spreman da i tamo priredi novi spektakl (ma koliko "oko sokolovo" umelo da prestane da radi pa se telefonom javi da je Novak, eto, izgubio poen za koji je linijska sudija rekao da pripada njemu). U finale je prošao prokockavši najpre tri uzastopne brejk/set/meč lopte, i to uz bezobrazno dobacivanje nekog iz publike da je aut kada to nije bio slučaj, da bi potom "odservirao" pobedu, pokazujući i suze nekom navijaču kada je Muzeti ispustio brejk šansu.

Naredni Đokovićev rival biće, kao i u finalu 2023. godine, Karlos Alkaraz - aktuelni šampion koji je do nove borbe za grend slem trofej došao pobedivši Danila Medvedeva.

Novak Đoković - Karlos Alkaraz, "H2H", međusobni dueli

U dosadašnjih pet mečeva, Nole vodi sa 3:2 protiv "Karlitosa", kako u domovini zovu Alkaraza.


Na "smenu" su najpre dobijali jedan drugog - Alkaraz prvi meč, u Madridu 2002, sa 6:7, 7:5, 7:5(5), Đoković na Rolan Garosu 2023. sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, a onda opet Španac, i to u vimbldonskom finalu 2023, sa 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4, te Nole u Sinsinatiju sa 5:7, 7:6(7), 7:6(4).


Poslednji međusobni duel Novak Đoković je rešio u svoju korist i to u polufinalu Završnog mastersa, kada je bilo dosad najubedljivijih protiv Alkaraza 6:3, 6:2. To je, ujedno, dosad jedini meč njih dvojice a da nisu obojica osvojila bar po set.

Đoković - Muzeti 6:4, 7:6(2), 6:4

6:4 - Set i meč za Đokovića! Poveo je Muzeti sa 0:30, publika počela da skandira "Lo-ren-co, Lo-ren-co!", a to kao da je naljutilo Noleta. Jedan smeč za smanjenje zaostatka, pa servis za izjednačenje i... umesto to da bude početak kraja za Italijana, on je fantastičnim forhendom izveo dijagonalu iz riterna za direktan poen i brejk šansu.  Usledila je duga razmena, koju je Muzeti završio slanjem loptice u mrežu, što je Nole "prokomentarisao" okrenuvši se kao nekom u publici i pokazivao suze na svom licu, kao da je, eto, tužno što se ne dešava ono što provokatori žele. Nedugo zatim je odservirao trijumf!

5:4 - Šteta! Tri meč lopte nije iskoristio Đoković, vodio je sa 0:40, a onda se desilo i da je Italijan zaigrao bolje, i jedan navijač viknuo "aut" usred razmene udaraca, što je zbunilo Noleta... Ništa, servira će Srbin za pobedu.

5:3 - Nije baš bilo svejedno, ali - Nole je osvojio još jedan servis gem. Italijan je bio "blizu", na 30:30. Bliže od toga, međutim, nije uspeo da priđe željenom brejku.

4:3 - Ne odustaje italijanski teniser. A i zašto bi, igra svoje prvo vimbldonsko finale, željan još većeg podviga. Potrošio je uzalud Nole "čelendž", osvojio jedan poen i nije baš jurcao za dropšotovima rivala, usmeren potpuno na "čuvanje" servis gema.

4:2 - Sa koliko samo više žara engleska publika proslavlja Italijanove osvojene poene nego Novakove... Ali, to zasad ne smeta Đokoviću. Igra savršeno u servis-gemovima i, uz samo jedan izgubljeni poen, posle 32 minuta od početka treće deonice, dolazi opet do dva gema razlike.

3:2 - Uzeo je Muzeti "svoj" gem posle one neočekivane pauze, tokom koje se Đoković smejao jer nije mogao da veruje da se toliko čeka da se utvrdi šta je bilo. Ako sistem "oko sokolovo" ne radi, onda se treba pridržavati odluke linijskog sudije, ali... Javljeno je da je pregledom utvrđeno da je Đoković poslao lopticu u aut, što je potom Muzetiju malo olakšalo posao da se opet primakne na gem zaostatka. Sledeći servira Nole.

20.27 - Posle dva, tri minuta čekanja da se "javi" šta je bilo, javljeno je da je Nole poslao lopticu u aut, pa je Muzeti tako poveo sa 15:0 u "svom" gemu.

Neverovatno! Ne radi "oko sokolovo", sistem za proveru gde je loptica pala. Sudija mora da zove nadležne...

Alison Hjuz, sudija meča Đoković - Muzeti / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - Novak nastavlja da dominira u servis gemovima. Opet osvaja jedan bez previše muka, mada kao da Muzeti podiže nivo igre.

2:1 - "Upisuje" se Italijan na semafor, istina uz malo drame, jer je bilo 30:30

2:0 - Nastavlja Nole da igra odlično. "Potvrdio" je brejk, i to uz jednu izvrsno "skraćenu" loptu, ostavivši Italijana da i dalje traga za rešenjima.

1:0 - Brejk Đokovića! - Maestralno je Nole "otvorio" treći set, maestralno. Šta je sve radio Muzetiju u "njegovom" gemu... Mada, istini za volju, posle nekoliko "slajsova", Novak je "dodao gas", pa sve začinio sjajnom bekhend dijagonalom kojom je iskoristio brejk šansu. 

Novak Đkoović tokom meča sa Lorencom Muzetijem u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

7:6(2) - Set za Đokovića! - Fantastično je "otvorio" taj-brejk Nole, sa dva "mini-brejka" i uz 4:1 nedugo zatim - bio je to dovoljan zamah za ostvarenje cilja. I, tako je prvi put u karijeri Novak dobio taj-brejk sa Muzetijem (tri prethodna je izgubio, i to sva tri na Rolan Garosu, dvaput 2021. i jednom ove godine). Prvi set je trajao 48 minuta, drugi 70.

6:6 - Šteta! Imao je set loptu Đoković! - Čega sve nije bilo u ovom gemu... I Novakove defanzivne bravure, i Muzetijeve još veće na mreži, kada je loptica išla u aut, a on rešio da je smečuje i - pogodio je liniju, a onda... Onda je Đoković svojim majstorijama naterao suparnika na kiks, koji je doneo brejk/set loptu Srbinu. Ipak, posle toga, lopticu je poslao malo u aut, što je skinulo veliki teret sa pleća Muzetija, koji se razgoropadio i dobio dva naredna poena. Igraće se taj-brejk.

6:5 - Auh, kakav gem. Italijan je, zahvaljujući nastavku Noletovog niza grešaka, poveo sa 0:30. A onda... onda je Novak osvojio četiri poena u nizu zahvaljujući savršenim servisima. "Rafalna paljba", moglo bi se tako opisati kako je Đoković dobio ovaj gem posle izgubljena dva početna poena.

Lorenco Muzeti tokom meča sa Novakom Đokovićem u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

5:5 - Nastavlja se borba. Nole je odlično vratio jedan servis i došao do 15:15, no potom je kiksnuo kod narednog riterna, što je osokolilo Italijana. Desile su se potom dve Novakove greške i - gem je pripao Muzetiju.

5:4 - "Čitao" je dobro Muzeti Noleta (koji je nastavio da greši - a ima već 12 neiznuđenih kikseva u ovom setu, naspram pet suparničkih), no i pored toga Đoković je uspeo da servis-volej igrom dođe do vođstva.

4:4 - Šteta. Širi Nole ruke, jer je dvaput "za dlaku" promašio teren, što je Muzetiju omogućilo da osvojio "svoj" gem i prekine niz izgubljenih.

4:3 - Preoket. Novak vodi, prvi put u drugoj deonici. Odlično odigran gem, uz jedan izgubljen poen jer je mrežica značajno pomogla Muzetiju, no spasa od Noletove generalno popravljene igre - nije bilo.

Novak Đoković na svojoj klupi tokom polufinala Vimbldona 2024 sa Lorencom Muzetijem / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Brejk Đokovića! - "Prelila" se ona sjajna igra iz prethodna tri minuta u nova tri i Nole je posle "svog" gema osvojio i suparnikov. Poveo je sa 0:40 posle "nadmudrivanja" sa rivalom, a onda je skraćena forhend dijagonala ostavila Muzetija na "nuli". Uz nove loptice, posle kraćeg predaha, meč se nastavlja.

2:3 - Konačno da Srbin osvoji brzo servis gem. I dalje ima brejk zaostatka, ali ovakav "brzopotezno" osvojen segment igre ohrabruje.

1:3 - Em greši više Novak, em Italijan stvarno podiže nivo igre na neke nove visine... Nedavno je imao sjajnu "piruetu" za bekhend smeč (koji je izazvao prvi Noletov aplauz), a sada bekhend paralela, iz punog trka, za osvajanje "svog" gema (uz novi aplauz suparnika). Svaka čast, nema šta.

Lorenco Muzeti tokom meča sa Novakom Đokovićem u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Novak osvaja servis-gem prilično brzo. Jeste izgubio dva poena (bilo je 30:30), ali bolje je delovao nego u završnici prethodnog gema.

0:2 - Au, šteta! Novak nije iskoristio dve brejk lopte!- Burno je nastavljen ovaj meč. Umalo da i četvrti uzastopni gem ne osvojio onaj ko je u njemu servirao, ali... Nole do brejka nije stigao i pored nekoliko izvrsnih riterna. Dve brejk lopte je imao Srbin, obe su "anulirane" fantastičnim servisima, a onda je Novak ušao u mini-seriju grešaka. Najpre u proceni (uzalud potrošen čelendž za aut kada je poslao lopticu 30-ak centimetara izvan terena), a potom u udarcu (kada je bekhendom pogodio mrežu). Najduži gem na meču se potom nastavio jednim dobrim Novakovim potezom, potom direktnim poenom Muzetija za novu prednost Italijana i, konačno - novom prejako poslato Đokovićevom lopticom.

0:1 - Brejk Muzetija! - Kad neće, neće... Novak je na 15:15 fantastično izgradio poen, ostalo mu je "samo" da kod mreže 16. put (iz 17. pokušaja) matira rivala, ali je bekhend volej poslao - pravo u mrežu. Nakon tog zicera koncentracija mu je dodatno popustila, pa je napravio dvostruku servis grešku i bilo je to 15:40 za Muzetija. Italijanski teniser je prvu od dve brejk šanse iskoristio posle velike, zaista impresivne borbe.

6:4 - Brejk i set za Novaka Đokovića! - Savršen odgovor Italijanu, savršen. Za minut i po stigao je Srbin do 0:40, potom izgubio poen, a forhendom naterao rivala da kiksne (probao je da "skrati" udarac, a to je previše - skratio, pogodivši mrežu). 

Novak Đkoović tokom meča sa Lorencom Muzetijem u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

5:4 - Brejk Muzetija, Novak nije iskoristio dve set lopte! Uz nestvarnih 15/15 što se poena tiče kada istrčava na mrežu svojom voljom, Nole je došao do 40:15, da bi onda prokockao obe set lopte. Prvu jer je (možda opet lopticom zakačio liniju, a nije tražio čelendž) zbog auta, a drugu jer ga je Italijan naterao na grešku bekhendom. Kada je probao forhend dijagonalu, Nole je to prejako uradio i - došlo se do brejk lopte za Muzetija. nju je Italijan odmah iskoristio, na prilično oduševljenje publike. Nastavlja se uvodna deonica...

5:3 - Ekspresno je italijanski teniser osvojio "svoj" gem. Nole će servirati za osvajanje seta.

Najnovija vestBRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost

5:2 - Nastavlja sa odličnom igrom srpski as. Uz jednu istinsku bravuru došao je na gem od osvajanja uvodne deonice. 

"TO JE DOBAR ZNAK" Novak Đoković otkrio šta mu to u snovima "pomaže" da pobedi (VIDEO)

4:2 - Brejk Đokovića! - Fantastično je odigrao Nole na servise rivala, poveo sa 0:40, a drugu brejk šansu je iskoristio posle izvrsne razmene sa Muzetijem (čak 26 udaraca je bilo iskorišćeno).

3:2 - Ponovo je Novak, ne baš savršenom, ali "dovoljno dobrom" igrom dominirao u "svom" gemu. Poveo sa 40:15, dopustio rivalu da se ponada, kada je prednost splasla na jedan poen razlike, no naredni je Srbin osvojio, time i gem.

Lorenco Muzeti tokom meča sa Novakom Đokovićem u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Šteta. Novak je prvi put "pritisnuo" rivala, imao 30:30, no onda nije dobro vratio servis, što je italijanski teniser iskoristio da povede. Sledeći poen je takođe pripao njemu, iako je Novakova forhend dijagonala možda i okrznula liniju, ali nije želeo da "izaziva" odluku linijskog sudije i gem je pripao Muzetiju.

2:1 - Nole je za tili čas osvojio tri poena, usledio je jedan manji kiks, a nova servis-volej igra mu je donela osvajanje gema mnogo, mnogo lakše nego na startu ovog polufinalnog dvoboja.

1:1 - Ekspresan je bio Muzetijev servis-gem. Uz dva izgubljena poena, ali, skoro sve vreme, potpuno kontrolišući igru. Deset minuta prošlo od početka.

1:0 - Kakav početak meča! - Nole je prvi poen dobio uz dosta sreće, rival ga je naterao da trči, a Srbin iz defanzive pogodio vrh mreže i loptica je onda prevarila Muzetija. A nakon što je Italijan odmah poravnao, usledilo je 23 udaraca u narednoj razmeni, koja je okonačana kada je naizgled matirani Đoković, u punom sprintu, dvoručnim bekhendom izveo savršenu dijagonalu. Na prvi "pravi" servis, na koji Muzeti nije imao odgovor, nadovezao se pokušaj sedmostrukog prvaka da odmah posle 40:15 "skraćenom" lopticom osvoji gem, a nije bio dovoljno precizan. Morao je zatim srpski teniser da koristi drugi servis, da bi potom napravio (novu) neiznuđenu grešku. Srećom po njega, Muzeti je kiksnuo na startu sledeće razmene, čime je Đoković došao do prednosti, što je agresivnom igrom posle servisa iskoristio da osvoji gem.

18.04 - Meč je počeo, Nole, koji igra svoje 13. vimbldonsko polufinale, servira momku kome je ovo prvo.

18.00 - Nole i Italijan su na terenu. Posle kraćeg zagrevanja, počeće njihov duel.

17.37 - Prvi finalista je poznat! SJAJNO PRVO POLUFINALE VIMBLDONA! Alkaraz i Medvedev oduševili ljubitelje tenisa

16.51 - Karlos Alkaraz vodi sa 2:1 u setovima! Preokrenuo je Španac dešavanja u polufinalu: posle izgubljenog uvodnog seta, dobio je dva naredna. Treći - rezultatom 6:4. Danil Medvedev nije imao nijednu brejk šansu u ovoj deonici, a jedini "oduzeti" servis desio se kada je branilac titule došao do 3:1. Meč će biti nastavljen kada se rusku teniser vrati iz svlačionice.

16.43 - SKANDALOZNO PONAŠANjE MEDVEDEVA: Ono što je Rus uradio tokom meča sa Alkarazom zaprepastilo je sve (VIDEO)

Danil Medvedev vraća lopticu Karlosu Alkarazu u polufinalu Vimbldona 2024 / FOTO: Tanjug/AP

16.11 - Nije uspeo Rus da nadoknadi propušteno u drugoj deonici, pa je Karlos Alkaraz poravnao na 1:1 rezultat u prvom polufinalu Vimbldona, dobivši Danila Medvedeva u drugom setu sa 6:3.

15.53 - Posle izgubljenog uvodnog seta, Karlos Alkaraz prvi dolazi do brejka u drugoj deonici (3:1 za Španca protiv Danila Medvedeva).

15.48 - Ukoliko ste propustili: NEVIĐEN SKANDAL NA VIMBLDONU? Publika bila plaćena da provocira Novaka Đokovića?! (VIDEO)

15.31 - Danil Medvedev je osvojio prvi set protiv Karlosa Alkaraza! Spasao se, privremeno, aktuelni šampion, kada je "vratio" i drugi brejk (baš u trenutku kada je Rus servirao za 6:3), ali nedugo zatim, u taj-brejku, stvari su bile ekspresno gotove - 7:6(7:1)!

15.21 - Vrlo uzbudljiv meč Medvedev - Alkaraz (posle devet gemova, i po dva brejka "na obe strane", rezultat je 5:4 za Rusa) prati iz lože i glumac Hju Grant, sa suprugom Anom:

FOTO: Tanjug/AP

15.15 - U "Kraljevskoj loži" je i Rami Malek (desno), prvi glumac egipatskog koji je dobio Oskoara, a uz njega i britanski kolega Džejms Norton.

FOTO: Tanjug/AP

14.57 - Novakov poslednji trening pred polufinale - gleda baš mnogo ljudi...

14.56 - Istorijski duel: Razlika između Novaka Đokovića i Lorenca Muzetija od 14 godina i 285 dana (Novak je pre 53 dana proslavio 37 rođendan, Italijan je star 22 godine i 133 dana) je najveća u istoriji vimbldonskih polufinala kada se o muškarcima radi.

14.55 - Meč Srbina i Italijana počinje nakon što svoj duel završe prvi polufinalisti, Danil Medvedev i branilac titule, Karlos Alkaraz.

Đoković - Muzeti, međusobni dueli, "H2H"

Ovo je sedmi meč između Đokovića i Muzetija, a Novak vodi sa 5:1.

Nole je najpre triput u nizu poebdio ovog Italijana (istina, na Rolan Garosu mu je Muzeti 2021. predao kada je Novak posle preokreta vodio sa 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 6:4, a potom ga je u po dva seta savladao i u Dubaiju i pariskom mastersu 2022).

Muzeti je iznenadio Đokovića u Monte Karlu 2023, pobedivši ga sa 4:6, 7:5, 6:4, posle čega je srpski as ostvario dva trijumfa.

Najpre na istom mestu, u Monte Karlu, i to ove godine sa 7:5, 6:3, a onda i na nedavnom Rolan Garos maratonu, koji je završen oko tri ujutri, a rezultat je glasio 7:5, 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:0.

---

Ako vas Novak Đoković zanima, ali i ne samo on, već i sve ostalo iz tenisa, pratite sportske stranice portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!